Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
acf_prius

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от acf_prius » 23 Май 2014 14:37

Scott написа: ако карам дори със 100км/ч. според Аитобилд Голфа ми гори 5.6, а Приус - 6.4
Това беше репликата на деня biggrin.gif Толкова ми даде със 150 и претъпкана кола, бе, човек, как 6,4 - какво ме направи ти?!? Със 110-120 като съм, разходът е в порядъка 4,3 и 4,9 rolleyes.gif
Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 23 Май 2014 14:39

Scott написа:
prius 3 написа: ...Между другото колко беше максималната скорост в Англия? Вдигнаха ли я или си е все същата 112 км/ч. При тая скорост как ти се струва Приуса? Или викаш с нафтовата печка преминаваш като стрела покрай табелите "average speed check" и камерите не моат те фанат. tooth.gif
Да, все още е толкова. И въпреки всичко, ако карам дори със 100км/ч. според Аитобилд Голфа ми гори 5.6, а Приус - 6.4. No brainer както казват тук. Остава ми тръпката от високите технологии или там кво беше. tongue.gif
Тук нещата са по-близки до действителността, макар пак да са малко завишени:
Изображение
Последно промяна от Not_active_user_1 на 24 Май 2014 16:59, променено общо 1 път.

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 217 пъти

Мнение от BOz » 23 Май 2014 14:43

SFINKS написа:
BOz написа:
SFINKS написа:BOz , да оставим теориите и да покараме,отдавна ми омръзна от теории ,графики,филмчета и тн. :thumbsup:
И трябва по често да излизаш извън града , София е доста мръсна :thumbsup:
Мен ми е ясна историята. Хибрида е по-икономичен на градско каране и по-неикономичен на извънградско от дизелов еквивалент. Няма какво да спорим. Дори съм 99% убеден, че и при 90км/ч, пак по-малките на кубатура дизелови двигатели (1.4-1.6) пак ще дават по-нисък разход от хибрида.
Единствено би сбъркало цялата схема ако дизела е автомат. Но малките дизелови автомати обикновено са с роботизирани кутии, та нищо не губиш и там.
Просто физиката това показва, а срещу нея няма как да вървиш.

п.п. Тази събота и неделя ще излизам извън града и ще споделя какъв реален разход е дал хибрида.
При градско каране историята каква става ако дизела е със старт/стоп система ?
Малко ще е съмнително кой кого wink.gif
И с такива примери може да си говорим до другия месец.
Аз ще питам - а ако дизела докато се надява да използва тази старт-стоп система, а същевременно навън е 40 градуса и се надява на климатик, то знаеш ли какво става? tooth.gif
Също така навън ако е -10 едва, знаеш ли кога тепърва започва да гасне. А ако се наложи да тръгне в истинско задръстване по 2 метра, точно на 2-рото тръгване знаеш ли кога пак гасне? И т.н. и т.н.
Не, че няма далавера от старт-стоп системата, ама анализите показват, че във всекидневното каране, ползата от нея е намаляване с около 10% на изразходваното гориво.
За това лично аз съм навит да направим и тест с такъв автомобил. Просто го намери, който да е автомат и да е със старт-стоп система. :)
Успех на старт-стоп системата пожелавам тогава.
Последно промяна от BOz на 23 Май 2014 14:45, променено общо 1 път.
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 23 Май 2014 14:44

За някой хора се налага пак да пускам видеотата, които съм снимал, защото явно са ги забравили или просто са ги пропуснали. Приятно гледане! :whistle:
https://www.youtube.com/watch?v=wlR_tqx_n2o
https://www.youtube.com/watch?v=q4AN2snM78A

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 23 Май 2014 14:47

acf_prius написа:
Scott написа: ако карам дори със 100км/ч. според Аитобилд Голфа ми гори 5.6, а Приус - 6.4
Това беше репликата на деня biggrin.gif Толкова ми даде със 150 и претъпкана кола, бе, човек, как 6,4 - какво ме направи ти?!? Със 110-120 като съм, разходът е в порядъка 4,3 и 4,9 rolleyes.gif

150 км/ч поддържана за 1 минута макс скорост на километража или 150 средна скорост wink.gif , щото със 170 макс скорост на Приус , 150 км ч средна забрави wink.gif
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 23 Май 2014 14:54

Boz , Именно , лукумите и теориите ги оставям на теоретиците , ще покараме другата седмица и то ще си покаже :thumbsup:
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 23 Май 2014 14:55

prius 3 написа:За някой хора се налага пак да пускам видеотата, които съм снимал, защото явно са ги забравили или просто са ги пропуснали. Приятно гледане! :whistle:
https://www.youtube.com/watch?v=wlR_tqx_n2o
https://www.youtube.com/watch?v=q4AN2snM78A
Това са клипчета показващи всеки един разход на дизелов двигател също така.
Да, ако ги сравняваш с бензинов двигател е гот, но на дизела показва същото.
Ето примерно при 80км/ч на 330хд колко харчи на круиз контрол:
https://www.youtube.com/watch?v=BBFIXdhGfpg
Отначало е равно, след това идва изкачване на самия път и за това ми се покачва разхода до невероятните около 4/100.

А няма да ти казвам каква е разликата между един Приус и едно 330хд. tooth.gif

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 23 Май 2014 14:56

SFINKS написа: 150 км/ч поддържана за 1 минута макс скорост на километража или 150 средна скорост wink.gif , щото със 170 макс скорост на Приус , 150 км ч средна забрави wink.gif
Бургас - Пловдив с круиз контрол, настроен на 150 км/ч. С четири човека и препълнен багажник. Нито съм смятал средна скорост, нито нищо - настроил съм така колата и така съм карал. През целия път с изключение на случаите, когато твои колеги-състезатели караха с поне 180 и трябваше да отбивам в дясната лента. wink.gif Начи аз като тръгна да карам, гледам с колко карам по километраж, не изчислявам "в колко тръгнах? колко време стоях в бензиностанцията? да смятам ли ограничението от 80 в тунел?", явно са ни различни критериите за скорост, не знам защо :)
p.s. Между другото какво стана на теста в Мюнхен, дето се бяхте разбирали миналата година?
Изображение

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 23 Май 2014 15:02

Зарежете , ще покараме с Boz другата седмица и ще видим какъв ще е разхода, всичко остнало е... :censored:
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 23 Май 2014 15:06

SFINKS написа:Зарежете , ще покараме с Boz другата седмица и ще видим какъв ще е разхода, всичко остнало е... :censored:
Не знам как ще караме, но как ще засичаме?
Аз предлагам да засичаме задължително на колонка. Разбираме се кога, отиваме на бензиностанцията и зареждаме до горе.
Караме едни 100км и пак се връщаме да дозаредим.
Макар, че лично мен ме е страх да я тъпча до горе (буквално докато не видиш горивото на гърловината) тая кола, ама за спорта, за да излезе точна сметката ще го направя.
Защото да ти кажа, аз на борд компютър не вярвам.
За това искам и така да организираме нещата.

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 23 Май 2014 15:23

Както кажеш колега :thumbsup:
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 362 пъти
Получена  благодарност: 395 пъти

Мнение от slowtraveler » 23 Май 2014 15:24

BOz написа:
SFINKS написа:Зарежете , ще покараме с Boz другата седмица и ще видим какъв ще е разхода, всичко остнало е... :censored:
Аз предлагам да засичаме задължително на колонка. Разбираме се кога, отиваме на бензиностанцията и зареждаме до горе.
Макар, че лично мен ме е страх да я тъпча до горе (буквално докато не видиш горивото на гърловината) тая кола, ама за спорта, за да излезе точна сметката ще го направя.
Засичането по БК ще е по-достоверно...
При 100км нали разбираш, че едни 300-400мл повече или по-малко ще дадат грешка 10%.
А вече колегите ще споделят дали са забелязали някаква грешка в БК при МНОГОКРАТНО зареждане до горе на празен резервоар...
Дори при празен резервоар при еднократно зареждане ми се получава грешка 0.5л/100км и повече... Която при последващото зареждане се компенсира...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 23 Май 2014 15:51

slowtraveler написа:
BOz написа:
Засичането по БК ще е по-достоверно...
При 100км нали разбираш, че едни 300-400мл повече или по-малко ще дадат грешка 10%.
А вече колегите ще споделят дали са забелязали някаква грешка в БК при МНОГОКРАТНО зареждане до горе на празен резервоар...
Дори при празен резервоар при еднократно зареждане ми се получава грешка 0.5л/100км и повече... Която при последващото зареждане се компенсира...
Тук не съм съгласен с теб.
Защото примерно ако си затворя ЕГР-а и ако малко се заиграя подобаващо с картите на СОИ-а, когато си пиша софтуера на колата, то мога да направя разминаване в показанията по борд и до над 2 литра. А и практиката показва, че някой ако прави някакъв тест, за да докаже нещо, повярвай, че ако е видял такова разминаване, то тактично ще го премълчи. Да кажа, че никой за нищо не обвинявам, а просто това е теория, която е възможна.
И ако тогава засичаме по борд, то спокойно на колегата ще му направя бели коси, ако дори дойда с БМВ-то на този тест и се чуди как една 1.8тона машина и то със задвижването на 4-те колела може да даде по-нисък разход от някаква Королка. tooth.gif
За това пълнене до козирката, за да може да видиш горивото, като това няма да даде кой знае колко отклонение. Не говоря за изключване на пистолета, а буквално до едно равнище на тръбата. Оставя се точно толкова място, че да може като сложиш капачката, да не излезе гориво и да се омажеш. tooth.gif
Ей за това говоря, как си пълня колите:
Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 362 пъти
Получена  благодарност: 395 пъти

Мнение от slowtraveler » 23 Май 2014 17:30

BOz написа:....
Не е въпроса дали може да се лъже или не... Защото ако е така, спокойно мога да те излъжа и с пълнене до горе - просто слагам един подгрев на филтъра...
Освен това такова пълнене в повечето случаи не е възможно...
Поне на моите коли никога не съм успявал. В смисъл - постои няколко секунди, и 'бълбукне' явно вкарвайки гориво във вентилацията, и току събере още литър-два...
Или пък бълбукне, и изплюе половин литър, като се вижда, че нивото е спаднало много - горивото не се вижда и можеш да сложиш още поне литър до мястото, докъдето виждаш тръбата.
Освен това има риск да намокриш филтъра за изпаренията..
А капачката не ме притеснява - джипа фабрично няма никаква капачка на горивото tooth.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
smsdeliverer
Автомобил: LEXUS NX300H F sport
Обратна връзка:

Мнение от smsdeliverer » 23 Май 2014 18:31

Засичането, може да се направи и по двата метода.
Ако някой от Пловдив е навит за тестове също може да заповяда!!
Lexus NX 300H F sport

Публикувай отговор