[Зимни Гуми] 2015 - 2026 - обсъждане,мнения,препоръки и цени.

Публикувай отговор
Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 129 пъти
Получена  благодарност: 226 пъти

[Зимни Гуми] 2015 - 2024 - обсъждане,мнения,препоръки и цени.

Мнение от Akima » 05 Дек 2025 17:23

Купил съм няколко сета UG Perf 3 преди да стане "популярно" - 1 миналата и 2 за тази зима - сега остава и да падне сериозен сняг...
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 31 пъти
Получена  благодарност: 91 пъти

Мнение от Двигателист » 08 Яну 2026 21:43

В крайна сметка днес ми писна да карам на тръни и взех едни нови нисък клас корейски гуми, естествено произведени в Китай. Laufenn I Fit+. Първоначално мислих да изкарам зимата с полумъртвия вече Michelin CrossClimate2 SUV, но да беше края на Февруари, а то си е началото на Януари. Натежа и това, че работя на около 30 км от дома и просто ми се стори рисковано.
Бях писал и преди, че Крос Климата няма да се кара тази зима, но се случиха някои неща и колата си остана с него до днес. Днес отново имах проблем със спирането и завиването, на непочистените отсечки с по-малко трафик и взех решението да сложа някакви евтини нови зимни гуми.
Засега не мога да дам кой знае каква оценка, защото сега се прибрах и съм минал 30-тина км. Разбира се, веднага пробвах на една вътрешна уличка където работя (вътрешна за обекта) едно-две спирания. Еми нищо общо, разликата е брутална! На същото място просто тествах и Кросклимата половин час по-рано. Непочистена, утъпкана само от автомобилите... нещо като ронлив, груб, леден сняг (как го описах само tooth.gif ).
Малко по-шумни от мишлена, има едно леко бучене. Управлението е малко по-странно... по-недиректно някак (това вече говорим за сух/мокър асфалт, пътя беше изчистен).
За тресене/вибрации не мога да кажа нищо, защото не вдигал над 90 км/ч. Балансираха се лесно, с малко тежести. Забравих само да измеря дълбочината на грайфера за този размер, дано се сетя утре.
Иначе Мишлена си става за сухо и мокро (за студено мокро, с повечко внимание). В момента е на 67000 км за 30 месеца.
Това е засега. Ако изкочи някоя греда с тези гуми, ще пиша.
► Виж съдържание
Предпочитах да са обикновени 102Т, или Н, а не 106H XL, но просто такива имаше.

Аватар
batececo
Благодарил/а: 429 пъти
Получена  благодарност: 17 пъти

[Зимни Гуми] 2015 - 2026 - обсъждане,мнения,препоръки и цени.

Мнение от batececo » 09 Яну 2026 12:39

Двигателист написа: 08 Яну 2026 21:43 Предпочитах да са обикновени 102Т, или Н, а не 106H XL, но просто такива имаше.
Извинявам се за страничния въпрос, но защо не искаш да са XL? Може би не минаваш през дупки?
Последно промяна от batececo на 10 Яну 2026 08:53, променено общо 1 път.

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 891 пъти
Получена  благодарност: 333 пъти

Мнение от WoLF » 09 Яну 2026 19:02

По-тежки са и му вдигат разхода... tooth.gif
ИзображениеИзображениеИзображение

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 31 пъти
Получена  благодарност: 91 пъти

Мнение от Двигателист » 09 Яну 2026 20:00

batececo написа: 09 Яну 2026 12:39
Двигателист написа: 08 Яну 2026 21:43 Предпочитах да са обикновени 102Т, или Н, а не 106H XL, но просто такива имаше.
Извинявам се за страничния въпроз, но защо не искаш да са XL? Може би не минаваш през дупки?
Напротив! И дупки доста и по черни пътища я карам, в това отношение не се съобразявам с терена, стига да не от типа с много остри камъни, които режат лошо. Но за там си има други гуми, а най-добре и друг автомобил.
Иначе колата не е толкова тежка. Фабрично излиза с индекси 99-101. Минах почти 70000 км с 102 и в това отношение нямаше проблем. А са видяли доста злобни дупки. Може и относително високият профил да помага, не знам. Освен това, допускам, че този размер по принцип е с двупластова страница, което също оказва влияние на устойчивостта на гумата. И Мишлена и Лауфена са двупластови. Но не мога да го твърдя със сигурност, че всички са така.
И затова така си мисля, че 106 е леко излишно. Освен това, доколкото знам XL имат по-твърди страници, което би трябвало да означава по-нисък комфорт и това по-може да причина, а не дупките, защото и без това XA30 си вози твърдо за моя вкус. Но пък засега (само стотина км, обаче) не бих казал, че усещам кой знае каква разлика в това отношение.

WoLF написа: 09 Яну 2026 19:02 По-тежки са и му вдигат разхода... tooth.gif
Ех, бързах и не се сетих да ги сравня на кантар. Заедно с джантите, но те са еднакви и щях да разбера каква е разликата в теглото. Но ако говорим за тегло, по-скоро би ме подразнило негативното му влияние върху динамиката, доколкото изобщо може да се използва тази дума заедно с РАВ4, бензин, автоматик в едно изречение.
Пък разхода... пропан-бутана е 50 стотинки tooth.gif

Публикувай отговор