Идиотите на пътя...

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 384 пъти
Получена  благодарност: 418 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от slowtraveler » 05 Сеп 2024 11:21

WoLF написа: 05 Сеп 2024 09:33 Свикнал съм като имам взимане/даване с някоя кола да я гледам в огледалата и съответно къде и как гледа шофьора ѝ, ако ги е нагласил правилно.
Да де, ама или задното стъкло е затъмнено, или шофьорът ръкомаха несвързано вътре и се чудиш - на теб ли ти маха, или говори ли с някого...
Много 'или' стават... И да - разликите в скоростите може да не са високи, но самата скорост не е ниска... 140км/ч съвсем не е ниска скорост ако трябва да правиш маневра (особено с комфортен автомобил с меко окачване) или рязко да намаляваш скоростта...
Та и затова за себе си съм решил - няма нужда от такива рискове... При последния случай с ТХ се прибрах в дясна лента 'скрит' от отгледалата му - да не ме вижда какво правя, но да съм си на нормална дистанция... Едновременно да му покажа, 'че не е страшно в дясна лента', и да му създам известен дискомфорт, пък барем реши да се прибере :) Май ръкомахаше, че дясната лента 'му друса' на пИжо-то , пък не усетих някакъв дискомфорт в участъка - стоях си в дясна лента известно време с надежда някой друг да го натисне, ама участъка бе спокоен :) Когато ни настигнаха други автомобили - реши да се прибере :) Абе - куха лейка :)
Както се казва в онази реклама 'не бъди като кухата лейка' :)
Просто ме учуди с какъв капацитет са такива хора - какви са мотивите за такова поведение и какво 'ще спечели' ако не се прибере в дясна лента както повелява Правилника и Закона и е длъжен да направи?
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 798 пъти
Получена  благодарност: 296 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от WoLF » 05 Сеп 2024 11:37

Карането в задната четвърт е чест прийом - хем само тебе вижда в огледалото, хем имаш място да реагираш ако започнат "манерви" :thumbsup:
ИзображениеИзображениеИзображение

planetarydrive
Автомобил: Camry
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 25 пъти

Пътуване с кола из Европа

Мнение от planetarydrive » 31 Авг 2025 10:23

Имаше тема за шофирането в РБ, но изглежда сега липсва.
Пиша тук и бих могъл да оправдая използването й с паралел в шофиране в Европа и РБ, но псевдопатриотари ще се подразнят.
Имам едно питане.
Знае ли някой на какъв телефон може да се подават сигнали в КАТ за нарушения на агресорите зад кормилото- присвяткане от километри, никаква дистанция и куп други приоми, несвойствени при цивилизовани населения. По официални медии казаха, че има такъв номер,но не вярвам. Имаше интервю със служител в опг КАТ. Не, че нещо ще се случи, но моите методи за противодействие се изчерпаха. А очевидно така декларираното озаптяване на булгара по пътищата, не се получава, тъкмо напротив.
 ! Съобщение от: slowtraveler
мнението е преместено в темата, която 'сега липсва' tooth.gif

Аватар
FearSoft
Автомобил: Corolla Hybrid 1.8. Tук е!
Благодарил/а: 65 пъти
Получена  благодарност: 118 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от FearSoft » 31 Авг 2025 11:10

Не знам телефон, но предвид току що навъртените 5К км из Европа мога смело да заявя, че не сме уникални в тези неща. В Австрия, например, се кара също толкова агресивно - присвятквания, залепване отзад и т.н. В Сърбия - също. Че даже и в Чехия, макар доста по-рядко. Май само в Германия се караше по-нормално...
Toyota Corolla 1.8L (HEV Special), Ex+, MC23
Изображение

Аватар
slowtraveler

Идиотите на пътя...

Мнение от slowtraveler » 31 Авг 2025 11:24

Можеш да подадеш жалба в КАТ - всеки местен КАТ си има различен телефон, адрес и т.н....
Тази сутрин се върнах след бърза разходка около 1600км за три дни из родните пътища и ми направи впечатление следното:
1. Инфраструктурата продължава да става все по-опасна за шофиране... И за трите дни шофиране имаше две тежки катастрофи по нашият път.... Интересно ми стана и как биха ме глобили за движение в аварийната лента по магистралата, когато на места липсва каквато и да е маркировка... Там, където пътя е на дупки е намерено лесно решение 'за ремонт' - слагаш знак за ограничение заедно с 'внимание неравност на пътя' и въпросът е решен...
2. Идиотите са променили поведението си... Сега 'спазват правилата', та и се престарават... Че и се опитват да учат другите... Дали съм 'агресор на пътя' не знам, ама не може в полунощ без никакъв трафик, на ЧИСТО НОВ участък по магистралата да се движиш в лява лента - съвсем логично 'присвятках' неколкократно на такива колеги, защото твърдо не искам да ги изпреварвам отдясно, а не съм сигурен доколко въобще поглежда огледалото... При това - движейки се в ограниченията по GPS (на километража на Кашкая неточната стрелка ми показва скорост малко над 150км/ч, на Джипа ми цифровия километраж показваше точно 140км/ч при такава скорост).. Факт е, че след присвятването се вразумяваха и можех да ги изпреваря безопасно... А предпочитах да присветна на безопасна дистанция - твърдо не искам да съм прекалено близо ако реши 'да се стресне'... Но и твърдо не съм толкова далеч, щом отдавна съм пуснал мигача в опит да му привлека вниманието преди да се достигне до присвятване... Петрохан - пълен с румънци, които 'спазват правилата' и се движат с 30км/ч... Събират огромни колони, ама въобще не им идва на акъла да отбият за минута и пропуснат колоната... Това не го правят и не само румънците де - и у нашата култура отдавна никой не си спомня (или никога не го е знаел), че по проходите си имаше големи отбивки, като преди тях имаше големи табели 'Спри, пропусни колоната'...

3. Знаковото стопанство се е утроило - слагат се знаци безразборно, а старите не се махат... Срещнах например два знака с ограничение 70 и 50км/ч с дистанция между стълбовете около 1м... На 'опасни кръстовища (май около разклона за Павликени по пътя Бяла-Плевен) са нахвърляли сигурно 50 знака само за това кръстовище... Буквално ! Сигурно около двадесет и няколко на посока, като са поставяни и от двете страни на пътя... Нормален човек не може да анализира толкова много информация наведнъж - то не са знаци за ограничения, кръстовища, опасност, надписи 'опасно хръстовище' заедно с път с предимство, ама и надпис накъде кой град се намира... Луда работа... Почнали са да слагат 'неравна настилка' преди такива участъци, ама някои са в завой, и колата започва да изправя завоя когато минава по тези участъци - не знам доколко моторджиите са доволни...

planetarydrive

Идиотите на пътя...

Мнение от planetarydrive » 31 Авг 2025 12:02

Не мога да се стърпя на първосигнално присвяткащи, животни, които се дразнят, че има коли далеко пред тях, да не набия спирачки като доближат и продължат. Много ме радва реакцията им. И това става при краткотрайно изпреварване с или даже над ограничението. Не съм от най-спазващите ограниченията, но на всички ни трябва да се стъпи здраво на врата и да спрат идиотщините.
За разлика от човека писал за впечатленията му от европейското каране, след 4х км в Европа и не за пръв път по този маршрут до Швейцария през Германия, остава мнението ми, че е приятно, неизнервящо придвижването. Разликите започват след граничния пункт със Сърбия или Румъния. Изчезват рязко дупките, спазват ограничения или поне близо до ограниченията. Появява се адекватна маркировка, тунелите са чудесно осветени, даже сръбските.Всичко става все по-добре нататък. Няма отпускане на ниво инфраструктура и контрол.
Не знам как я мислят, но на влизане и включване към северна тангента в София има 2-3 ограничения на скоростта 30 и пешеходни пътека. Сега дали като завърши тази псевдомагистрала Европа, ще се махнат тези пешеходни пътеки, надали. Тангентата е на силни вълни. Като се има предвид какво околовръстно има при Белград, пак остава чувството на забравена от бога територия РБ.
Направи ми впечатление, че и в Германия и Австрия си позволяват около 10 км надвишаване на скоростта, преди май нямаше такива своеволия. Не видях някой да святка с фарове, чакат чинно.

planetarydrive

Идиотите на пътя...

Мнение от planetarydrive » 31 Авг 2025 12:37

Както и да е. Имам пътуване от Бургас до Пловдив привечер и помня миналата година каква истерия беше по магистралата в последната неделя на август-3 катастрофи.
Едната стана пред мен.Един се качи на мантинелата, пътува доста време по нея и се върна на платното. Това беше следствие на страничен удар при изпреварването. Бях 2-3 коли зад него в лява лента.Как не мина отсреща, чудо стана. Шест часа пътуване.
След 2 дни се налага Пловдив-Смолян.
Тамошните обитатели си мислят, че този път им е лична собственост и имат особени права над него-могат да изпреварват в тунели, като веднага след това има завой, на забранено за изпреварване, когато няма достатъчно разстояние. КАТ обещаваше, че ще има анонимни полицаи, няма такива.
Гледат те в очите и настъпват непрекъснатата линия в завой.Влиза в половината платно. Може само да свирнеш. Мислят, че ги поздравяваш.
Правилото май беше на 7 секунди да гледаш в задните огледала. И на 5 гледам и физиономиите им гледам, няма такова напрежение в чужбина. Както тук се коментираше скоро за Англия, колоната върви с добра скорост без рязко спиране или ускоряване. И другаде е така. Ама и маркировки и знаци са адекватно сложени.

Аватар
slowtraveler

Идиотите на пътя...

Мнение от slowtraveler » 31 Авг 2025 13:21

planetarydrive написа: 31 Авг 2025 12:37 Ама и маркировки и знаци са адекватно сложени.
Точно от там ми се струва, че трябва да започнем... ПЪЛНА РЕВИЗИЯ и премахване на знаци, и поставяне на разумна маркировка...
Защото безумните ограничения правят тази 'хармоника' по нашите пътища... Сложил ограничение 60км/ч и забрана за изпреварване на прав път с видимост 'милион на милион'...
И какъв е резултатът? 'Чужденците' предполагат, че може да има полицейска засада или просто спазват правилата... Ама някои по-плашливи карат с 40км/ч 'да не ги хванат'...
Местните знаят, че там днес няма 'хранилка' и се дразнят и нарушават и двете БЕЗУМНИ ограничения - изпреварвайки в този участък и превишавайки зададеното безумно ограничение...
И до такава степен свикват с пренебрегването на такива безумни 'правила', че пренебрегват дори и тези, които са настина на място...
Затова според мен правилните стъпки са:
1. Почистване на междуградските кръстовища за осигуряване на добра видимост надалеч.
2. Премахване на ограниченията по първокласните и второкласни пътища. Подмяната на ограниченията на скоростта със знаци 'препоръчителна скорост' - прехвърляш отговорността върху шофьора... Ограничения да останат САМО на места, където няма как да се осигури видимост на кръстовища... (в Норвегия нямаше ограничения дори на остър завой, който не можеш да вземеш с повече от 40км/ч - имаш знак за препоръчана скорост и толкова)...
3. Премахване на всички 'излишни' знаци, останали с времето... Седмици след пускане участъка Мездра-Ботевград все още до Монтана си стоят знаците, указващи, че трябва в участъка Монтана - София да заобикаляш през Плевен... Да не говорим за ограничения за скорост, комбинирани с 'неравности по пътя' дори на участъци, ремонтирани преди 10 години...
4. Поставяне на знаци за ограничение на скоростта по 'западен маниер' - след участъка с ограничение следва нов знак за новото текущо ограничение (дори и скоростта да е максимално разрешената извънградска или магистрална) , а не знак 'край на ограниченията' . Това вече е наложително заради автомобилите, 'четящи' знаците за ограничение...
4. Маркировката да се прави от шофьори, а не от малоумни... Не може да подхождаш към кръстовище с три ленти, в твоята лента да имаш знак например 'направо и наляво', който в момента, в който линията между лентите стане непрекъсната, изведнъж да се преобразува на 'само наляво' ... Та нали тази маркировка е за да знаеш накъде ще продължиш ако останеш в тази лента...

П.С.
planetarydrive написа: 31 Авг 2025 12:02 Не мога да се стърпя на първосигнално присвяткащи, животни, които се дразнят, че има коли далеко пред тях, да не набия спирачки като доближат и продължат. Много ме радва реакцията им. И това става при краткотрайно изпреварване с или даже над ограничението.
Нямах предвид присвятване на изпреварващ автомобил и т.н. - той рано или късно ще приключи изпреварването... Но има доста идиоти, които са изпреварили 'някога', но са решили, че няма нужда да се прибират в дясна лента... Или както в снощните случаи - празна магистрала, ама той решил да се движи в лявата лента и да няма как да го изпревариш без да нарушиш правилата..

Публикувай отговор