Разход Yaris Cross Hybrid 2025

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 971 пъти
Получена  благодарност: 349 пъти

Мнение от WoLF » 25 Мар 2026 19:14

Имам предвид без резки спирания и ускорения... КК за мен леко увеличава разхода спрямо внимателното шофиране, т.к. не може да предвиди ситуации изискващи по-ниска или висока скорост при навлизане в тях. Освен ако, разбира се, не е "умен" и да гледа данните от навигацията и да се съобразява също и с моментния трафик напред rolleyes.gif
ИзображениеИзображениеИзображение

Hursa
Благодарил/а: 50 пъти
Получена  благодарност: 226 пъти

Мнение от Hursa » 25 Мар 2026 19:46

Интересна е теорията, според мен, особено зад споменатия начин шофиране за намаляване на разхода. До колкото я разбирам, трябва да се познават добре характеристиките на двигателя, режимите му на работа, но и водача да има много добър контрол над него. При хибрида (при тойота) нямаме добър контрол в това отношение над системата и особено над режимите на двг. В случая, според мен, по-добре да се доверим на управлението на системата, заложено от производителя, "той" до "основите" познава двг-то в автомобилите ни, както и системата, като цяло. Особено при по-новите системи, при королата например, без въобще да се опитвам да постигам нисък разход и особено, продължително шофиране в ел режим - при "градско" често ми дава над 70% движение в ел режим. А какво целим с този метод на шофиране, именно това - двигателя да работи където дава близък до минималния разход на "единица" отдавана мощност, т. е. според мен системата прави това, което се цели със споменатия начин на шофиране, когато двигателя работи го до натоварва генерирайки достатъчно, за да поддържа движението в ел режим до над два пъти повече. Вярно, че така има допълнителни загуби, но според мен, те до голяма степен се компенсират от по-доброто, по-оптималното управление на двг и системата като цяло, от страна на бордовата електроника. А опитвайки се ние да управляваме системата по споменатия начин, така "накъсано", тъй като ни са дадени много ограничени възможности, може често да нарушаваме нормалните и заложени "цикли" (предполагам, алгоритмите са построени до голяма степен съобразно "нормална" експлоатация от "усреднен", като начин на шофиране ползвател), и така евентуално дори да "вредим", както на двг, така и на батерията (но това според мен).
Последно промяна от Hursa на 25 Мар 2026 20:18, променено общо 1 път.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 971 пъти
Получена  благодарност: 349 пъти

Мнение от WoLF » 25 Мар 2026 20:16

WoLF написа: 25 Мар 2026 11:13 Аз лично я карам като обикновен автомобил и така разхода е много малко по-висок от минималния :thumbsup:
така де... Има как да изстискаш още с целеустременост, ако някой иска/може, защото автомобила/системата го позволява :thumbsup:
ИзображениеИзображениеИзображение

Hursa
Благодарил/а: 50 пъти
Получена  благодарност: 226 пъти

Мнение от Hursa » 25 Мар 2026 20:32

Но продължавам да смятам, че не могат да се правят изводи за разхода при градско шофиране зимата на хибрида, на базата на обща информация. На къси разстояния, когато е студено на една и съща дистанция, дори при един и същ маршрут - разхода може да се различава в пъти. В някой часове, може да се мине почти без спирания за минути, друг път с няколкократно "висене" до 5, та и десет минути по светофари и задръствания. И ако искаме да ние е топло - тогава двг-то си работи на място с "нулево" кпд (по отношение на задвижването, а и с много ниско кпд по отношение на отоплението, едно е да работи отоплителен уред в помещение, съвсем друго да се отопляваме от "остатъчната" топлина на двг-то), при това на не особено ниски обороти и разхода се "трупа", и се съотнася към малката измината дистанция.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

mirott
Благодарил/а: 48 пъти
Получена  благодарност: 49 пъти

Мнение от mirott » 25 Мар 2026 20:44

Hursa написа: 25 Мар 2026 20:32 разхода може да се различава в пъти
Cool tooth.gif

Аватар
BOz
Благодарил/а: 10 пъти
Получена  благодарност: 252 пъти

Мнение от BOz » 25 Мар 2026 21:02

chukov написа: 25 Мар 2026 10:56 Круиз контролът води ли до икономия при хибрида?
Не, ако знаеш да караш икономично.
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Публикувай отговор