Благодаря предварително!
МАСЛА - типове,видове и употреба - "Какво да налея?" - ОБЩА
-
zornitsa_gogova
- Автомобил: Yaris
Здравейте! Моля, препоръчайте ми масло за Yaris 2007 полуавтомат, vvt-i. Колата е на близо 199 000км.
Благодаря предварително!
Благодаря предварително!
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 839 пъти
- Получена благодарност: 316 пъти
Каквото пише в книжката като вискозитет, каквото ти харесва като марка 

-
zornitsa_gogova
Благодаря за бързия отговор. Спряла съм се на Amsoil. А за скоростната кутия (полуавтомат) какво бихте препоръчали, освен оригиналното естествено
?
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 401 пъти
- Получена благодарност: 433 пъти
Защо?! Кое е естественото - оригиналното е доказано правилното..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- WoLF
През колко пробег мислиш да сменяш на скоростите. Не е толкова златно 
Едното ще го смениш след 8-10 хил и ако не ти хареса ще пробваш с друго. За скоростите не са необходими такива компромиси...
Едното ще го смениш след 8-10 хил и ако не ти хареса ще пробваш с друго. За скоростите не са необходими такива компромиси...

-
zornitsa_gogova
Наскоро закупих колата и не знам дали изобщо е сменяно някога, а също и дали изобщо е добре да се сменя.В менюала пише, че не се препоръчва смяна, освен ако тя не е наложима, но всяко масло губи част от свойствата си с течение на времето. Цената на оригиналното не ме притеснява, въпросът ми беше дали има алтернатива.
Питам в този форум, тъй като се предполага, че мога да получа адекватни мнения от дългогодишни собственици на автомобили от марката, а не саркастични въпроси.
Питам в този форум, тъй като се предполага, че мога да получа адекватни мнения от дългогодишни собственици на автомобили от марката, а не саркастични въпроси.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 401 пъти
- Получена благодарност: 433 пъти
Защо смятате, че получавате саркастични въпроси?
Съвсем сериозният въпрос бе защо смятате, че е естествено да не се ползва 'оригиналното масло' ?!!
Какво по-логично от това да ползвате оригиналното/напълно съвпадащо с изискванията на производителя масло?!
В края на краищата се сменя веднъж на много хиляди километри, и едва ли ще ви е финансов проблем да го смените.
Съвсем сериозният въпрос бе защо смятате, че е естествено да не се ползва 'оригиналното масло' ?!!
Какво по-логично от това да ползвате оригиналното/напълно съвпадащо с изискванията на производителя масло?!
В края на краищата се сменя веднъж на много хиляди километри, и едва ли ще ви е финансов проблем да го смените.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- memorex
- Автомобил: avatar
- Благодарил/а: 90 пъти
- Получена благодарност: 67 пъти
Кжле/га/жке, Ако сте решили на " своя глава "
или поради чужда намеса да сменяте това масло/флуид ,най-добре се допитайте до специализиран сервиз.Лично бих ви посъветвал ,че трябва новото масло/флуид да е с характеристики максимално близки до оригиналното защото както всички се досещаме ако въпросното не е било сменяно никога то възможността да намерите точно такова може би не е голяма.Правилно запитахте за алтернатива , но дали да се сменя ,с какво и на какъв период само в специализиран сервиз.
Не забравяйте за гаранцията!
или поради чужда намеса да сменяте това масло/флуид ,най-добре се допитайте до специализиран сервиз.Лично бих ви посъветвал ,че трябва новото масло/флуид да е с характеристики максимално близки до оригиналното защото както всички се досещаме ако въпросното не е било сменяно никога то възможността да намерите точно такова може би не е голяма.Правилно запитахте за алтернатива , но дали да се сменя ,с какво и на какъв период само в специализиран сервиз.
Не забравяйте за гаранцията!
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
-
zornitsa_gogova
@memorex, благодаря за отговора и за съвета. 
- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 48 пъти
- Получена благодарност: 143 пъти
Аз на моята кола с ММТ наливам Ravenol 75w.
-
HERUVIM
- Автомобил: Тойота Ярис
Здравейте, съфорумци!
Имам следния въпрос: Автомобила е Тойота Ярис, бензин, 1.0, 68 к.с. 2002 г. Смениха ми двигателното масло с ново 5w40 с оригинално на Тойтоа (върнаха ми 2 литра с тубата, тъй като тя е 5 литрова, а са необходими 3 литра). До сега през последните 6 години откакто е в мен колата винаги човека от сервиза ми е слагал 5w30 (каквото е и по книжка препоръчителното), но този път ми сложи 5w40 като ми каза, че е било промоционално и затова е поръчал от него. Увери ме, че за бензинов двигател тази разлика няма да окаже влияние. Колата е на 183 000 км.
Моля да кажете какво е вашето мнение по въпроса и дали маслото 5w40 ще причини допълнително износване на двигателя или пък двигателя да "гори" маслото. До сега за 2 години период на смяна на маслото (5w30), нивото му не е спадало дори с милиметър. Благодаря предварително за компетентните отговори!
Имам следния въпрос: Автомобила е Тойота Ярис, бензин, 1.0, 68 к.с. 2002 г. Смениха ми двигателното масло с ново 5w40 с оригинално на Тойтоа (върнаха ми 2 литра с тубата, тъй като тя е 5 литрова, а са необходими 3 литра). До сега през последните 6 години откакто е в мен колата винаги човека от сервиза ми е слагал 5w30 (каквото е и по книжка препоръчителното), но този път ми сложи 5w40 като ми каза, че е било промоционално и затова е поръчал от него. Увери ме, че за бензинов двигател тази разлика няма да окаже влияние. Колата е на 183 000 км.
Моля да кажете какво е вашето мнение по въпроса и дали маслото 5w40 ще причини допълнително износване на двигателя или пък двигателя да "гори" маслото. До сега за 2 години период на смяна на маслото (5w30), нивото му не е спадало дори с милиметър. Благодаря предварително за компетентните отговори!
- veso_hds
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 41 пъти
Няма да има никакъв проблем.Карай си колата и не го мисли.
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.
- WoLF
Разлика няма да усетиш, за горенето си е според марката и качеството на маслото... Там ще се похвалиш как е справя новото масло 

-
HERUVIM
- Автомобил: Тойота Ярис
Марката и на двете масла е Тойота. Тогава би трябвало да няма разлика в горенето.
- WoLF
Заради различните съставки за постигане на вискозитета може да има и разлики в поведението на маслото, може и да няма...