Yaris Cross - има ли вече собственици?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Hursa
Благодарил/а: 58 пъти
Получена  благодарност: 235 пъти

Мнение от Hursa » 27 Апр 2026 15:43

► Виж съдържание
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 450 пъти
Получена  благодарност: 477 пъти

Мнение от slowtraveler » 27 Апр 2026 15:53

При тестовете потокът е ламинарен, за да можеш да видиш вихрите, които се получават от изследваният обект... Ако подадеш неламинарено поток не виждаш нищо :)
Имах предвид, че вихрите може да са 'наместени' идеално от производителя при такива идеални условия и да няма проблеми... Но когато автомобилът попадне в реални условия вихрите се преместват, посоката на потоците се променя и т.н..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
itzoa
Автомобил: Yaris Cross Hybrid 2023
Благодарил/а: 75 пъти
Получена  благодарност: 58 пъти

Мнение от itzoa » 27 Апр 2026 15:58

WoLF написа: 27 Апр 2026 14:51 Направи запис и ние да се ориентираме...
Съмнявам се, че ще се чуе на запис, но ще пробвам.

Hursa

Мнение от Hursa » 27 Апр 2026 16:34

► Виж съдържание

Аватар
itzoa

Мнение от itzoa » 27 Апр 2026 19:49

itzoa написа: 27 Апр 2026 14:42 Понеже стана дума по-горе за окачването, някой да е забелязвал на хибридната версия, докато се движи съвсем бавно на ток, понеже тогава е тихо, чувам нещо като пропукване / ромолене / потропване при движение направо - напред и назад. Още на втория преглед бях казал в официалния сервиз, че искам да видят окачването и още тогава го чувах (преди над година) и казаха че всичко е тип-топ. Сега дали щото минах от 16-ки на 17-ки и нещо се промени или аз просто се заслушвам повече, но пак взе да ме дразни и да се чудя какво е. Минах още едно обслужване (трето), но не са ми казвали да има проблем долу. Чудя се обаче дали е окачването или нещо в дизайна на самата хибридна система, мотора или еCVT-то, защото го чувам сякаш на няколко оборота да го прави... не знам и аз как да го обясня. А на двигател дали защото бръмчи и заглушава прихлопването или наистина изчезва, но не се го чувам.
И не нямам предвид онзи виещ звук за плашене на пешеходците.
Записах почукването, учудих се, но се чува на записа, но сякаш е малко по-басово на записа от реалността. Най-добре се чува в случая като включа назад и започва едно почукване на всяка секунда горе-долу.

Тинк
Автомобил: Авенсис Т25
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 43 пъти

Мнение от Тинк » 27 Апр 2026 19:54

itzoa написа: 27 Апр 2026 14:42 Понеже стана дума по-горе за окачването, някой да е забелязвал на хибридната версия, докато се движи съвсем бавно на ток, понеже тогава е тихо, чувам нещо като пропукване / ромолене / потропване при движение направо - напред и назад.
Да не са капачките на осите на колелата? Те така си потракват. Ясно се чува при отворен прозорец, когато минаваш до някоя сграда и звука се отразява в нея. И на Авенсиса ми тракат. drunk.gif

А, сега видях записа. Не мисля, че е нормално. Да няма нещо намотано отдолу или на осите и да дава тия ефекти? Кора на двигателя?
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

Аватар
itzoa

Мнение от itzoa » 27 Апр 2026 20:00

Не знам, утре ще мина на някой стенд, защото вече се вкарах във филми, а не ми се ходи до Велико Търново за да ми кажат пак, че й няма нищо. Ще пиша ако открият нещо. Все се надявах да е нещо типично, но явно не е.

Hursa

Мнение от Hursa » 27 Апр 2026 21:21

Колата редовно ли се кара? Да не е стояла няколко дена без да се движи? Шума изчезва ли или винаги го чувате, когато се движите така?

Тинк

Мнение от Тинк » 27 Апр 2026 21:25

itzoa написа: 27 Апр 2026 20:00 Ще пиша ако открият нещо. Все се надявах да е нещо типично, но явно не е.
Според мен нещо се е разхлабило. Не ми се вярва да е лагер, шарнир или нещо такова. Да проверят скобите на ауспуха.
Или както вече писах някое чуждо тяло е влезнало където не му е мястото и тропа. По сервизите е пълно с такива куриози.

Аватар
itzoa

Мнение от itzoa » 27 Апр 2026 21:41

Редовно я карам да. Чува се винаги като карам съвсем бавно, но едвам се чува. И не се проявява равномерно. Напоследък и при първоначално потегляне има и едно леко присвирване, но предполагам е нещо от накладките и като натисна един-два пъти спирачката и се оправя. Има доста накладки. На 37х.км е, на почти три години.

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 1009 пъти
Получена  благодарност: 358 пъти

Мнение от WoLF » 27 Апр 2026 22:17

Не чувам да е свързано с оборотите на гумите/полуоските, или се бъркам? Сякаш нещо си търси мястото из окачването...
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
itzoa

Мнение от itzoa » 28 Апр 2026 19:44

Оказа се кормилната рейка :( Майстора на стенда доста се учуди и той, че на толкова нова кола може да се чува така. Иначе окачването си е здраво, но това...
Ще трябва да се ходи до Търново за да я прегледат и там и евентуално да хвана фабричната гаранция. Друг е въпроса дали ще признаят и не знам какво могат да направят изобщо... Помня едно време тия рейки се ремонтираха ...
Между другото, реално сякаш не усещам луфт или друго... по-скоро винаги съм си мислел, че този lane assist, който дърпа волана и отделно досадната вибрация, дето те предупреждава, може да направят цялата кормилна уредба доста по-ненадеждна заради усложняването. Всеки път като ми се е налагало да се преборя насила с дърпащия волан, заради заобикаляне на препяствие без мигач дали не е повлияло по някакъв начин?
Като цяло доста разочарования за качеството.... Е, още някой се съмнява ли се, че се правят във Франция ;)

Hursa

Мнение от Hursa » 29 Апр 2026 08:58

► Виж съдържание

Тинк

Мнение от Тинк » 29 Апр 2026 09:28

itzoa написа: 28 Апр 2026 19:44 Оказа се кормилната рейка :(
Изненада. :)
itzoa написа: 28 Апр 2026 19:44 по-скоро винаги съм си мислел, че този lane assist, който дърпа волана и отделно досадната вибрация, дето те предупреждава, може да направят цялата кормилна уредба доста по-ненадеждна заради усложняването. Всеки път като ми се е налагало да се преборя насила с дърпащия волан, заради заобикаляне на препяствие без мигач дали не е повлияло по някакъв начин?
Не е изключено. И аз почвам да си мисля, че моите проблеми с управлението бяха резултат от LDA. Щото при натискане на копчето да държи лентата (LTA) беше значително по-добре.
Изводът, който си направих е: при вятър задължително изключване на LDA. А най-добре винаги. guns.gif
itzoa написа: 28 Апр 2026 19:44 Е, още някой се съмнява ли се, че се правят във Франция ;)
А бе не съм много съгласен. Много от френските коли са по-здрави от немските и дори от Тойота. Да вземем например френските дизели, които карат по 400-500 хил. км без съществени ремонти. А Тойота се отказаха от дизелите още преди Дизелгейт, щото не можаха да ги издокарат както трябва. На Авенсиса сменях гарнитура на главата на 170 000, защото се оказа че имало много фабричен брак.

Аватар
itzoa

Мнение от itzoa » 29 Апр 2026 09:41

Преди малко почти ми се скараха от Търново, казаха, че ако е рейката, ще съм първия с такъв проблем и че всяка кола със заключен волан ще почуква ако я буташ долу... не знам и аз smile.gif Но все пак си има тропкане и искам да видя какво е. Може и да е дизайнерски дефект, така четейки сложното обяснение на Hursa, оставам с впечатление, че е заложено да се появи луфт, странно е че не усещам такъв, просто по неравности сега дали почнах да си внушавам или като знам какво е, почвам да усещам как леко ми играе кормилото, но по-скоро вертикално, а не хоризонтално.
Записаха ме за другата седмица, пък да видим. Ще пиша как се развиват нещата.

Публикувай отговор