Икономичен автомобил ли е Prius?
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 360 пъти
- Получена благодарност: 395 пъти
Re: Икономичен автомобил ли е Приус?
Не Дидак.... Ако разкараш хибрида ще получиш един маломощен ДВГ без трансмисия и без възможност да премести автомобила и 1м 

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Rudy
- Получена благодарност: 1 път
Има две коли дето са почти еднакви RX330 и RX400h. Еднаква форма и големина (аеродинамика), еднакъв размер гуми, един и същ мотор (но различна кутия), приблизително тегло (хибрида е по-тежък) и т.н.didak написа:Всъщност, като видя сравнителен тест, рамо до рамо, на Приус хибрид с Приус с премахнати ВСИЧКИ възли свързани с хибридизацията, ще повярвам, че всички тия допълнителни "системи", в крайна сметка имат положителен ефект за разхода.
Все ми се струва, че след премахването на допълнителните тежест, триене и т.н. ще остане само един плацебо ефект.
Всички показатели с в полза на хибрида, вкл. разхода (не с толкова много: 9,7 срещу 13,5 данни от спритмонитор) и цената (там с повече).

-
Има още по-еднаквиRudy написа:Има две коли дето са почти еднакви RX330 и RX400h...

- Прикачени файлове
-
- Auris.png (99.57 KiB) Преглеждано 1576 пъти
- Rudy
аз имах предвид такива, за които има реални данни, не само от производителите. Пък и говорим само за разход на гориво. 'Щото ако се смята Congestion charge, напр. икономията на хибрида е в пъти повече... biggrin.gif
пък тези дето си показал са с три различни ДВГ - 1.6, 1.8 и 1.4
пък тези дето си показал са с три различни ДВГ - 1.6, 1.8 и 1.4

- didak
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
За съжаление такова сравнение ми се струва невъзможно, освен ако производителя не реши да го направи. Не виждам как иначе ще се намерят еднакви двигатели, СК, ..., всякякви други пинизи за да се намали разхода, включително настройки на ЕКУ-то.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009
-
Колкото и невероятно да звучи, данните на производителя са най-добри като се сравняват различни модели, защото са плод на стандартен тест. Реалните данни са резултат на експлоатация от определена група хора с общи характеристики и най-вероятно сходен стил на шофиране, избрали специфичен модел, т.е. хората каращи М3 няма да си вземат Ярис и т.н. Реалните данни са полезни, когато е избран вече модела, да се добие представа за истинския разход.Rudy написа:аз имах предвид такива, за които има реални данни, не само от производителите...
Съгласен съм, че цитираните двигатели са различни, но дават доста ясна представа за силните и слабите страни на хибрида, сравнен с нормален бензинов и дизелов автомобил. Всъщност Ярис може и да е по-добър пример заради сходната мощност и обем на двигателите.
-
- Обратна връзка:
В крайна сметка за мен резултата е ясен:
на извънградско Приус не е осезателно по-икономичен от някой дизел с подобна мощност.
Както искайте (му) го слагайте- отпред, отзад, по средата
Среден разход 5- 5,5л/100км не е нищо особено.
Нека и други да го засекат и да покажат резултатите.
Карам доста и имам доста извънградско (магистрали, двупосочно по рядко), тези разходи които пиша са на практика. А теорията- тя е за тези които нямат Приус. За жалост практически от моят джоб плащам 5-6л/100км.
на извънградско Приус не е осезателно по-икономичен от някой дизел с подобна мощност.

Нека и други да го засекат и да покажат резултатите.
Карам доста и имам доста извънградско (магистрали, двупосочно по рядко), тези разходи които пиша са на практика. А теорията- тя е за тези които нямат Приус. За жалост практически от моят джоб плащам 5-6л/100км.
- LEXUS
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Нищо особено ли не е за кола 136 к.с. автоматик и възможност да се возиш 2-3 километра само на ток,разбира се, предимно в града. Аз мисля, че бензинов автомобил с такава мощност,оборудване и разход е един много премислен и високо постижение на японските инженери продукт. Конкурентен като икономичност среден разход на дизелите, но носещ предимствата и на бензиновите двигатели - безшумност,липса на вибрации. А като надеждност е отличник.IVOtuning написа:В крайна сметка за мен резултата е ясен:
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 217 пъти
Аз да попитам хората, които карат Приус.
Виждам, че още един имаме с МК-2 така, че може да имаме още едно мнение.
Когато се кара градско колата и има големи задръствания, батерията стига ли му или както попаднеш в голямо задръстване, изкара първите 10-на минути на ток, а след това си стоиш с работещ двигател, за да може да зарежда батерията?
Демек може ли да изкара доста време на ток на едно място и за всекидневни задръствания на градското каране да се справя добре?
Ето, примерно днес бях в едно задръстване над 40 минути за един светофар с преместване по 5-6 коли на едно "раздаване" на светофара. Приуса ще може ли да изкара това задръстване на ток?
Виждам, че още един имаме с МК-2 така, че може да имаме още едно мнение.
Когато се кара градско колата и има големи задръствания, батерията стига ли му или както попаднеш в голямо задръстване, изкара първите 10-на минути на ток, а след това си стоиш с работещ двигател, за да може да зарежда батерията?
Демек може ли да изкара доста време на ток на едно място и за всекидневни задръствания на градското каране да се справя добре?
Ето, примерно днес бях в едно задръстване над 40 минути за един светофар с преместване по 5-6 коли на едно "раздаване" на светофара. Приуса ще може ли да изкара това задръстване на ток?
Разход на електричарка -> 
Разход на хибрид ->
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на хибрид ->

- Rudy
Зависи от много неща - каква е температурата, какви консуматори си включил и т.н.BOz написа:Ето, примерно днес бях в едно задръстване над 40 минути за един светофар с преместване по 5-6 коли на едно "раздаване" на светофара. Приуса ще може ли да изкара това задръстване на ток?
Нито зимата (ДВГ се включва, дори да е пълна батерията, за да загрява катализаторите за екология), нито лятото (включен А/С) ще можеш да изкараш на ток. Но ако си поставиш за цел икономия (и изключиш радио, фарове, екран навигация и прочее консуматори) няма да е проблем 40 мин. да стоиш на място с леко преместване напред.

- BOz
Ами конкретно за случката със светофара е малко изгъзена, защото не е нормално, дори и за натоварен трафик да циклиш 40 минути за един светофар. Обикновено до 20 иди-дойди, ама днес си беше лудница.
По-скоро въпроса ми е глобален за градското каране. Дали си се справя да държи батерията заредена, а не да влезнеш в центъра и след има няма 2-3 светофара да не загаси вече двигателя, защото нямаш ток.
Имаме ли човек в този форум от Тойота, който от официалните им системи да потвърди по рамата на този автомобил достоверността на обявата:
http://www.mobile.bg/11388394071240547
По-скоро въпроса ми е глобален за градското каране. Дали си се справя да държи батерията заредена, а не да влезнеш в центъра и след има няма 2-3 светофара да не загаси вече двигателя, защото нямаш ток.
Имаме ли човек в този форум от Тойота, който от официалните им системи да потвърди по рамата на този автомобил достоверността на обявата:
Разход на хибрид ->

Разход на хибрид ->

- Rudy
Има няколко човека (бивши и настоящи) от официалните дилъри, но повечето само четат и стоят в сянка.BOz написа:Имаме ли човек в този форум от Тойота, който от официалните им системи да потвърди по рамата на този автомобил достоверността на обявата:
Ето какво излиза от ToyoDIY:

Иначе ще има да почакаш да търсят сервизна история на колата в системата им (и то ще има само ако е обслужвана в сервиза на официален дилър). По изключение, ако подлежи на някаква сервизна акция. Не се подлъгвай по сервизни документи - пълен комплект с необходимите печати, подписи и дати е под 100лв. за джамбазите. Затова освен сервизната книжка пазя всяка фактура (виж това вече е официален документ) за всеки разход и обслужване (т.е. имам само за гумите и маслото досега).
По важното е какво е реалното състояние на автомобила - по-добре да е каран 10-15000 км/год. отколкото да е стоял на място през тези 6-7 години.

- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Обратна връзка:
За новите Тойоти няма сервизна книжка, в която да се отразяват обслужванията и ремонтите - всичко е само по електронен път в някакъв сайт на Тойота. От кога е въведено незнам, но за моя Авенсис е така вече.
- BOz
Аз за това показах обявата в която е снимана рамата.
Ако може някой, който работи в официалното представителство да каже, дали наистина всичко е така, както е написано.
Според продавача, колата до последно се е обслужвала само в Тойота и аз за това питам дали наистина е така.
Ако може някой, който работи в официалното представителство да каже, дали наистина всичко е така, както е написано.
Според продавача, колата до последно се е обслужвала само в Тойота и аз за това питам дали наистина е така.
Разход на хибрид ->

Разход на хибрид ->

-
- Обратна връзка:
Скоро някой колега беше купил кола от Глобус- Плевен.BOz написа:Аз за това показах обявата в която е снимана рамата.
Внасят от Швейцария.
Коректни са, можеш да направиш пълен оглед, пътна проба.
Не е ли най-лесно да отидеш до някой дилър с номера на рамата и да провериш какво излиза?!
Ако е обслужвана в официялен дилър И са вкарвани в системата обслужванията ще излезе.
За задръстването и батерията е най-важно дали е пуснат климатика/отоплението, както и състоянието на самата батерия.
При втооо поколение батериите държат много- 350-400 к км( и повече).
При трето поколение най-често на 170-190 к км са за смяна.