Може би приемам желаното за действително. Но въпреки, че ни веднъж не съм зареждал сам, разликата от показанията на БК и това което пише на фиша много рядко надвишава 0,2 литра, и то с малко.
Бих искал да оспоря това:
BOz написа:
Мен ми е ясна историята. Хибрида е по-икономичен на градско каране и по-неикономичен на извънградско от дизелов еквивалент. Няма какво да спорим. Дори съм 99% убеден, че и при 90км/ч, пак по-малките на кубатура дизелови двигатели (1.4-1.6) пак ще дават по-нисък разход от хибрида.
Единствено би сбъркало цялата схема ако дизела е автомат. Но малките дизелови автомати обикновено са с роботизирани кутии, та нищо не губиш и там.
Просто физиката това показва, а срещу нея няма как да вървиш.
Еквивалентния дизел с мех скоростна кутия ще е по икономичен при 90 км/ч. Ще е по икономичен и при по ниска и при по висока скорост. Като в някой скоростни диапазони разликата в икономичността в полза на дизела ще се увеличава, дори за скорости под 90 км/ч.
И това ще е вярно винаги при „равномерна и праволинейна скорост” както го формулират във 2 закон на Нютон. Ще е вярно и при равномерно изкачване, ще е вярно и при постоянен спуск - до определен наклон. Условия за постигане такова приблизително равномерно праволинейно движение, дори да се стараем да го постигнем, имаме много рядко дори за километър. Поне според мен и за маршрутите по които съм пътувал до сега аз. Колкото повече маршрута не позволява такова равномерно движение толкова по икономичен ще е приус. И това е физика, срещу която няма как да се върви:). За съжаление, пътищата в България, са така маршрутизирани, че се реализират, доста убедително, преимуществата на приус.
Аз имам пример с колегата, с пежо 301, 1.6 дизел, 90 кс. Разхода му, за миналото лято когато ги сравнявахме беше около 4,5. Моят беше около 3,9 с аурис хибрид. Пътуванията, най-вече извънградски през отпуските. Мисля, че шофирането ни е долу горе еднакво. Преди имах пежо 309 дизел, 90 кс, което му продадох след като купих ауриса. И той и аз имахме разход със старото пежо около 5, на извънградско.