(Не)Точност на километража.
-
Двигателист
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 36 пъти
- Получена благодарност: 100 пъти
Гумите са напълно стандартен и най-масов размер за модела – 225/65/17.
За скоростомера е ясно, това винаги е било така – стрелката завишава малко, или много. Странното е, че километража греши в обратната посока, а не както е скоростомера. Скоростомера завишава, показва повече от реалната (по GPS) скорост (2-3 км/ч с този размер гуми при 90 км/ч), докато клометража занижава, отчита по-малко от реално изминато разстояние. Тази логика ми е необяснима.
Колата е купувана нова от България и доколкото знам не са сменяни валовете, но не мога да го твърдя със сигурност, защото съм втори собственик. А и не мисля, че те участват в уравнението, защото мисля, че при този модел се чете не от зъбен венец, а от магнитна лента на лагерите. През ОБД скоро не съм гледал и нямам спомен какво показва като скорост, но предполагам, че е точно, като разбира се, зависи от гумите, защото има още два фабрични размери, които няма как да са напълно еднакви.
В момента не мога да кажа откъде се получава сигнал за скорост и пробег и как се обработва, но съм склонен да мисля, че е от ABS. Скоростната кутия (автоматична U140F) има само два сензора за честота на въртене – на входа и на изхода, но преди главното предаване (диференциала).
Интересно ми е, дали някой изобщо е обръщал внимание на километража, защото обикновено се гледа скоростомера. Както писах, един приятел има абсолютно същото наблюдение, но при Опел Астра 2025 г.
За скоростомера е ясно, това винаги е било така – стрелката завишава малко, или много. Странното е, че километража греши в обратната посока, а не както е скоростомера. Скоростомера завишава, показва повече от реалната (по GPS) скорост (2-3 км/ч с този размер гуми при 90 км/ч), докато клометража занижава, отчита по-малко от реално изминато разстояние. Тази логика ми е необяснима.
Колата е купувана нова от България и доколкото знам не са сменяни валовете, но не мога да го твърдя със сигурност, защото съм втори собственик. А и не мисля, че те участват в уравнението, защото мисля, че при този модел се чете не от зъбен венец, а от магнитна лента на лагерите. През ОБД скоро не съм гледал и нямам спомен какво показва като скорост, но предполагам, че е точно, като разбира се, зависи от гумите, защото има още два фабрични размери, които няма как да са напълно еднакви.
В момента не мога да кажа откъде се получава сигнал за скорост и пробег и как се обработва, но съм склонен да мисля, че е от ABS. Скоростната кутия (автоматична U140F) има само два сензора за честота на въртене – на входа и на изхода, но преди главното предаване (диференциала).
Интересно ми е, дали някой изобщо е обръщал внимание на километража, защото обикновено се гледа скоростомера. Както писах, един приятел има абсолютно същото наблюдение, но при Опел Астра 2025 г.
-
Hursa
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 228 пъти
За показанията на скоростомера, до колкото знам и се среща във всякакви източници - въвежда се "изкуствена" грешка, дори че се увеличава със скоростта. Ако има някакъв проблем в отчитането на разстоянието, занижението може да е значително по-малко в сравнение с въведеното завишение при отчитане на скоростта.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 183 пъти
- Получена благодарност: 748 пъти
На 126 коня Авенсис 2007 има капаче за това нещо, но самото то го няма като номер. На моят Авенсис няма даже и капачето. Търсенето за части с име "speed" в каталога за целия Авенсис връща капачето за този детайл и то на дизелите и d4 бензиновите, плюс два датчика - ляв и десен на предните колела. Ако разровиш каталозите за този номер който си дал - там има на схемата "нарисувано" жило, или нещо подобно което излиза нагоре. Съдейки по моделите в които е вложена тази част - предполагам са тези с аналговите километражи. На Авенсис Т22 поне и нагоре е цифров километража, независимо че е със стрелка визуално.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
r34c7
- Автомобил: AT220 4A-FE
- Благодарил/а: 53 пъти
- Получена благодарност: 80 пъти
Това е от каталога на T22 AEMNKW...от горе се надява О-пръстен и датчика, завършва най-вероятно с кабел и конектор. Таблото не е аналогово като на Карина.
Баба Яга - 
Параход 3.2 -

Параход 3.2 -

- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 64 пъти
- Получена благодарност: 153 пъти
GPS как засича разстоянието, точността му не е до мм. Тези 15 км разлика на 500 км. само от кривите на завоите, може да се получат примерно. А на пътните табели, пък въобще не може да се вярва.
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016

-
Hursa
Но ако погрешността е поради това, което сте изредили - защо да бъде все в плюс?
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 975 пъти
- Получена благодарност: 351 пъти
Нетно е в плюс, но gimara има право - от такива и други дребни "загуби" може да се натрупа разликата...

- Stivans
- Автомобил: Toyota RAV4/XA40/2,5/2AR-FE
- Благодарил/а: 77 пъти
- Получена благодарност: 43 пъти
Отдавна съм забелязал тази разлика. На всеки 100км изминати по бордовия километраж GPS отчита около 4 км разлика в повече т.е. съм изминал 104 реални километра. Гумите са както е по каталог 225/65/17, магистрално каране, РАВ4 /2018/автоматик.
Toyota RAV4/XA40 Facelift -2018/2,5/2AR-FE
-
Двигателист
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 36 пъти
- Получена благодарност: 100 пъти
- gimara
Ако има дъга, разстоянието за GPS между 2 точки е хордата.

-
Hursa
Не дава хордата.
Разстоянието го изчислява по пътната карта, която му е заложена, за конкретния избран маршрут. А и споменавате горе не само "джипиеса". 
- gimara
Сиреч, ако караш в полето, GPS няма да сметне разстоянието, защото няма пътна карта от т.а до т.б Питам ИИ, защото Hursa има друго мнение, а не ми се спори с радиото:
3. Начинът на измерване (GPS срещу Колело)
GPS (Сателитно измерване): Той изчислява разстоянието чрез координати от точка А до точка Б по права линия (въздушно разстояние между отделните засичания). Повечето потребителски GPS устройства не отчитат перфектно вертикалните промени (изкачвания и спускания) или малките криволичения по пътя.
Километраж: Той измерва всяко превъртане на гумата, независимо дали пътят е равен, има наклон или правите микро-корекции с волана.
4. Честота на опресняване на GPS-а
Стандартните GPS устройства (телефони, навигации) опресняват позицията си веднъж на секунда. Ако се движите по път с много остри завои, GPS-ът "изрязва" ъглите, свързвайки точките с прави линии, докато колата реално изминава по-дългата крива на завоя.
3. Начинът на измерване (GPS срещу Колело)
GPS (Сателитно измерване): Той изчислява разстоянието чрез координати от точка А до точка Б по права линия (въздушно разстояние между отделните засичания). Повечето потребителски GPS устройства не отчитат перфектно вертикалните промени (изкачвания и спускания) или малките криволичения по пътя.
Километраж: Той измерва всяко превъртане на гумата, независимо дали пътят е равен, има наклон или правите микро-корекции с волана.
4. Честота на опресняване на GPS-а
Стандартните GPS устройства (телефони, навигации) опресняват позицията си веднъж на секунда. Ако се движите по път с много остри завои, GPS-ът "изрязва" ъглите, свързвайки точките с прави линии, докато колата реално изминава по-дългата крива на завоя.

-
Hursa
Но разстоянието не ви го измерва по време на пътуването, а ви го дава още преди да тръгнете.
"Специализирани пътни лаборатории (като ЦЛПМ) определят началото, края и междинните точки на пътя чрез измерване на осевата линия. Това се прави с високоточни уреди (одометри), монтирани в автомобили, които измерват изминатото разстояние, следвайки трасето на пътя."
Последно промяна от Hursa на 02 Апр 2026 15:04, променено общо 1 път.
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 183 пъти
- Получена благодарност: 748 пъти
Ами ако не му "споделя" къде отивам и откъде ще мина дали ми го смята още преди да съм потеглил?
В крайната точка ще е сметнал нещо (приблизително) като изминато разстояние, на база междинните засичания, но как точно "гипса" ще знае къде на майната си отивам аз, при условие че аз самият не знам?! И както каза gimara - положението се влошава, когато реша да "драпам по къра, както и където ми видят очите".
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
Hursa
Няма да го определи преди да сте потеглили. Но тогава какви претенции може да имате, като има разлика? 
В случая, в темата сравняваме дистанцията, която ни е известна с показанията на "километража".
В случая, в темата сравняваме дистанцията, която ни е известна с показанията на "километража".