[Зимни Гуми] 2015 - 2026 - обсъждане,мнения,препоръки и цени.
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 129 пъти
- Получена благодарност: 226 пъти
[Зимни Гуми] 2015 - 2024 - обсъждане,мнения,препоръки и цени.
Купил съм няколко сета UG Perf 3 преди да стане "популярно" - 1 миналата и 2 за тази зима - сега остава и да падне сериозен сняг...
-
Двигателист
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 31 пъти
- Получена благодарност: 91 пъти
В крайна сметка днес ми писна да карам на тръни и взех едни нови нисък клас корейски гуми, естествено произведени в Китай. Laufenn I Fit+. Първоначално мислих да изкарам зимата с полумъртвия вече Michelin CrossClimate2 SUV, но да беше края на Февруари, а то си е началото на Януари. Натежа и това, че работя на около 30 км от дома и просто ми се стори рисковано.
Бях писал и преди, че Крос Климата няма да се кара тази зима, но се случиха някои неща и колата си остана с него до днес. Днес отново имах проблем със спирането и завиването, на непочистените отсечки с по-малко трафик и взех решението да сложа някакви евтини нови зимни гуми.
Засега не мога да дам кой знае каква оценка, защото сега се прибрах и съм минал 30-тина км. Разбира се, веднага пробвах на една вътрешна уличка където работя (вътрешна за обекта) едно-две спирания. Еми нищо общо, разликата е брутална! На същото място просто тествах и Кросклимата половин час по-рано. Непочистена, утъпкана само от автомобилите... нещо като ронлив, груб, леден сняг (как го описах само
).
Малко по-шумни от мишлена, има едно леко бучене. Управлението е малко по-странно... по-недиректно някак (това вече говорим за сух/мокър асфалт, пътя беше изчистен).
За тресене/вибрации не мога да кажа нищо, защото не вдигал над 90 км/ч. Балансираха се лесно, с малко тежести. Забравих само да измеря дълбочината на грайфера за този размер, дано се сетя утре.
Иначе Мишлена си става за сухо и мокро (за студено мокро, с повечко внимание). В момента е на 67000 км за 30 месеца.
Това е засега. Ако изкочи някоя греда с тези гуми, ще пиша.
Предпочитах да са обикновени 102Т, или Н, а не 106H XL, но просто такива имаше.
Бях писал и преди, че Крос Климата няма да се кара тази зима, но се случиха някои неща и колата си остана с него до днес. Днес отново имах проблем със спирането и завиването, на непочистените отсечки с по-малко трафик и взех решението да сложа някакви евтини нови зимни гуми.
Засега не мога да дам кой знае каква оценка, защото сега се прибрах и съм минал 30-тина км. Разбира се, веднага пробвах на една вътрешна уличка където работя (вътрешна за обекта) едно-две спирания. Еми нищо общо, разликата е брутална! На същото място просто тествах и Кросклимата половин час по-рано. Непочистена, утъпкана само от автомобилите... нещо като ронлив, груб, леден сняг (как го описах само
Малко по-шумни от мишлена, има едно леко бучене. Управлението е малко по-странно... по-недиректно някак (това вече говорим за сух/мокър асфалт, пътя беше изчистен).
За тресене/вибрации не мога да кажа нищо, защото не вдигал над 90 км/ч. Балансираха се лесно, с малко тежести. Забравих само да измеря дълбочината на грайфера за този размер, дано се сетя утре.
Иначе Мишлена си става за сухо и мокро (за студено мокро, с повечко внимание). В момента е на 67000 км за 30 месеца.
Това е засега. Ако изкочи някоя греда с тези гуми, ще пиша.
► Виж съдържание
- batececo
- Благодарил/а: 429 пъти
- Получена благодарност: 17 пъти
[Зимни Гуми] 2015 - 2026 - обсъждане,мнения,препоръки и цени.
Извинявам се за страничния въпрос, но защо не искаш да са XL? Може би не минаваш през дупки?Двигателист написа: ↑08 Яну 2026 21:43 Предпочитах да са обикновени 102Т, или Н, а не 106H XL, но просто такива имаше.
Последно промяна от batececo на 10 Яну 2026 08:53, променено общо 1 път.
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 891 пъти
- Получена благодарност: 333 пъти
-
Двигателист
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 31 пъти
- Получена благодарност: 91 пъти
Напротив! И дупки доста и по черни пътища я карам, в това отношение не се съобразявам с терена, стига да не от типа с много остри камъни, които режат лошо. Но за там си има други гуми, а най-добре и друг автомобил.batececo написа: ↑09 Яну 2026 12:39Извинявам се за страничния въпроз, но защо не искаш да са XL? Може би не минаваш през дупки?Двигателист написа: ↑08 Яну 2026 21:43 Предпочитах да са обикновени 102Т, или Н, а не 106H XL, но просто такива имаше.
Иначе колата не е толкова тежка. Фабрично излиза с индекси 99-101. Минах почти 70000 км с 102 и в това отношение нямаше проблем. А са видяли доста злобни дупки. Може и относително високият профил да помага, не знам. Освен това, допускам, че този размер по принцип е с двупластова страница, което също оказва влияние на устойчивостта на гумата. И Мишлена и Лауфена са двупластови. Но не мога да го твърдя със сигурност, че всички са така.
И затова така си мисля, че 106 е леко излишно. Освен това, доколкото знам XL имат по-твърди страници, което би трябвало да означава по-нисък комфорт и това по-може да причина, а не дупките, защото и без това XA30 си вози твърдо за моя вкус. Но пък засега (само стотина км, обаче) не бих казал, че усещам кой знае каква разлика в това отношение.
Ех, бързах и не се сетих да ги сравня на кантар. Заедно с джантите, но те са еднакви и щях да разбера каква е разликата в теглото. Но ако говорим за тегло, по-скоро би ме подразнило негативното му влияние върху динамиката, доколкото изобщо може да се използва тази дума заедно с РАВ4, бензин, автоматик в едно изречение.
Пък разхода... пропан-бутана е 50 стотинки