Има ли Aвенсиса ми VSC или TRC?

Nixter

Има ли Aвенсиса ми VSC или TRC?

Мнение от Nixter » 16 Дек 2007 00:12

Аве някои хора биха се изсмяли на този въпрос, обаче днес се случи нещо странно с новия ми авенсис и понеже не съм опознал колата много, та реших да питам тук. Значи като заваля сняг и стана хлъзгаво. Правя аз обратен завой на много ниска скорост, първо се включи леко АБС-а (понеже съм с летни гуми), обаче после без да натискам спирачка при много завит волан почна нещо едното колело да тропа сякаш блокира диференциал. Не че знам какво е да блокира диференциал, но не мога да го опиша друго яче. После направих многократни проби като паркирах колата с почти максилано завиване на волана на 1-ва скорост и на заден (естествено на глъзгаво) и тропането се повтаряше. На сухо не го прави - пробвах под козирката на една безниостанция. То не е точно тропане, а все едно се включва АБС-а само на едното колело или все едно преминавам върху парчта лед с гумата и предрусва. Държа да подчертая, че когато се появява това "нещо" не съм натиснал спирачката! Интересно е, че НЯМАМ система за динамична стабилност. Освен това пробвах дали това не някаква система срещу боксуване, но при изправен волан не сработва. Ако някой може да ми каже дали това е нормално, ще съм му благодарен, понеще доста се шашнах и се чудя дали да не я карам на сервиза.
Последно промяна от Nixter на 17 Дек 2007 12:23, променено общо 1 път.
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007

Аватар
Petar

Re: Има ли авенсиса блокаж на диференциала?

Мнение от Petar » 16 Дек 2007 13:11

Avensis 0t 2003 do 2006 niamat blokaj na diferenciala Za nai-novite deto imat miga4i na ogledalata ot 2006 na gore za tiah neznam

Nixter

Мнение от Nixter » 16 Дек 2007 14:35

Моя е от новия с мигачите на огледалата, но според мен това няма значение, защото е само facelift. Ти имаш ли VSC - система за стабилност? И случвало ли ти се е нещо такова? Това с диференциала беше само налучкване - сигурно е от програмата стабилност, която НЕ БИ трябвало да имам, но почвам да си мисля "да не би да са ми харизали VSC без доплащане?" wacko.gif
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007

Аватар
newmiro

Мнение от newmiro » 16 Дек 2007 17:20

tova tochno na VSC zvuchi. onzi den karah avensisa(tozi bez migachi na ogledalata), shtoto moita kola malko beshe out i pak kakto kazvash na edno krygovo, pyk to tykmo bilo zaledilo. po syshtiq nachin se dyrjeshe kolata i VSC-to vkliuchvashe na led. qvno imash. i to moje da ti natisne spirachka na nqkooe kolelo da otneme gaz ili da dade malko, ei takiva raboti. qvno si spechelil ot tototo:PPP edno bezplatno... VSC:PP

P.S>nqmash li indikator na tabloto, ne svetva li nishto?
P.S.S>ako otidesh na serviz da ne si go zemat obratno:PP "a, tuka nekva greshka e stanala, sega she opravim neshtata":PP
stay up and keep shining!!

slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки tongue.gif

Nixter

Мнение от Nixter » 16 Дек 2007 17:24

хахаха, ми аз точно за това ме е страх да отида в сервиза да питам к'во ми има на колата, да не го демонтират tooth.gif
На таблото нямам никакъв индикатор. Гледах дали "триъгълника с удивителната" святка като задейстра VSC-то, но не святка. Довечера ще прочета в книжката как трябва да индикира VCS-то.
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 374 пъти
Получена  благодарност: 401 пъти

Мнение от slowtraveler » 17 Дек 2007 07:58

Едва ли на 1.6 двигател са сложили тракшън контрол, който също има подобен ефект (съвременните ТС освен отнемане на газта, като последваща мярка започват да удрят спирачка и на по-бързо въртящото се колело).
По вероятно е самата система гума-окачване-двигател да влиза в резонанс при преплъзването и да вибрира цялата кола.
Предполагам, че на всеки, който кара по-рязко, му се е случвало при стартиране с много газ да му подскача предницата, дори и окачването да е било ново и на ред.
А относно 'гратисно' VSC - абе ти забравяш че гърците нищо не дават гратис tongue.gif biggrin.gif tongue.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
spritable

Мнение от spritable » 17 Дек 2007 10:39

Ако е било VSC при всички положения щеше да ти направи впечатление индикацията му на таблото. Пък и ще имаш копче за изключването му долу в дясно.

Единствения начин да имаш на 1.6 VSC е да си дал 1068 лв. или пък наистина те да са се метнали.. :)

slowtraveler, you've got a point.

Nixter

Мнение от Nixter » 17 Дек 2007 12:14

Ами колата беше поръчана от други хора в друг град, които в последствие се отказаха и аз бях следващия на опашката, така че нищо чудно да са им сложили тракшън и после тукашния дистрибутор да не е знаел за това. Хмм.. dry.gif Въпроса е че май индикатора не святка, а и тук вече не е хлъзгаво та да ми се повтори случката. Slowtraveler, това което се усеща не е вибрация или резонанс, а направо си е изтропване и след един оборот на колелото още едно изтропване - все едно минавам бабуна. В зависимост от посоката на завиване си мени посоката и то.
За бързото потегляне на 1-ва. При мен направо започва да се друса колата като натисна газта и не ще да дръпне бързо. Ама това е вече като съм си дръпнал крака от съединителя. Това от съединителя ли е (който си е чисто нов като колата) или може да е от наличието на тракшън контрол?
П.С. Мога ли ако отида на някой сервиз, който не е на Тойота, да разберат дали имам VSC или TC?
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007

Аватар
newmiro

Мнение от newmiro » 18 Дек 2007 04:13

tova e ot traction control-a.

slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки tongue.gif

Nixter

Мнение от Nixter » 18 Дек 2007 13:12

Ето какво установих до тук: Вероятно имам тракшън контрол, само че нямам копче за изключването му, нито е свързан към индикатора на таблото.
Това че не мога да го спирам не е ли кофти? Четох в книжката, че ако боксувам в кал или сняг, единствения начин да изляза е да го изключа от копчето (или някои да ме дръпне biggrin.gif )
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007

Аватар
dil
Получена  благодарност: 2 пъти
Обратна връзка:

Мнение от dil » 19 Дек 2007 11:29

Най-добрия вариант срещу боксуване е да си сложиш зимни гуми!
Или искаш да разсипеш хубавата кола в някой бордюр/стена и още някой покрай нея ?
Летните гуми при под 5 градуса се удървят много.. това също може да те кара да мислиш че имаш всякакви системи за контрол.
Просто вече не караш с кръгли гуми.. а с близко приближение ;)

Пробвал съм го.. докато не се загреят гумите от търкалянето все едно карам върху паваж.
Toyota Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE 2008
Toyota Corolla E11 Wagon 1.3 4E-FE 1997
Renault Clio 1.3 1995
Полезни съвети за Corolla E11

Аватар
newmiro

Мнение от newmiro » 23 Дек 2007 00:43

ima edno kopche dolu vlqvo ot volana, pishe trc off na nego...nqmash li takova?

Nixter

Мнение от Nixter » 24 Дек 2007 17:47

newmiro написа:ima edno kopche dolu vlqvo ot volana, pishe trc off na nego...nqmash li takova?
Nqmam, brat sad.gif Kak 6te propusna takova komp4e. Daje znam kyde trqbva da e kop4eto, no go nqma. Sega stignah do edna po-logi4na versiq. Kalnicite mi da sa bili zaledeni otvytre i pri zavyrtqni do krai kolela da e uprqla gumata do nqkoe par4e led. Nqma ot kakvo drugo da e. Vse pak tova stana samo vednyj i ne se e povtorilo sled tova - 6toto tuka po Burgas si e suho i toplo - led i snqh ne se zadyjat dori i za 1 den.
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007

Аватар
Ael
Получена  благодарност: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Ael » 25 Дек 2007 17:08

Ако го имаш на таблото като иконка и свети като го усетиш че вибрира начи имаш VSC и TC. Ако нямаш начи ти поднася само едното колело и се включва EBD-то...

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 374 пъти
Получена  благодарност: 401 пъти

Мнение от slowtraveler » 29 Дек 2007 00:07

EBD си е система за разпределяне на спирачното усилие, и е като добавка към ABS - не сработва при ускорение, а при спиране....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Публикувай отговор