Притрисане на Toyota RAV4 XA50 hybrid

Аватар
BaiDobry
Автомобил: Toyota RAV4
Благодарил/а: 5 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от BaiDobry » 30 Авг 2025 09:15

Здравейте,
Искам да попитам тъй като до момента не съм карал хибриден автомоби дали това е нормално или не.
Колата е чисто нова на 2000 км.
Въпросната случка ми се случи снощи, като парикирах колата в паркинга.
Подхождам, паркирам си, но изненадващо колата не работеше на ток, а само на двигател.
Паркирах си аз минах от R на P двигателя продължаваше да си работи, след което натиснах бутона да изключа колата и имаше едно притрисане на автомобила.
Имах подобен случи и още един път но тогава бях спрял на голямо нагорнище и колата беше на ток и аз го отчетох, като закъсняла реакция на ръчна спирачка.

Поздрави!

Аватар
max-2
Благодарил/а: 45 пъти
Получена  благодарност: 122 пъти

Мнение от max-2 » 30 Авг 2025 10:46

Така са. Понякога е хубаво да се изчаква ако не бърза човек, защото има различни причини да работи. Или зарежда, или топли купето, или загрява генерацията. Понякога изчаквам. Ако се спира под наклон, желателно е на неутрал с натисната спирачка да се включи ръчната спирачка, да се отпусне крачната, след това да се натисне крачната и да се включи на Р. Така товара от наклона не е в зъба на кутията, а в задните гуми.
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
BaiDobry

Мнение от BaiDobry » 30 Авг 2025 11:14

Здравейте,
max-2 написа: 30 Авг 2025 10:46 Понякога изчаквам.
Искате да ми кажете, че когато двигателя работи и съм паркирал да изчаквам всеки път да мине на ток и тогава да я гася.
И да разбирам, че е нормално ако не я изчакам да мине на ток и реша да изгася преждевременно докато работи само на двигател колата така притриса.
По отношение на наклона, бях застанал на наклона с натиснат педал на спирачката и бутнах P, респективно ръчната спирачка се включа автоматично винаги, отпуснах крака от спирачката и си загасих колата от бутона и тя претресе.
За напред ще взема под внимание Вашите съвети и ще изчаквам, а като съм под наклон ще правя така с неутралната.

Благодаря много за ценните съвети.
Поздрави!

Аватар
max-2
Благодарил/а: 45 пъти
Получена  благодарност: 122 пъти

Мнение от max-2 » 30 Авг 2025 12:21

По принцип гледам да изчаквам ако работи без видима причина. Т.е. батерия над половината и няма нужда от отопление на купето. Тогава прави някакви цикли на батерията или подгрява катализатор, не знам.
Няма значение толкова. Както казах правя го понякога.
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
BaiDobry

Мнение от BaiDobry » 30 Авг 2025 13:15

max-2 написа: 30 Авг 2025 12:21 По принцип гледам да изчаквам
Здравейте,
Още веднъж БЛАГОДАРЯ, успокоих се, че не е някакъв проблем на колата и първото и второто притрисане, че бях готов да я водя в Тойота.

Поздрави!

Публикувай отговор