Въпрос към собствениците на Corolla E11
-
- Обратна връзка:
Въпрос към собствениците на Corolla E11
Здравейте колеги,
днес ми се случи нещо странно и реших да питам:
след работа се качвам в колата, запалих я и посегнах да натисна копчето за подгряване на задното стъкло, но по погрешка натиснах това на климатика. Направи ми впечатление, че компресора изобщо не се включи - лампичката светна, но компресора не се включи. Заинтригува ме този факт и пробвах пак - пак не искаше. След няколко минути пак реших да опитам - тогава се включи за малко и пак се изключи... и така, от 10-тина опита само 2 пъти се включи компресора и то за малко. Това нормално ли е? Не че ми трябва климатик сега, но реших да не е станало нещо с него? Освен това съм чувал, че било хубаво зимата понякога да се включва климатика за да се смаже системата (не знам колко е вярно). Карам и по-съвременни служебни коли и при тях под определена температура климатика не може да се включи, но те по-скоро са с климатроници. На вашите коли включва ли се климатика при или под нулата?
днес ми се случи нещо странно и реших да питам:
след работа се качвам в колата, запалих я и посегнах да натисна копчето за подгряване на задното стъкло, но по погрешка натиснах това на климатика. Направи ми впечатление, че компресора изобщо не се включи - лампичката светна, но компресора не се включи. Заинтригува ме този факт и пробвах пак - пак не искаше. След няколко минути пак реших да опитам - тогава се включи за малко и пак се изключи... и така, от 10-тина опита само 2 пъти се включи компресора и то за малко. Това нормално ли е? Не че ми трябва климатик сега, но реших да не е станало нещо с него? Освен това съм чувал, че било хубаво зимата понякога да се включва климатика за да се смаже системата (не знам колко е вярно). Карам и по-съвременни служебни коли и при тях под определена температура климатика не може да се включи, но те по-скоро са с климатроници. На вашите коли включва ли се климатика при или под нулата?
Corolla Е11 G6 Compact 1.3i 16V 4E-FE 98г
Lexus RX400h, 2008г
Lexus RX400h, 2008г
-
- Почетен Администратор
- Получена благодарност: 1 път
-
- Обратна връзка:
Странното е, че компресора се включи 2 пъти, но за малко - 10-15сек. а копчето си светеше.Fido Dido написа:Вярно е. Във фреона има масло.
Би трябвало да ти работи компресора. И аз зимата го пускам в седмицата поне два пъти.
Възможно е копчето да не дава добър контакт. С Королата на брат ми имаше подобен проблем, само че въобще не включваше. Напръскахме го с контактен спрей и проблема изчезна.
Lexus RX400h, 2008г
Lexus RX400h, 2008г
мен пък ми казаха че при стопляне, изобщо не се ползва климатика, само лампата светва, иначе си работи парното. климатика реално се използвал само при изстудяването.
stay up and keep shining!!
slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки
slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки

- stan4opan4o
- Благодарил/а: 3 пъти
дали наистина е така и има ли потвърдена информация по въпроса ,че при мен се е прецакало копчето на климатика и е постоянно включено .Тоест нямам възможност да го изключа зимата, като искам да си пусна само парното .newmiro написа:мен пък ми казаха че при стопляне, изобщо не се ползва климатика, само лампата светва, иначе си работи парното. климатика реално се използвал само при изстудяването.
-
- Почетен Администратор
Личи си в момента на вкючването. При мен за секунда падат оборотите на двигателя и моторчето на парното, докато ЕКУто компенсира.
При изключване има обратен ефект.
П.П. Радиаторчето на парното и радиаторчето на климата са две отделни. Чрез копчето топло - студено просто се отварят едни клапи и се затварят други, за да разпределят потока на въздух. Което ще рече, че през зимата, ако си пуснете климатика на студено - ще работи.
Желателно е поне 2 - 3 пъти в месеца да пускате компресора, защото фреона в системата разрежда маслото в него и маже цялата система.
При климатрониците е съвсем друго - там задавате температура и компа я следи, а през зимата автоматично си пуска компресора, без вие да знаете.
П.П. Радиаторчето на парното и радиаторчето на климата са две отделни. Чрез копчето топло - студено просто се отварят едни клапи и се затварят други, за да разпределят потока на въздух. Което ще рече, че през зимата, ако си пуснете климатика на студено - ще работи.
Желателно е поне 2 - 3 пъти в месеца да пускате компресора, защото фреона в системата разрежда маслото в него и маже цялата система.
При климатрониците е съвсем друго - там задавате температура и компа я следи, а през зимата автоматично си пуска компресора, без вие да знаете.
-
- Обратна връзка:
Аз реших да пробвам пак и да оставя включено копчето на клматика, независимо, че компресора не се включва... карах така около 5-6км, за което разстояние компресора се включваше сам периодично , но за кратко, което ме навежда на мисълта, че просто термодатчика изключва компресора след много кратко време на работа заради ниските температури. С други думи, климатичната система май си работи съвсем нормално, просто е студено и климатика включва за много по-кратко време и на по-големи интервали от време в сравнение с лятото и изключва пак.Fido Dido написа:Личи си в момента на вкючването. При мен за секунда падат оборотите на двигателя и моторчето на парното, докато ЕКУто компенсира.
Имам въпрос тогава колега:Fido Dido написа: П.П. Радиаторчето на парното и радиаторчето на климата са две отделни. Чрез копчето топло - студено просто се отварят едни клапи и се затварят други, за да разпределят потока на въздух. Което ще рече, че през зимата, ако си пуснете климатика на студено - ще работи.
радиатора, който е зад жабката кой от двата е? Предполагам на климатика? А къде се намира другият тогава?
Lexus RX400h, 2008г
Lexus RX400h, 2008г
-
- Почетен Администратор
-
- dil
- Получена благодарност: 2 пъти
- Обратна връзка:
И при моята корола е същото.. под +5 градуса лампичката само светва без да се пуска компресора.
Вече трета зима е така, а през лятото се радвам на добре охладено купе.
За мене така е конструирана колата и няма проблем със датчици и ключове.
Вече трета зима е така, а през лятото се радвам на добре охладено купе.
За мене така е конструирана колата и няма проблем със датчици и ключове.
Toyota Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE 2008
Toyota Corolla E11 Wagon 1.3 4E-FE 1997
Renault Clio 1.3 1995
Полезни съвети за Corolla E11
Toyota Corolla E11 Wagon 1.3 4E-FE 1997
Renault Clio 1.3 1995
Полезни съвети за Corolla E11
-
- Обратна връзка:
Разбира се, че има термодатчик! Нали дори през лятото, този датчик включва и изключва системата постоянно, т.е. като достигне температурата в достатъчно ниски граници - изключва, а когато се повиши - включва и даже точно при този двигател много се усеща кога включва и кога изключва. А аз си мисля, че нямам повод да ходя при електричар, защото вчера, когато навън беше 15 градуса климатика си работеше нормално.realcho написа:Чудна работа ,вероятно имаш термодатчик и когато е по студено се изключва![]()
, Аз си мисля че най вероятно имаш проблем с контакта иди при електричар!

Просто се бях притеснил явно излишно, защото тогава беше студено.
Lexus RX400h, 2008г
Lexus RX400h, 2008г