Виене от скоростната кутия Авенсис 1,8

stuny

Мнение от stuny » 31 Авг 2025 07:02

Здравейте, имам въпрос.
Притежавам Авенсис 3 1,8 бензин, 147 к.с. с ръчна 6 степенна скоростна кутия от 4 години и съм минал около 100х. км. Маслото на кутията е сменяно при покупката и е 75W90. Мисля, че сбърках с марката и сложих Liqui Molli.
От известно време чувам, че колата стана по-шумна, но не обърнах внимание веднага. Бях при мой приятел, който е и автомеханик и той я чу и каза: кутията шуми. На следващия ден ходих при него в сервиза и смени маслото след близо 100х. км. пробег. Виенето продължи. Сигурен е, че е от кутията, защото при натиснат педал на съединителя, шума спира.
Забравих да кажа, че живея в Германия и ден след това тръгнахме. Снощи се прибрахме. Воят продължава и се увеличава с увеличаване на оборотите на двигателя.

Въпросът ми е: някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и трябва ли задължително да търся друга кутия да я сменям? Благодаря предварително на всички отзовали се!

П.С. Прочетох във форума, че някои колеги имат проблем с включване на 1-ва скорост. И при мен се получава от време навреме.

Hursa
Благодарил/а: 33 пъти
Получена  благодарност: 196 пъти

Мнение от Hursa » 31 Авг 2025 16:26

На всички предавки ли шуми? Може да е от лагер/лагери.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Публикувай отговор