И да се допълня че забравих - всичко до шенкелите включително може да се ползва от дизелите. От донор 2.2 се прехвърлят обратно главините, спирачните дискове и спирачните апарати. Просто на 2.2 дизелите дисковете са по-големи и междуболтовото разстояние е различно. От там идва смяна на главините, спирачните дискове и спирачните апарати - дисковете са по-широки като повърхност освен междуболтовото разстояние.
Смяна заден мост Авенсис Т25
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 175 пъти
- Получена благодарност: 655 пъти
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
- Автомобил: Avensis Wagon T25,1ZZFE,2007
- Благодарил/а: 15 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
Почнах да търся. Разбрах за 2.2 двигателите и междуболтовото, но последен тъп въпрос, само за да съм сигурен - няма значение дали е комби или не колата, така ли?mapamop написа: ↑05 Юни 2025 12:11На 1.8 може да сложиш всякакъв мост от всякакъв Авенсис Т25 - 1.6, 1.8, 2.0 D4D, 2.0D4, 2.2D4D, 2.2 D-CAT, без значение дали донора е със лява или дясна дирекция. На 2.2 D-CAT може да се сложи мост САМО ОТ 2.2D-CAT, което теб не те касае.
Уловката е че 2.2 дизелите (D4D и D-CAT) са масово с главини за джанти със междуболтово разстояниe на джантите 5х114.3, а твоите са 5х100. Затова ти писах че всичко извън главините можеш да го ползваш от дизелов донор, но ще трябва да си прехвърлиш предни и задни главини от старото окачване. Ако докопаш мост от бензинов донор, или дизел 116/126 коня, много вероятно главините да са за джанти 5х100 и там правиш директна замяна на цялото окачване.
По-широко от това няма как да го обясня.
- mapamop
Задните мостове на всички купета, двигатели и дирекции са еднакви на Авенсис Т25. Но лагер-главините са различни заради междуболтовото разстояние.
Понеже подозирам че ще избухнеш и със преден мост скоро, съм ти писал по-горе спецификите за него - от 2.2 D-CAT предния мост има още едно ухо, което на другите го няма. Това допълнителното ухо/монтажен отвор посредата не пречи моста да се монтира на другите двигатели. От там идва уловката че на 2.2 D-CAT се монтира мост само от доноро 2.2 D-CAT, но всички останали могат да получат мост от всеки друг двигател, включително и от D-CAT. Зависимостта с главините отпред си остава отново - бензиновите двигатели, 2.0D4D 116/126 коня са масово със 5x100 междуболтово. 2.2 150/177 коня са със 5x114.3. И диаметъра на спирачните дискове и апаратите са различни. Така че и на двата моста всичко до шенкела е еднакво. За шенкелите не съм съвсем сигурен дали са еднакви, главините, спирачните дискове, апаратите и накладките са различни според зависи от двигателя.
Понеже подозирам че ще избухнеш и със преден мост скоро, съм ти писал по-горе спецификите за него - от 2.2 D-CAT предния мост има още едно ухо, което на другите го няма. Това допълнителното ухо/монтажен отвор посредата не пречи моста да се монтира на другите двигатели. От там идва уловката че на 2.2 D-CAT се монтира мост само от доноро 2.2 D-CAT, но всички останали могат да получат мост от всеки друг двигател, включително и от D-CAT. Зависимостта с главините отпред си остава отново - бензиновите двигатели, 2.0D4D 116/126 коня са масово със 5x100 междуболтово. 2.2 150/177 коня са със 5x114.3. И диаметъра на спирачните дискове и апаратите са различни. Така че и на двата моста всичко до шенкела е еднакво. За шенкелите не съм съвсем сигурен дали са еднакви, главините, спирачните дискове, апаратите и накладките са различни според зависи от двигателя.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
Та, успях да сменя моста накрая. Известно време се надявах да намеря мост на до час път от София, но не беше толкова лесно и почнах да търся по обяви мостове от цялата страна, където намерих няколко прилични на снимка мостове и поръчах един от Русе. Добре, че се оказа читав и наживо, защото доставката му с Еконт излезе 130лв. и щеше да боли, ако не го бях харесал и върнал. Цената му беше 400лв заедно с носачи (които бяха най-изгнилата част на моя) и болтове. За работата моят автотехник ми взе 500, като ми смени и тампоните на моста за още 115лв + ми оправи ръчната спирачка. Общо всичко 1015лв.
Няма разлика в колата, като изключим едно леко пристъргване отзад по завоите. Техникът каза, че бил преместил моите главини на новия мост, било нещо там с дисковете и щяло да изчезне с времето. Това нормално ли според вас?
Няма разлика в колата, като изключим едно леко пристъргване отзад по завоите. Техникът каза, че бил преместил моите главини на новия мост, било нещо там с дисковете и щяло да изчезне с времето. Това нормално ли според вас?
- mapamop
Зависи какво е сменяно, особено ако не го е имало преди. Нови накладки или дискове да са сменени?
Геометрия на окачването проверена и коригирана ли е?
Намери време да минеш някъде да го измият този мост отдолу, и го залей с антикорозионен парафин. Напълни и кухините на носачите.
Огледай си првдния мост. При условие че са изгнили дебелите железа на задните носачи, предния "ламаринен" и кух мост няма да е по-добре, да не кажа че ще се учудя ако не е изгнил повече. Много вероятно е да е изгнил.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
1. Накладки/дискове не са сменяни. Доколкото разбрах ми е преместил старата главина на новия мост. На реглаж не съм ходил. Задължително ли е? Колата върви перфектно напред, както преди смяната.
2. Да го измият ще намеря, но тая обработка с парафин не звучи като нещо, което бих направил както трябва. Отделно, че трябва да се вдигне колата, за да се направи, нали така?
3. Питах вече няколко пъти техника и ме увери, че предният е добре и няма нужда от смяна. Носачите са му сменени през последните 2 години.
2. Да го измият ще намеря, но тая обработка с парафин не звучи като нещо, което бих направил както трябва. Отделно, че трябва да се вдигне колата, за да се направи, нали така?
3. Питах вече няколко пъти техника и ме увери, че предният е добре и няма нужда от смяна. Носачите са му сменени през последните 2 години.
- mapamop
Да. В крайна сметка сменяш мост - "новият" не "крив" по същия начин като стария, отделно са местени и главините, не знам със/без шенкелите. Това най-малкото навява мисълта поне за проверка, предвид че за тези години няма начин някое желязо да не се е накривило на някъде.
Има на спрейове - антикорозионна вакса. Споревд ависи от габаритите ти, ако се събереш легнал под колата може даже и да не я вдигаш. Канал в гараж също върши работа.
Щом те е уверил, може и да е така. Попитах, защото предния е по-склонен да събира и задържа вода вътре в себе си и е по-тънко желязо. Отделно че всичката вода минава първо през него. При мен носачите не бяха чак толкова брутално изядени от ръждоядите като твоите, но предния ми мост беше зле, или по-скоро малкото което беше останало от него. Братовчеда вкара отвертка в един отвор за отичане, дръпна и се скъса моста...
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- LEXUS
- Благодарил/а: 13 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Защо сменяш цял мост заради един или два корозирали носача? Това е все едно да корозира калника и да смениш и вратите.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN
- mapamop
Виждал ли си заден мост с изгнили носачи долу на земята как изглежда?
Дебелината на профила на долните носачи е сигурно с между 2 и 4 пъти по-дебело сечение от моста и са изгнили. Смяташ ли че моста горе в кухината със влошеното проветрение не изяден от корозия и той?
От моята барака излезнаха наядени, но все още непробити носачи и мост който беше почти на дантела.
Та в тоя ред на мисли - струва ли си едни 500 лева за труд за смяна на носачите, и след година още 500 за смяна на скъсания мост?
Да кажем че като поддаде ще на паркинга пред блока и няма да причини катастрофа.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- LEXUS
Съгласен съм ,ако мостът е бил с пробивна корозия и ако е бил действително много корозирал, е бил за смяна, но ако е бил здрав или с повърхностна корозия, защо да се сменява. Не споря, просто казвам как аз бих постъпил.
500 лв. за труд за смяна на 2 носача. Къде работят на такива цени и изобщо кой би им платил? Сервизите станаха като ресторантите, самозабравиха се с цените.
Последно промяна от LEXUS на 26 Авг 2025 22:20, променено общо 1 път.
- mapamop
Човека горе ти го е написал цифром. И продължаваш да разсъждаваш. Труда да свалят двата носача не е много по-малко от това да свалят целия мост с носачите.
Заради благородна японска ръжда, която запечатва от последващо ръждясване, свалянето на два носача може и да откара към седмица за развиване на болтовете. Или просто се режат и се купуват нови. Отделно че моста трудно ще го видиш колко е изгнил без да е свален - на забутано място е и не се вижда добре.
Това за ръждата го беше изцепил един индивид тук във форума, в темата на @nov за ръждата по автомобилите. Не е моя измислица.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- LEXUS
Искаш да кажеш,че при средна цена за смяна на носач между 50 и 100 лв. ще му обявят 250 лв. за носач. Ами то ако е вярно, колегата е идеален клиент. Те и 500 лв. на носач да му обявят още по-добре , как няма да смени целия мост.
Относно твоите подигравки и сарказъм за японската ръжда. Виждал ли си Мерцедес с благородна ръжда, говорим за Е клас, М клас, А клас, Б клас, Ц клас?? Или там ръждата е друга? Голф 4-ка с ръжда виждал ли си? Пежо 407 с ръжда не си ли виждал, Ауди А3-ка с поцинкована ръжда не си ли виждал? Падащи задни мостове, отскъсващи се от купето на БМВ 3- серия не знаеш ли? Или благородната японска ръжда е виновна за всичко.
Основно правило е да се разсъждава. Човек ако не разсъждава, трябва да се съгласява с всеки. А монтъорът често прави това,което на него му е най-лесно или е преценил,че ще може да получи повече пари.
Нито знаеш състоянието на целия мост, за да твърдиш,че трябва да се смени, нито критично разсъждаваш нормално ли е сервиз да ти поиска 250 лв. за смяна на носач? Ами какво като е ръждясал, той ако е нов нали ще отиде във фирмения сервиз,а не в неговия. Какви са тия претенции.
Да, сваляне на два носача седмица, хайде да не пишем глупости,ако обичаш, а свалянето на моста понеже е по-лесно и качване на цял друг мост, та са на една цена, там болтовете по-лесно се отвиват. Стига.
Това,че трудът за смяна на цял мост е сравним с труда за смяна на два носача не знам да се смея ли или да го пишем направо в графата хумор и забава.
Относно твоите подигравки и сарказъм за японската ръжда. Виждал ли си Мерцедес с благородна ръжда, говорим за Е клас, М клас, А клас, Б клас, Ц клас?? Или там ръждата е друга? Голф 4-ка с ръжда виждал ли си? Пежо 407 с ръжда не си ли виждал, Ауди А3-ка с поцинкована ръжда не си ли виждал? Падащи задни мостове, отскъсващи се от купето на БМВ 3- серия не знаеш ли? Или благородната японска ръжда е виновна за всичко.
Основно правило е да се разсъждава. Човек ако не разсъждава, трябва да се съгласява с всеки. А монтъорът често прави това,което на него му е най-лесно или е преценил,че ще може да получи повече пари.
Нито знаеш състоянието на целия мост, за да твърдиш,че трябва да се смени, нито критично разсъждаваш нормално ли е сервиз да ти поиска 250 лв. за смяна на носач? Ами какво като е ръждясал, той ако е нов нали ще отиде във фирмения сервиз,а не в неговия. Какви са тия претенции.
Да, сваляне на два носача седмица, хайде да не пишем глупости,ако обичаш, а свалянето на моста понеже е по-лесно и качване на цял друг мост, та са на една цена, там болтовете по-лесно се отвиват. Стига.
Това,че трудът за смяна на цял мост е сравним с труда за смяна на два носача не знам да се смея ли или да го пишем направо в графата хумор и забава.
- mapamop
Моста е алуминиев и не гние.
Колко моста си разглобил? Лично ти. Със разкачане на носачите от купето, амортисьори, шенкели, главини, жила за ръчната спирачка, стабилизиращи щанги и сигурно изпускам нещо.
Виждал ли си наживо окачването отзад на Авенсис Т25? Знаеш ли как се развиват 20 годишни заварени от ръждата болтове? Без да ги скъсаш в купето или моста? Вадил ли си такива скъсани болтове, и знаеш ли за колко време става?
Ако го направиш кадърно за 50 лева на носач ще ти пратя клиенти. Даже и за 75.
Репликата не беше моя - един колега на когото ника му започва с LE и завършва на XUS я беше измислил по спомен. Утре като седна на компютъра ще ти изровя къде я изсипа тая глупост.
Това модели на Тойота ли са, или поне да са японски марки?LEXUS написа: ↑26 Авг 2025 23:31 Виждал ли си Мерцедес с благородна ръжда, говорим за Е клас, М клас, А клас, Б клас, Ц клас?? Или там ръждата е друга? Голф 4-ка с ръжда виждал ли си? Пежо 407 с ръжда не си ли виждал, Ауди А3-ка с поцинкована ръжда не си ли виждал? Падащи задни мостове, отскъсващи се от купето на БМВ 3- серия не знаеш ли?
Отплесваш се встрани. Всички гният. Особено купетата, но ги гъбаркат че гният и са трошливи. Докато за Тойота се върти плочата че е неразрушима и не гние.
Явно не ти се отдава да го направиш това упражнение за повече от 2 минути. Помисли малко повече, попрочети, погледай малко клипчета и картинки и тогава пак ги премисли нещата.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
Ок, ще отида на реглаж и ще ги питам и тях да прегледат предния мост, за да имам и второ мнение.mapamop написа: ↑26 Авг 2025 16:09
Да. В крайна сметка сменяш мост - "новият" не "крив" по същия начин като стария, отделно са местени и главините, не знам със/без шенкелите. Това най-малкото навява мисълта поне за проверка, предвид че за тези години няма начин някое желязо да не се е накривило на някъде.
Има на спрейове - антикорозионна вакса. Споревд ависи от габаритите ти, ако се събереш легнал под колата може даже и да не я вдигаш. Канал в гараж също върши работа.
Щом те е уверил, може и да е така. Попитах, защото предния е по-склонен да събира и задържа вода вътре в себе си и е по-тънко желязо. Отделно че всичката вода минава първо през него. При мен носачите не бяха чак толкова брутално изядени от ръждоядите като твоите, но предния ми мост беше зле, или по-скоро малкото което беше останало от него. Братовчеда вкара отвертка в един отвор за отичане, дръпна и се скъса моста...
Относно ваксата - препоръки за читава или нещо, което да гледам, като я купувам?
- mapamop
Когато ползвам на спрей, обикновено се хвърлям на Nigrin "спрей за запълване на кухини"
► Виж съдържание
Алтернативно ако има къде да ползваш компресор и пистолет (пистолета по спомен беше около 25 лева):
Novol Gravit 640 парафин за консервация. Мисля да го имаше и във вариант на спрей:
► Виж съдържание
Уловката е че третираните повърхности трябва да са чисти от едър пясък, кал и мизерия, ако може и от прахоляк. При нанасянето не трябва да е влажно времето поне 3 дни - преди да нанесеш, докато нанасяш и на следващия ден в който ще съхне. Силно пожелателно е преди ваксата да напръскаш с ръждопреобразувател, и след като изсъхне той самия, да сложиш ваксата. Не се хвърляй на шагрен - не се чисти лесно, ще видиш ръждата твърде късно и е по-скъпо удоволствието. ЗА окачване не стават битумните неща, че после много ще те псуват по сервизите.
Прецени си доколко ти стиска, или (не) ти се занимава, и си реши за себе си. Има и разни реклами из фейса на сервизи които го правят това. Аз моето решение за двете ми коли съм го взел и съм го изпълнил.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...