Доскоро доста модели на Тойота си имаха т.нар. “Пакет лоши пътища”, дори и за Европа. Със сигурност в Русия се предлагаха само такива, по обясними причини. Пружините и амортисьорите са различни. Доколкото помня и просвета също малко по-голям при този пакет. С около 10 мм.slowtraveler написа: ↑16 Юли 2025 09:10 Та се чудя дали има различни варианти на окачване този модел…
Как да подобря просвета на Corolla
-
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 24 пъти
- Получена благодарност: 70 пъти
-
- Благодарил/а: 28 пъти
- Получена благодарност: 185 пъти
В случая е увеличен с около 6 см - дали не е твърде много. (Може би причината е както пише mapamop - наклона на колелата във вертикалната плоскост. Обратното на "разкрачване".
. Дали може да се коригира при толкова голямо "повдигане".)

Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 61 пъти
- Получена благодарност: 91 пъти
Този наклон не се ли определя спрямо моментното хоризонтално положение на колата? И при 150мм просвет и при 220мм ъгъла е един и същ(когато се регулира), друг е въпроса дали окачването ще позволи такива корекции.
caryЦар
-
Да разбира се, зависи от натоварването, разбира се изменя се и в завой, макар че при "многолостова" система се вземат мерки този наклон да се изменя в желани рамки и направление. И при различните автомобили предполагам е различен, и се изменя в различен диапазон. Но това го задава конструктора, за конкретния модел (зависи от масата, височината на центъра на тежестта и разположението му спрямо колелата, накланянето на автомобила в завой - до колкото знам) и просвета му. А в случая просвета е увеличен, при това значително (не е просто по различно натоварено окачването). Лостовата система вече е заела доста по различно положение и съответно при завой (и други натоварвания) - заема не проектни положения.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 374 пъти
- Получена благодарност: 402 пъти
Неслучайно при регулировката се отчита и как обичайно се експлоатира автомобила (с колко 'сгънато' окачване - идеалният случай е обичайният шофьор да е в автомобила докато се прави регулировката)...
Защото ъглите 'бягат' от идеалното положение всеки път, когато окачването промени положението си...

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
-
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 24 пъти
- Получена благодарност: 70 пъти
При нас, в България е „страничен наклон на колелото“ .
В Западната школа е “camber”.
В руската – „развал“.
В Западната школа е “camber”.
В руската – „развал“.
-
- Автомобил: Auris
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 11 пъти
https://seksuspension.eu/products/toyot ... it-2th-gen
Това са подложките които съм сложил. Избрал съм 3 см, като има вариант и от 4, след като са за модела предполагах, че някой е смятъл дали са допустими за модела или не
Това са подложките които съм сложил. Избрал съм 3 см, като има вариант и от 4, след като са за модела предполагах, че някой е смятъл дали са допустими за модела или не
-
След като не се предлагат от производителя - не може да сте сигурни, за съжаление. Дори и да са допустими - рамките може да са много широки и може да очаквате доста влошено поведение. Трябва да се потърси мнение на специалист по такъв вид модификации, истински специалист, не "ентусиаст".
- max-2
- Благодарил/а: 43 пъти
- Получена благодарност: 115 пъти
Три сантиметра не са много. Иска хубав реглаж. След като е разглобявана предницата ъглите са мръднали. Може и задницата да е за реглаж, зависи какво е отвивано и как са набутали подложките.
Carina E 4AFE LB 1992
-
- Автомобил: Auris
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 11 пъти
Правен е реглаж и на предния и задния мост, авнонаистина ще трябва да търся някой който се е занимавал с реглаж след такъв тип модификация
-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 388 пъти
- Получена благодарност: 100 пъти
Аз не мога да разбера с тези китайско-латвийски ментета какво си очаквал да получиш/
Просвет като на УАЗ и стабилност на F1? Или спокойно да товариш палет с цимент в колата?
Въобще как рискуваш живота не само на себе си, но и на останалите на пътя?
В сервизи, които поне малко си имат понятие, никога няма да се съгласят да слагат такива измишльотини.
А ако напишеш, че са ти сложили и маслени амортисьори, картинката ми става ясна.
Просто са ти взели едни пари за нищо!
Пружини се сменят комплект с амортисьори за тях и се продават заедно.
Двигателист ти написа вече за кит лош път.
Има дори производители, които предлагат усилени пружини точно за комби.
Въобще не ти ли дойде на ум мисълта, че просто трябва да смениш с нови качествени 4 x пружини с 4 x амортисьори ?
Или да направиш нещо с подхода в гаража?
Нещата ми изглеждат като онази приказка, където искали да режат главата на булката, защото вратата била ниска и не можела да влезе в къщата.
Просвет като на УАЗ и стабилност на F1? Или спокойно да товариш палет с цимент в колата?
Въобще как рискуваш живота не само на себе си, но и на останалите на пътя?
В сервизи, които поне малко си имат понятие, никога няма да се съгласят да слагат такива измишльотини.
А ако напишеш, че са ти сложили и маслени амортисьори, картинката ми става ясна.
Просто са ти взели едни пари за нищо!
Пружини се сменят комплект с амортисьори за тях и се продават заедно.
Двигателист ти написа вече за кит лош път.
Има дори производители, които предлагат усилени пружини точно за комби.
Въобще не ти ли дойде на ум мисълта, че просто трябва да смениш с нови качествени 4 x пружини с 4 x амортисьори ?
Или да направиш нещо с подхода в гаража?
Нещата ми изглеждат като онази приказка, където искали да режат главата на булката, защото вратата била ниска и не можела да влезе в къщата.
-
Но вижте, че когато окачването е модифицирано от производителя - просвета е увеличен значително по-малко. Предполагам конструктора е имал своите съображения за да е само с около 10 мм. И 3 см са подложките, но те са под една от опорите на лостовата система на окачването (под опорите на пружините) - за колелата "повдигането" е повече, около двойно повече.
- flammen
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 10 пъти
На предишната ми корола, зимата слагах гуми 205/60/16 , което я повдигаше с два сантиметра. И въпреки че калкулатора свети в червено, когато идваш от 205/55/16 , нямах проблеми с колата, но пък се и усещаха тея два сантиметра в просвета. За други конструктивни изменения, които се дебатират тук, не съм си помислял да правя. Всъщност, едната от двете причини да сменя колата е точно проходимостта. Мисля, че това е начина.
Corolla E15 2.0 D4D
Lexus LBX
Lexus LBX
- max-2
- Благодарил/а: 43 пъти
- Получена благодарност: 115 пъти
Hursa, когато слагаш отпред на макферсона подложка е 1:1,няма лост. Отзад пружината се забива в гумената подложка. Там има лост, но подложката се мачка и пак става 3 см. повдигането.
Carina E 4AFE LB 1992