Avensis T25, 1.8 бензин / 1ZZ-FE, 12.2005 - Стрелката за оборотите подскача между 1000 и 1400 оборота
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 189 пъти
- Получена благодарност: 777 пъти
Avensis T25, 1.8 бензин / 1ZZ-FE, 12.2005 - Стрелката за оборотите подскача между 1000 и 1400 оборота
Дойде му времето да се заяждам с хлабините на клапаните и компресията на Авенсиса. И ситуацията никак не е "цвете"
Компресия - някъде в дъното на нормата. Мерих я на неприятно топъл мотор - не беше достатъчно горещ да ми свали кожата от ръцете, но достатъчно да не ми е прятно да си задържа ръката отгоре му. Нещо от сорта на 50-60 градуса (то си беше и над 30 на слънце).
Компресия по цилиндрите:
1: 155psi
2. 150psi
3. 150-153psi (манометъра ми е със деления на всеки 5psi и стрелката спря посредата между 150 и 155
4. 150-153psi
* Нормата е между 145psi и 189psi. "Дънна риба като цяло".
"Веселата част" дойде със хлабините на клапаните:
Картинка, заедно с математиката по формулата от сервизното ръководство. Таблицата смята реално измерения размер на всеки лифтър в мм, и затова излизат леко странни стойности, които ги закръглям съвсем на края на сметките. Знам че няма нечетни номера на повдигачите за поръчка и че вървят на 0.020мм стъпка - просто ще се поръча следващият номер след нечетния. Така е дадено и в документацията -размерът на новия лифтър да се закръгли нагоре, към по-дебел.
Има по 2 реда за хлабините, защото и на двата двигателя излиза че заводските хлабини са били нагласени на максимума им - 0.25(вх.)/0.35(изх.), а в сервизното дават да се гласят на 0.20/0.30мм. Сметнати са и двата сценария, въпреки че единият е "нелегален", и евентуално рисков да се излезе извън допуск.
Номерата на заменящите повдигачи/лифтъри са сметнати като се извадят 5мм от размера на повдигача, и се закръгли остатъка над 5мм според правилата. Може и да е грешно, макар че логиката сочи натам, защото ако са гласени на 0.20/0.30 в завода излиза че МОИТЕ са износени още по-драстично, отколкото ми се иска да очаквам.
---
Измерените размери на износените ми лифтъри: * Номерата със 400+ са си мои лични, за да си познавам аз, самите лифтъри от коя глава са свалени, но нямат връзка с размери, пробег и т.н. 100+ са на купената на евтиния от Интернет глава, 200+ са заводските на Корола-Веросото, 302 ми остана един чисто нов от 3, който се оказа излишен след монтажа на главата на Королата, 400+ са на Авенсиса. 500+ няма да има вероятно.
* 401 е лифтъра на най-близкия входящ клапан, 408 е най-далечният входящ от веригата, 409 е най-близкият до веригата изходящ, 416 е най-далечният от веригата.
* Това са фактите при мен на този двигател след 400 000+ км. пробег.
* На другия след 246 000 пробег, компресията беше около по спомен около 170psi с малки разлики (не помня точни цифри и не знам дали си пазя хартията в гаража), и хлабините бяха над 0.25/0.35 но не и 0.30/0.40. Хлабомера който ползвах беше с пластини разрядни на 0.05, докато вчерашният има и 0.02 до 0.09 през 0.01мм.
Компресия - някъде в дъното на нормата. Мерих я на неприятно топъл мотор - не беше достатъчно горещ да ми свали кожата от ръцете, но достатъчно да не ми е прятно да си задържа ръката отгоре му. Нещо от сорта на 50-60 градуса (то си беше и над 30 на слънце).
Компресия по цилиндрите:
1: 155psi
2. 150psi
3. 150-153psi (манометъра ми е със деления на всеки 5psi и стрелката спря посредата между 150 и 155
4. 150-153psi
* Нормата е между 145psi и 189psi. "Дънна риба като цяло".
"Веселата част" дойде със хлабините на клапаните:
Картинка, заедно с математиката по формулата от сервизното ръководство. Таблицата смята реално измерения размер на всеки лифтър в мм, и затова излизат леко странни стойности, които ги закръглям съвсем на края на сметките. Знам че няма нечетни номера на повдигачите за поръчка и че вървят на 0.020мм стъпка - просто ще се поръча следващият номер след нечетния. Така е дадено и в документацията -размерът на новия лифтър да се закръгли нагоре, към по-дебел.
Има по 2 реда за хлабините, защото и на двата двигателя излиза че заводските хлабини са били нагласени на максимума им - 0.25(вх.)/0.35(изх.), а в сервизното дават да се гласят на 0.20/0.30мм. Сметнати са и двата сценария, въпреки че единият е "нелегален", и евентуално рисков да се излезе извън допуск.
Номерата на заменящите повдигачи/лифтъри са сметнати като се извадят 5мм от размера на повдигача, и се закръгли остатъка над 5мм според правилата. Може и да е грешно, макар че логиката сочи натам, защото ако са гласени на 0.20/0.30 в завода излиза че МОИТЕ са износени още по-драстично, отколкото ми се иска да очаквам.
---
Измерените размери на износените ми лифтъри: * Номерата със 400+ са си мои лични, за да си познавам аз, самите лифтъри от коя глава са свалени, но нямат връзка с размери, пробег и т.н. 100+ са на купената на евтиния от Интернет глава, 200+ са заводските на Корола-Веросото, 302 ми остана един чисто нов от 3, който се оказа излишен след монтажа на главата на Королата, 400+ са на Авенсиса. 500+ няма да има вероятно.
* 401 е лифтъра на най-близкия входящ клапан, 408 е най-далечният входящ от веригата, 409 е най-близкият до веригата изходящ, 416 е най-далечният от веригата.
* Това са фактите при мен на този двигател след 400 000+ км. пробег.
* На другия след 246 000 пробег, компресията беше около по спомен около 170psi с малки разлики (не помня точни цифри и не знам дали си пазя хартията в гаража), и хлабините бяха над 0.25/0.35 но не и 0.30/0.40. Хлабомера който ползвах беше с пластини разрядни на 0.05, докато вчерашният има и 0.02 до 0.09 през 0.01мм.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- max-2
- Благодарил/а: 57 пъти
- Получена благодарност: 155 пъти
С тези големи хлабини е нормално да е по ниска компресията. Баба яга върви като луда като намали хлабините заради газта. Като ги направя на максималната им стойност се кротва.
Carina E 4AFE LB 1992
- mapamop
max-2, аз това го подозирам, защото със тези големи хлабини клапана не отваря напълно и затваря по-бързо от нормалното. Обяснявам си го като "да не може да си поеме въздух" и "да не може да проветри цилиндъра от изгорелите газове". Но предвид че компресията си е кажи-речи на минимума, не тая особени надежди че ще се получи нещо грандиозно различно. Все пак пробега си е взел своето от стената на цилиндъра и сегментите поне.
Плана е да оправя хлабините на клапаните, докато е свалена веригата с валовете да надуя мотора с компресора, да видя дали/колко много "издишат" клапаните, и да ползвам буталата да ми подпират клапаните да им сменя "гумичките" (маслообирачите). Ако остане време, докато чакам лифтърите ще напълня цилиндрите със газ за осветление и спрей за битумни налепи, за да промия сегмените и да остане саамо горе главата да цапа маслото и да спра сериозният магистрален разход на масло от послените 2-3 години. Започна основно на магистрално каране да избутва едни между 400 и 800 грама масло когато си реши тя и колкото реши. Марката на маслото, пробега преди да го избута няма значение - плюскала е OEM Toyota 5w30/API SN, някакъв Гастрол в златиста туба, Petronas, като е имало масла на по 600 до 1500 километра пробег. Сега със Мотул-а като че ли загуби апетит да го папка, но не е излизала и на магистрала.
Май това ще е последната сериозна намеса по тоя двигател. Възрастта е 20 години, пробега е 401000км - не смятам че от тук нататък ще постигна някакъв смислен технически напредък с тая кола. Единствено няма да ѝ скъсявам последните останали дни и километри.
Плана е да оправя хлабините на клапаните, докато е свалена веригата с валовете да надуя мотора с компресора, да видя дали/колко много "издишат" клапаните, и да ползвам буталата да ми подпират клапаните да им сменя "гумичките" (маслообирачите). Ако остане време, докато чакам лифтърите ще напълня цилиндрите със газ за осветление и спрей за битумни налепи, за да промия сегмените и да остане саамо горе главата да цапа маслото и да спра сериозният магистрален разход на масло от послените 2-3 години. Започна основно на магистрално каране да избутва едни между 400 и 800 грама масло когато си реши тя и колкото реши. Марката на маслото, пробега преди да го избута няма значение - плюскала е OEM Toyota 5w30/API SN, някакъв Гастрол в златиста туба, Petronas, като е имало масла на по 600 до 1500 километра пробег. Сега със Мотул-а като че ли загуби апетит да го папка, но не е излизала и на магистрала.
Май това ще е последната сериозна намеса по тоя двигател. Възрастта е 20 години, пробега е 401000км - не смятам че от тук нататък ще постигна някакъв смислен технически напредък с тая кола. Единствено няма да ѝ скъсявам последните останали дни и километри.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
gena_bs
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 580 пъти
- Получена благодарност: 124 пъти
Провери и гнездата и самите клапани за натрупан нагар, корозия по контактната повърхност и други повреди.
Както и за износване на направляващите им.
Особено изпускателните, ако имаш газ. Не помня дали си с ГУ.
Както и за износване на направляващите им.
Особено изпускателните, ако имаш газ. Не помня дали си с ГУ.
- mapamop
Това е идеята на надуването със компресора - махнал съм въздуховода между въздушния филтър и дросела, махнал съм първата ламбда сонда и щеката за маслото. Като напомпя с компресора на 7-8 бара ще видя откъде излиза въздуха:
** През щеката - сегменти. Не планирам да пипам там.
** През отвора на ламбда сондата - изходящи клапани. Предвид че валовете ги няма, остава да е нагар по леглата и полите на клапаните, нагар по леглата на клапаните, или издухани легла. Там в общи линии трудно ще видя кое точно създава проблеми, без да сваля главата, и предвид че нямам ендоскоп, който да може да се обръща наопаки. Но и да видя - пак трябва да сваля главата. А не ми се обезглавява мотора. Не ме плаши особено, но нямам желание и време за това.
** Ако се чува да диша през дросела - входящи клапани.
! Не очаквам да чуя шум в радиатора на двигателя и в някой съседен цилиндър - не губя масло, не губя и антифриз за да мисля за избила гарнитура.
Водачите на клапаните в главата без да сваля главата и да извадя клапана няма как да ги меря. Отделно че вътромера е сериозна цифра. Ако ще си купя вътромер, май по спомен излизаше по-евтино да купя нова глава. Имам предвид или напълно рециклирана, или нова от Тойота ако още има.
Това което съм планирал е подържащо. Освен пъпката или контактната повърхност на лифтъра към вала, се износва и страничната стена и леглото на лифтъра в главата. Лифтър се сменя, но износеното легло на лифтъра няма как - сменя се глава.
Газ на тази кола не е имало никога, и засега още съм в позицията да няма. Корола Версото и тя няма да има вероятно.
Нека не отварям пак тоя фронт че феновете на газта пак ще скочат на амбразурата. Нямам за цел да влизам в полемики, а само споделям факти - и в двата двигателя карани само на бензин излязоха хлабави клапани. Пробега е драстично различен - 246000 срещу 401000 към момента.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- mapamop
Няма нужда да пипам клапаните. Тази вечер надух и четирите цилиндъра с компресора на 7 бара и след 2.5-3 бара налягане се чува съскане долу в картера. В колекторите нямаше никакви признаци на течове от въздух.
Остава да сменя маслообирачите и да наредя лифтърите, когато пристигнат липсващите.
Остава да сменя маслообирачите и да наредя лифтърите, когато пристигнат липсващите.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- mapamop
Братовчеда днес смени маслообирачите. Отворите на тези които свалихме си бяха доста поохлабени визуално. Това и върху клапана, и съпоставени на масата нов и стар. Не съм мерил разлики в диаметрите, но старите маслообирачи са на масата. Поне са цели, за разлика от ония карани на газ. Но предвид че имаше наслояване на масло почти до консистенция на битум, отгоре на водача на клапана под маслообирача - не очаквам загубата на масло съвсем да спре. Вероятно вече и водачите на клапаните са поохлабени, но за да се измерят ще трябва да се вдига главата, и да се ползва вътромер, чиято цена не смятам че си заслужава за този автомобил.
Засега толкова - занятието по смяната на "гумичките" никак не е приятна, и е времеотнемаща.
Засега толкова - занятието по смяната на "гумичките" никак не е приятна, и е времеотнемаща.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
gena_bs
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 580 пъти
- Получена благодарност: 124 пъти
Гумичките на клапаните ли сте сменяли?
Мислех, че си го направил доста по-рано.
Доколкото ми е известно при загуба/ горене на двигателно масло, а и други симптоми, това е първата процедура.
Втвърдяват се, не уплътняват добре, а и в запуснати случаи могат да направят още поразии.
Битумът може и да са остатъци от "качественото демократично" масло на първия собственик.
Конкретно не помня за този двг, но не се ли сменят и уплътненията на кладенците на свещите?
За гарнитурата на капака на клапаните е задължително подновяването.
Ако има маслоотделител или филтър в капака и той се сменя.
Имаше и други процедури по обслужването, ама вече не съм ги забравил.
Мислех, че си го направил доста по-рано.
Доколкото ми е известно при загуба/ горене на двигателно масло, а и други симптоми, това е първата процедура.
Втвърдяват се, не уплътняват добре, а и в запуснати случаи могат да направят още поразии.
Битумът може и да са остатъци от "качественото демократично" масло на първия собственик.
Конкретно не помня за този двг, но не се ли сменят и уплътненията на кладенците на свещите?
За гарнитурата на капака на клапаните е задължително подновяването.
Ако има маслоотделител или филтър в капака и той се сменя.
Имаше и други процедури по обслужването, ама вече не съм ги забравил.
- mapamop
Точно, но се опитвам да избегна налитането като бургаски гларус на топъл дюнер, от разни пуритани на българският технически език.
За да не изпадаме в безсмислени спорове са сменени:
90080-31061 / 90080-31062 / 90913-02101 / 90913-02111
SEAL OR RING, O(FOR VALVE STEM OIL)
На свалена глава на масата не е сложно, но когато не е свалена и е на блока отгоре - не е особено приятно предвид, че ако изпадне клапан в цилиндъра ще се вади главата, със всички произхождащи неприятности и последствия.
За днес в общи линии беше тази смяна, и напълних цилиндрите с газ за осветление и още нещо от мен.
Със същата смес, катранено черните чела на буталата на Королата станаха чисти и лъскави като нови. Остава като изтече мизерията в картера да промия всичко със спирт докато извадя чист и бистър спирт.
След това е ясно - трябва да си получа новите повдигачи / лифтъри ( 9 от 16 броя ) и да ги наредя в правилния ред от табличката ми. След това да досглобя двигателя разбира се.
По-скоро смятам че е сменяно по правилата. Двигателя е/беше целият кафяв до тъмнокафяв. Нещо от сорта на "тъмна бира"/уиски като цвят.
От сервизната история виждам че е въртял между 17000 и 25000км на година, но кога е сменяно маслото не мога да кажа.
Съпоставено с двигателя на Королата, който беше целият катранено черен вътре, и почти да не кажа гарантирано, е виждал веднъж в годината ново масло, при пробег от 20 000 - 25 000км на година - тоя изглежда доста по-оптимистично, но е на почти двоен пробег - 400 000 срещу 249 000 към момента. Баща ми успя да навърти още 1200 километра и да ги закръгли на почти 3000 след реставрацията на мъртвеца. Визуално чак на тия километри маслото си промени леко цвета към много бледожълто-кафеникаво на щеката. До 1800 километра беше бистро, със приблизително същия цвят както е налято.
Ще видя след промивката какво ще се получи, и как да изплакна главата отгоре.
* Не знам какво имаш предвид под уплътненията на кладенците на свещите - там мисля че е гол метал отдолу с резба, и отгоре има уплътнение което си е част от гарнитурата на капака на клапаните.
* Тоя от клипа, и да беше успял да развие винта на VVT-i муфата, мисля че нямаше да успее да извади винта, или поне самата VVT-i муфа че няма толкова място. Муфата излиза заедно с вала, или се сваля капака на веригата с водната помпа.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...