Температура на климатик?

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 176 пъти
Обратна връзка:

Температура на климатик?

Мнение от TATI » 06 Юли 2025 21:38

Ясно.
Ще се изпишат няколко страници, без нищо конкретно, за да се разбере, че няма проблем.
Заради това, колегата по-горе написа за безсмислената тема.
Успех с решаването на "проблема"!
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 378 пъти
Получена  благодарност: 98 пъти

Температура на климатик?

Мнение от gena_bs » 06 Юли 2025 22:41

На мен ми е интересно как без "ровене" по колата и намеса от страна на сервизен специалист, колегата ще си реши "проблема"?
С тези негови "познания" в климатичните системи.
Сигурно с баене?

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 61 пъти
Получена  благодарност: 91 пъти

Температура на климатик?

Мнение от zorbata » 06 Юли 2025 23:20

gena_bs написа: 06 Юли 2025 22:41 На мен ми е интересно как без "ровене" по колата и намеса от страна на сервизен специалист, колегата ще си реши "проблема"?
Нали си е пъхнал сонда да му мери температурата.

п.п. някои си мислят че като я напече слънцето, климатика ще оправи положението за няколко минути. Явно физиката не му е била силната страна в училище.
caryЦар

Аватар
BOz
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 221 пъти

Температура на климатик?

Мнение от BOz » 07 Юли 2025 13:49

plamenhar написа: 06 Юли 2025 21:25 Не съм правил и измервания за сравнение,но при всички случаи на старата климатика беше по силен.
А аз мисля, че бъркаш. Въпросната температура общо-взето е минималната, която би трябвало да се постигне. Под тази температура трудно би свалил при изправна система.
Изпарителя винаги се държи на положителна температура, за да не замръзне. Това означава на около 1 градус минимум. Пак зависи и от влажността на въздуха. Но при 1 градус на изпарителя, мноого трудно да изкараш 1-2 градуса и на изхода, при средна сила на вентилатора, както си цитирал. Или образно казано 4-5 градуса изходящ въздух е абсолютно минимума, който може да очакваш. Което показва, че климатика ти работи идеално. И както Слоу още преди Х мнения ти написа - нищо не пипай, за да не страдаш. :whistle:
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 369 пъти
Получена  благодарност: 401 пъти

Температура на климатик?

Мнение от slowtraveler » 07 Юли 2025 15:42

Май наистина доста хора не са учили физика, и още по-малко - термодинамика...
Та затова да обясня малко по-просто - слагаш на котлона, загрят до 100С тенджера с вода... Колко градуса ще ти водата е след определено време - например 1 минута (защото и в климатика също въздухът 'престоява' в изпарителя части от секундата)?!
И не зависи ли това от температурата на водата, която си сложиш на котлона (и температурата на въздуха, който влиза в изпарителя на климатика)?
Заради тези многото условности, при напълно изправен климатик може на изхода му да имаш и 15-20С температура на въздуха (голям поток, горещ въздух, допълнително нагряти въздуховоди)...
Затова и въобще не смятам за достоверно измерването на точната температура на изхода на въздуховодите - тя може да е в широки граници при изправна система...
При автомобил на толкова малко километри наистина не бих пипал нищо... За справка - Кашкая за почти 18г до момента не е правена НИКАКВА профилактика на климатика, освен периодичната смяна на филтър купе...
И си охлажда... Да, зле, когато колата е била напечена, и му трябва известно време да докара нормална за живеене температура :)
И да - за толкова години и километри има вероятност при мен има вероятност да е позагубил част от фреона, но все още охлажда... А поради възрастта - не се решавам да пипат клапаните и конекторите за да връзват машина за проверка количеството фреон... :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

gena_bs

Температура на климатик?

Мнение от gena_bs » 07 Юли 2025 15:50

При мен на вече ретро-автомобил след обслужване и зареждане на системата достигна, и работи стабилно на +2 градуса.
При околна 28C на нивото на кондензера, в метално ремонтно хале с височина на покрива 5-6м.
Прочетете си с разбиране Инструкцията за експлоатация!

Hursa
Благодарил/а: 27 пъти
Получена  благодарност: 182 пъти

Температура на климатик?

Мнение от Hursa » 08 Юли 2025 09:58

plamenhar написа: 06 Юли 2025 12:12 Навън-27 гр.от жалузите-4.8гр.в движение на трета степен.
Така описано - изглежда действително няма проблем с климатика. Важна е не само температурата на изхода, а и въздушния поток, общия въздушен поток от всички въздуховоди. Дори при по-висока температура на изхода от топлообменника, ако потока е със значително по-голям дебит - може да "охлажда" по-ефективно. Може да е по-маломощен от климатика на пежото. Все пак е било комби и с климатроник.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
peterhr
Благодарил/а: 8 пъти
Получена  благодарност: 32 пъти
Обратна връзка:

Температура на климатик?

Мнение от peterhr » 10 Юли 2025 23:33

При климатроника най-голямо усещане за това дали работи/охлажда/поддържа дадена температура има управлението му. При моята Корола управлението е далеч от оптималното и това води да усещане, че нещо не е наред. Но всъщност всичко си работи правилно, просто усещането е различно.
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT

plamenhar
Автомобил: Toyota corola 2019
Получена  благодарност: 1 път

Температура на климатик?

Мнение от plamenhar » 12 Юли 2025 17:16

Ето подобни разсъждения очаквах,а не да ме пращат да уча термодинамика.
Все едно аз да пращам някой да учи хармония,солфеж,свирене на няколко инструмента.
Мога да изредя още доста професии,които владея.Но все пак сме български форум и тук е така!

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 113 пъти

Температура на климатик?

Мнение от max-2 » 12 Юли 2025 17:48

Пробвай да намалиш на 20 или 18 градуса в началото, може да започне да работи по активно.
Carina E 4AFE LB 1992

gena_bs

Температура на климатик?

Мнение от gena_bs » 12 Юли 2025 18:34

plamenhar написа: 12 Юли 2025 17:16 Мога да изредя още доста професии,които владея.Но все пак сме български форум и тук е така!
Колега,
Законите на термодинамиката и доста други са общи за всички области.
Ти какъв отговор очакваш да получиш?
Може би в тон с акустиката, която също се подчинява на всеобщите физични закони?
Или някой да ти напише, че си се прекарал и е трябвало да купиш отново Peugeot?
Но с електронно управление на климатичната система.
Индивидуалните усещания се наричат такива, защото зависят от конкретния човек.
От неговото здравословно и даже душевно състояние.
Както разбирам си свързан с музиката и това трябва да ти е известно по-добре, отколкото на мен.

За последен път: RTFM!

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 24 пъти
Получена  благодарност: 66 пъти

Температура на климатик?

Мнение от Двигателист » 13 Юли 2025 18:34

plamenhar, това с климатиците в автомобилите е доста относително. В смисъл, усещането за комфорт зависи от прекалено много фактори. На първо място, естествено е мощността на климатика. Трябва да намериш данни каква е на Пежото и каква е на Тойотата. Прост пример – на RAV4-ката ми (XA30) е 5.1 киловата (охладителна мощност) на Авенсис Т22 е 4.6 киловата. Еми малкa е разликата, но се усеща. Максималният дебит също е различен – 475, срещу 430 куб.м./час. Разбира се зависи и от много други неща – изолация на купето, обем, тип стъкла, панорамни покриви, начин на подаване на въздуха, дебит, откъде се взима въздух от купето за измерване на температура и... сигурно пропускам нещо. Алгоритъма на управление на температурата и / или на подаването на въздух в режим Auto… Отново пример от моя опит – при Рав4 получавам субективно еднакво усещане в сравнение с Авенсис, като при първия зададена температура е 25 градуса, а при втория 22-23. Това примерно при 30-35 градуса навън.
Така че на първо време пробвай просто да зададеш по-ниска температура и да видиш как се се усещат нещата. Разбира се, не е невъзможно климатика на пежото просто да е по-мощен... И не на последно място, всички сравнения имат смисъл при изправни климатични уредби, които за заредени с правилното количество охлаждащ агент.

Публикувай отговор