Смяна салон от Авенсис десен волан.

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 573 пъти
Получена  благодарност: 121 пъти

Мнение от gena_bs » 29 Май 2026 13:44

@mapamop,
Разбрах те още първия път. :D
Моите резерви са относно, дори теоретично, наличие на възможност да се възстановят пасивните системи за безопасност.
Конкретно двете възглавници в седалките.

За мен такова начинание е единствено загуба на време, нерви, пари с предизвестен край.
Но те са на автора на темата, така, че всичко е възможно.
Само да добавя, че остава без автомобил минимум седмица, (оптимист съм :) ) и старшината само "леко" ще се поизнерви.
Успех!

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 188 пъти
Получена  благодарност: 775 пъти

Мнение от mapamop » 29 Май 2026 15:49

gena_bs написа: 29 Май 2026 13:44 Конкретно двете възглавници в седалките.
При "преобличане" на седалките (замяна само на тапицерията), възглавниците остават в дунапрена на облегалката и са хванати за рамката на самата облегалка ("скелета ѝ"). Т.е. не се пипат и местят. Ако се внимава с окабеляването на подгреви, датчика за присъствие на седалката (мисля да бяха 2 фолиа със контактни повърхности), кабелите на самата възглавница - не е невъзможно и безумно трудно, но е нервно и времеотнемащо упражнение.
За директен монтаж не мисля че има как - най-малкото шофьорската седалка ще се движи само напред и назад, без възможност за корекция нагоре и надолу, а това влияе на видимостта, в зависимост от ръста на водача. Другото за което се змислям, и никак не съм сигурен е дали няма някаква форма на идентификация на възглавницата в облегалката - т.е. дали все пак при удар и отваряне няма да се отворят на "кръст" ( при удар в лявата част да се отвори дясната и обратното). Вероятно няма идентифициране коя възглавница къде стои, и е доста по-евтино да се следи коя на кой кабел виси, сътоветно при събитие се подава напрежение на пиропатрона на конкретния кабел, без значение че реално седалката е "шофьорска", но е от дясната пасажерска страна, и обратното.
За физическа размяня - както каза TATI - никакви шансове без рязане с ъглошлайфа и заваряване с електрожена да се разменят. И ако/след като се разменят ще трябва да се мести закопчалката на колана, и възглавниците няма да излязат на правилното място. Така че единствените достижими варианти са директния монтаж с недостатъците които описахме по-горе, или преобличане на седалките.
Но в случая сменяме "обикновена" седалка с "моторизирана", и отпада и "преобличането", понеже вече заради бутони, ръчки и т.н, отворите в тапицерията променят ситуацията.
Не виждам какво повече има да се пише по тази тема - в случая не мисля че е разумно за изпънение. Комплект калъфи от еко-кожа или изкуствена кожа са много по-бърз и смислен вариант за "кожа", но на мен лично не ми харесва идеята след като видях как хубаво се спича събрания прахоляк под калъфите, и после колко трудно се вади от плата. Това е причината да няма нищо по седалките, и да имам перяща прахосмукачка и "Торнадор".
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Публикувай отговор