не схванах какво да дерзая?vortexx написа:Дерзай...dgargamel написа:тогава има ли или няма?
Toyota Avensis 1.6 16v VVT-i Terra 110 hp
SECURITY
Impact test frontal side (score): not tested
Impact test frontal side (stars): not tested
ABS: Yes
Electronic Brake Distribution (EBD): Yes
Brake assistant: No
Driver airbag: Yes
Passenger airbag: Yes
Side airbags: Yes (front)
Head curtain airbags: Yes (front & rear)
Electronic Stability Program (ESP): Optional
Traction control: No
Има ли Aвенсиса ми VSC или TRC?
- KiLLeR
- Получена благодарност: 1 път
TC със сигурност нямаdgargamel написа:не схванах какво да дерзая?vortexx написа: Electronic Stability Program (ESP): Optional
Traction control: No
ESP може и да има, но би трябвало да има бутон за изключване. Ако нямаш такъв най-вероятно нямаш. ако на контакт не ти светне лампата на таблото за ESP тогава аз съм убеден, че нямаш.
Изключително непрепоръчителен вариант е да я засучеш и да видиш дали свети на таблото опитвайки се да те спре

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 360 пъти
- Получена благодарност: 395 пъти
Ами едното няма връзка с другото....Kiki написа:ESP няма бутон за изключване и не може да има, защото това е система за сигурност.
При мен DSC (аналога на ESP) има копче за изключване... Ползвам го често при излизане от кофти място на натоварен път....
С изключването му при мен се изключва и тракшън контрола..
Някои коли имат няколко степени (режима) на работа на системите за сигурност, като последната обикновено е 'изключено'....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
И на Авенсис 2 може да се изключва TRC-то, за да можеш да излезеш от трудна ситуация-заледен участък, но какъв е смисъла да се изключса ESP, след като неговото предназначение е точно да те предпазва от трудната ситуация.slowtraveler написа:Ами едното няма връзка с другото....Kiki написа:ESP няма бутон за изключване и не може да има, защото това е система за сигурност.
При мен DSC (аналога на ESP) има копче за изключване... Ползвам го често при излизане от кофти място на натоварен път....
С изключването му при мен се изключва и тракшън контрола..
Някои коли имат няколко степени (режима) на работа на системите за сигурност, като последната обикновено е 'изключено'....

На Авенсис 2 няма бутон за изключване на ESP.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
относно TRC и аз знам, че го няма, щом нямам бутон за изключване. Аз не виждам, защо двете трябва да вървят заедно TRC и VSC, това са съвсем различни системи. Според мен отсъствието на TRC не изключва наличието на VSC, още повече че моята е Sol комплектовка.
P. S. моята няма VSC понеже, както колегата е обяснил в по-горен пост при поднасяне се пързалях, като със шейна.
P. S. моята няма VSC понеже, както колегата е обяснил в по-горен пост при поднасяне се пързалях, като със шейна.
- slowtraveler
VSC е надграждане на ТС...
Затова и колите с VSC имат по подразбиране ТС....
VSC реагира комплексно, като използва ТС и няколко допълнителни датчика и променена система на АБС.
При сработване ще усетите отнемането на газта (ТС), а при по-сериозно поднасяне - и сработване на спирачка на някои от колелата (през системата на АБС).
Убеден съм, че бутона за изключване на ТС изключва и VSC ако го има...
Просто няма как автомобила да разбере какво става и как да реагира, ако ти е поднесла двигателната ос (ако ТС не работи)...
TC сработва по сигнал на датчиците на АБС като отнема газта, а в някои варианти - удря спирачка на по-бързо въртящото се колело.
VSC сработва по сигнал на датчиците на АБС, положение на волана, акселометричен датчик, като отнема газта, удря спирачка на определено колело по алгоритъм за да даде въртящ импулс, който да спомогне за завъртането (завиването) на автомобила в желаната посока.
ТС може да удари спирачка само на двигателно колело, докато VSC - може да командва и недвигателни.
П.С. при мен въпреки, че е на копчето е написано DSC OFF, изключва и ТС... Изключват се и двете системи... Докато при някои автомобили изключването (или загрубяването настройките) на ESP/VSC/DSC не изключва ТС. Но обратното (VSC включено, а ТС - изключено) според няма как да стане дори и чисто физически...
Затова и колите с VSC имат по подразбиране ТС....
VSC реагира комплексно, като използва ТС и няколко допълнителни датчика и променена система на АБС.
При сработване ще усетите отнемането на газта (ТС), а при по-сериозно поднасяне - и сработване на спирачка на някои от колелата (през системата на АБС).
Убеден съм, че бутона за изключване на ТС изключва и VSC ако го има...
Просто няма как автомобила да разбере какво става и как да реагира, ако ти е поднесла двигателната ос (ако ТС не работи)...
TC сработва по сигнал на датчиците на АБС като отнема газта, а в някои варианти - удря спирачка на по-бързо въртящото се колело.
VSC сработва по сигнал на датчиците на АБС, положение на волана, акселометричен датчик, като отнема газта, удря спирачка на определено колело по алгоритъм за да даде въртящ импулс, който да спомогне за завъртането (завиването) на автомобила в желаната посока.
ТС може да удари спирачка само на двигателно колело, докато VSC - може да командва и недвигателни.
П.С. при мен въпреки, че е на копчето е написано DSC OFF, изключва и ТС... Изключват се и двете системи... Докато при някои автомобили изключването (или загрубяването настройките) на ESP/VSC/DSC не изключва ТС. Но обратното (VSC включено, а ТС - изключено) според няма как да стане дори и чисто физически...
Последно промяна от slowtraveler на 03 Мар 2011 13:13, променено общо 1 път.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- slowtraveler
- slowtraveler