Икономичен автомобил ли е Prius?
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 369 пъти
- Получена благодарност: 399 пъти
Re: Икономичен автомобил ли е Приус?
Мнение от slowtraveler » 13 Яну 2014 18:09

Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
- Rudy
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от Rudy » 13 Яну 2014 18:15
Има две коли дето са почти еднакви RX330 и RX400h. Еднаква форма и големина (аеродинамика), еднакъв размер гуми, един и същ мотор (но различна кутия), приблизително тегло (хибрида е по-тежък) и т.н.didak написа:Всъщност, като видя сравнителен тест, рамо до рамо, на Приус хибрид с Приус с премахнати ВСИЧКИ възли свързани с хибридизацията, ще повярвам, че всички тия допълнителни "системи", в крайна сметка имат положителен ефект за разхода.
Все ми се струва, че след премахването на допълнителните тежест, триене и т.н. ще остане само един плацебо ефект.
Всички показатели с в полза на хибрида, вкл. разхода (не с толкова много: 9,7 срещу 13,5 данни от спритмонитор) и цената (там с повече).

Rudy
-
Мнение от Scott » 13 Яну 2014 19:34
Има още по-еднаквиRudy написа:Има две коли дето са почти еднакви RX330 и RX400h...

- Прикачени файлове
-
- Auris.png (99.57 KiB) Преглеждано 1608 пъти
Scott
- Rudy
Мнение от Rudy » 13 Яну 2014 19:48
пък тези дето си показал са с три различни ДВГ - 1.6, 1.8 и 1.4

Rudy
- didak
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение от didak » 13 Яну 2014 20:04
didak
-
Мнение от Scott » 13 Яну 2014 22:13
Колкото и невероятно да звучи, данните на производителя са най-добри като се сравняват различни модели, защото са плод на стандартен тест. Реалните данни са резултат на експлоатация от определена група хора с общи характеристики и най-вероятно сходен стил на шофиране, избрали специфичен модел, т.е. хората каращи М3 няма да си вземат Ярис и т.н. Реалните данни са полезни, когато е избран вече модела, да се добие представа за истинския разход.Rudy написа:аз имах предвид такива, за които има реални данни, не само от производителите...
Съгласен съм, че цитираните двигатели са различни, но дават доста ясна представа за силните и слабите страни на хибрида, сравнен с нормален бензинов и дизелов автомобил. Всъщност Ярис може и да е по-добър пример заради сходната мощност и обем на двигателите.
Scott
-
- Обратна връзка:
Мнение от IVOtuning » 14 Яну 2014 13:23
на извънградско Приус не е осезателно по-икономичен от някой дизел с подобна мощност.
Както искайте (му) го слагайте- отпред, отзад, по средата

Среден разход 5- 5,5л/100км не е нищо особено.
Нека и други да го засекат и да покажат резултатите.
Карам доста и имам доста извънградско (магистрали, двупосочно по рядко), тези разходи които пиша са на практика. А теорията- тя е за тези които нямат Приус. За жалост практически от моят джоб плащам 5-6л/100км.
IVOtuning
- LEXUS
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Мнение от LEXUS » 14 Яну 2014 18:34
Нищо особено ли не е за кола 136 к.с. автоматик и възможност да се возиш 2-3 километра само на ток,разбира се, предимно в града. Аз мисля, че бензинов автомобил с такава мощност,оборудване и разход е един много премислен и високо постижение на японските инженери продукт. Конкурентен като икономичност среден разход на дизелите, но носещ предимствата и на бензиновите двигатели - безшумност,липса на вибрации. А като надеждност е отличник.IVOtuning написа:В крайна сметка за мен резултата е ясен:
на извънградско Приус не е осезателно по-икономичен от някой дизел с подобна мощност.
Както искайте (му) го слагайте- отпред, отзад, по средата
Среден разход 5- 5,5л/100км не е нищо особено.
LEXUS
- BOz
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 221 пъти
Мнение от BOz » 15 Яну 2014 12:16
Виждам, че още един имаме с МК-2 така, че може да имаме още едно мнение.
Когато се кара градско колата и има големи задръствания, батерията стига ли му или както попаднеш в голямо задръстване, изкара първите 10-на минути на ток, а след това си стоиш с работещ двигател, за да може да зарежда батерията?
Демек може ли да изкара доста време на ток на едно място и за всекидневни задръствания на градското каране да се справя добре?
Ето, примерно днес бях в едно задръстване над 40 минути за един светофар с преместване по 5-6 коли на едно "раздаване" на светофара. Приуса ще може ли да изкара това задръстване на ток?

Разход на хибрид ->

Разход на дизелов автоматик ->

BOz
- Rudy
Мнение от Rudy » 15 Яну 2014 12:48
Зависи от много неща - каква е температурата, какви консуматори си включил и т.н.BOz написа:Ето, примерно днес бях в едно задръстване над 40 минути за един светофар с преместване по 5-6 коли на едно "раздаване" на светофара. Приуса ще може ли да изкара това задръстване на ток?
Нито зимата (ДВГ се включва, дори да е пълна батерията, за да загрява катализаторите за екология), нито лятото (включен А/С) ще можеш да изкараш на ток. Но ако си поставиш за цел икономия (и изключиш радио, фарове, екран навигация и прочее консуматори) няма да е проблем 40 мин. да стоиш на място с леко преместване напред.

Rudy
- BOz
Мнение от BOz » 15 Яну 2014 13:43
По-скоро въпроса ми е глобален за градското каране. Дали си се справя да държи батерията заредена, а не да влезнеш в центъра и след има няма 2-3 светофара да не загаси вече двигателя, защото нямаш ток.
Имаме ли човек в този форум от Тойота, който от официалните им системи да потвърди по рамата на този автомобил достоверността на обявата:
http://www.mobile.bg/11388394071240547

Разход на хибрид ->

BOz
- Rudy
Мнение от Rudy » 15 Яну 2014 14:30
Има няколко човека (бивши и настоящи) от официалните дилъри, но повечето само четат и стоят в сянка.BOz написа:Имаме ли човек в този форум от Тойота, който от официалните им системи да потвърди по рамата на този автомобил достоверността на обявата:
http://www.mobile.bg/11388394071240547
Ето какво излиза от ToyoDIY:

Иначе ще има да почакаш да търсят сервизна история на колата в системата им (и то ще има само ако е обслужвана в сервиза на официален дилър). По изключение, ако подлежи на някаква сервизна акция. Не се подлъгвай по сервизни документи - пълен комплект с необходимите печати, подписи и дати е под 100лв. за джамбазите. Затова освен сервизната книжка пазя всяка фактура (виж това вече е официален документ) за всеки разход и обслужване (т.е. имам само за гумите и маслото досега).
По важното е какво е реалното състояние на автомобила - по-добре да е каран 10-15000 км/год. отколкото да е стоял на място през тези 6-7 години.

Rudy
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Обратна връзка:
Мнение от Airfan » 15 Яну 2014 14:47
Airfan
- BOz
Мнение от BOz » 15 Яну 2014 22:59
Ако може някой, който работи в официалното представителство да каже, дали наистина всичко е така, както е написано.
Според продавача, колата до последно се е обслужвала само в Тойота и аз за това питам дали наистина е така.

Разход на хибрид ->

BOz
-
- Обратна връзка:
Мнение от IVOtuning » 16 Яну 2014 01:05
Скоро някой колега беше купил кола от Глобус- Плевен.BOz написа:Аз за това показах обявата в която е снимана рамата.
Ако може някой, който работи в официалното представителство да каже, дали наистина всичко е така, както е написано.
Според продавача, колата до последно се е обслужвала само в Тойота и аз за това питам дали наистина е така.
Внасят от Швейцария.
Коректни са, можеш да направиш пълен оглед, пътна проба.
Не е ли най-лесно да отидеш до някой дилър с номера на рамата и да провериш какво излиза?!
Ако е обслужвана в официялен дилър И са вкарвани в системата обслужванията ще излезе.
За задръстването и батерията е най-важно дали е пуснат климатика/отоплението, както и състоянието на самата батерия.
При втооо поколение батериите държат много- 350-400 к км( и повече).
При трето поколение най-често на 170-190 к км са за смяна.
IVOtuning
Обратно към “Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru