Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от Scott » 26 Сеп 2013 12:03

prius 3 написа:При подобно каране с дизел със сходни параметри на Приуса разхода е над 7/100.
При подобно каране по същия път (от Месе до летището) с BMW 320d (184к.с.) комби разхода е под 6, гарантирано. Между другото пътя от Парздорф до летището и обратно не е ли малко повечко от 68.3км по магистралата?

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 26 Сеп 2013 13:52

Само се чудя защо всички тези "прекрасни" параметри и постижения тойота сякаш са ги забравили конструирайки Лексъс RXh biggrin.gif
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 26 Сеп 2013 14:03

БеЕмВе-тата явно са доста икономични щом казваш. Вървят много и харчат малко. tooth.gif
Аз имам съвсем други впечатления, ама карай да не изпадаме в подробности, защото думите си с нищо не можеш да ги подкрепиш, както и аз моите, но фактите са в моя полза. Снимай ако можеш тези резултати. Между другото БМВ са едни от най-големите лъжци по отношение обявен и реален разход. Ето факти, които опровергават измислената икономичност на Баварците:
http://fakti.bg/technozone/67751-koi-s- ... -na-gorivo
Да вадим рулетката и да мерим колко метра е по-малко или повече разстоянието ли! biggrin.gif
Последно промяна от Not_active_user_1 на 26 Сеп 2013 14:14, променено общо 1 път.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 26 Сеп 2013 14:12

Vesko написа:Само се чудя защо всички тези "прекрасни" параметри и постижения тойота сякаш са ги забравили конструирайки Лексъс RXh biggrin.gif
Там вече трябва да отправиш въпрос към Тойота! Може и курс за икономично каране да ти проведат и да ти махнат оловото от подметката на дЕсното краче. tongue.gif
Ей, не можахме да се видим лятото в Италия значи, да пием по нещо и да си пробваме колите. Аз да седна на твоята и да видим аджеба наистина ли е от колата или задкормилното и ти да седнеш на моята и там да проверим как стоят нещата. При такава размяна, имам усещането, че разхода на двете коли, много ще се приближи. biggrin.gif
Догодина, ако пак имаш път към Италия свиркай, може да се видим. Всяко лято съм там. smile.gif

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 217 пъти

Мнение от BOz » 26 Сеп 2013 15:23

prius 3, колега, благодаря ти, че ти си май единствения, който споделя най-пълни данни относно естеството на темата - а именно колко харчи Приуса.
Ако има някой да ми каже за бартер БМВ-то ми за Приус-3, ще бъде идеално, но да не навлизаме в подробности. :)

Именно защото виждам твоя разход и от четене излиза, че Приус-3 има 0.5 до 1 литър по-нисък разход в сравнение с Приус-2.
Тъй като Приус-2 са към края на жизнения си цикъл, може би ще изчакам още малко и ще събирам пари директно за Приус-3.

Но искам да кажа и за разхода на БМВ-то.
Да, аз карам 330хд, което не е най-икономичния дизел, определено. Дори напротив. Това не най-харчещия дизелов вариант на БМВ. Сами виждате, че не е важно точно дали колата ми харчи +-1 литър. Важно е друго, което ще споделя по-надолу.

Вманиачен съм на темата разход на автомобилите си. До сега нямам нито един, ама буквално нито един разход, който да не съм засякъл на борд компютър и съответно на колонка след това. Нямам нито едно пропуснато зареждане на мой автомобил, който да не запиша разхода и на "хартия" за бъдеща употреба.
За това ти казвам, че БМВ-то ми в момента, както и другите ми автомобили (главно дизелови), които съм карал до сега, го свалям под разхода, който е обявен в книжката. Така, че има обяснение за всичко, но ще навлизаме в излишни подробности.

За това съм се ориентирал и към Приус - един вид заради спортната злоба. Заради технологията. Заради тръпката. А не, че ще спестя кой знае колко в сравнение със сегашния ми автомобил.

Както казах - разхода ми е вид спорт - просто вътрешно съм приел да видя една кола колко малко може да харчи.

Мен ме интересува главно чисто градско каране реално колко ще даде Приус-а. Защото до сега никъде не намерих информация колко реално харчи градско. Ама градско, защото твоите 35+ км/ч средна скорост въобще не е типично градско каране.
Градско каране се приема за скорости от порядъка на 20км/ч средна скорост.
Моите наблюдения и тестове показват, че разхода, който е описан в книжката на автомобила се достигат при около 21-22км/ч средна скорост. Над тази скорост винаги си под заводския разход по книжка, а под тази скорост си над посочения в книжката. Като статистиките ми се простират до към 13км/ч средна скорост (не за пътуване, а за цял резервоар), като там разхода надскача с много този, който е в книжката. Аз лично търся информация за такова "градско" каране да видя на какво е способен Приуса тогава.

Иначе и аз карам градско, като последното ми напускане на табелката на София, с моя автомобил, е било точно преди 13 месеца. От тогава моя автомобил не е напускал границите на града. Извън града, ако се наложи да излизаме (главно за почивка), то повече използваме колата на жена ми.

Иначе при тези 30+ км/ч средна скорост за един резервоар и аз вкарвам 330хд в разход от 6.хх градски разход - казах, че съм вманиачен, нали biggrin.gif
Вманиачването ми се простира до там, че абсолютно всяко отиване и връщане до работата пак записвам разхода. На абсолютно всяко. Всеки ден.
Навика ми е вече както си слагам колата, да ресетна дневния трип компютър и да го следя през целия път до работата. В края на работния ден при прибирането ми в гаража поглеждам резултата и гледам дали съм с 0.1 литър разлика при еди какви си условия на каране. stretcher.gif

Демек с всичко това искам да кажа, че съм подготвен за Приуса, може би. w00t.gif

Благодаря все пак за всичките ти коментари и се надявам и за напред да споделяш и да събираме косвена статистика на какво са възможни въпросните автомобили. :thumbsup:

п.п. Радвам се, че видях модераторска намеса. Бях останал с впечатление, че има потребители, които могат да пишат каквото си искат - обиди, нападки и т.н. Поздравления и се радвам, че съм сгрешил в първоначалното ми впечатление. worthy.gif
Последно промяна от BOz на 26 Сеп 2013 15:38, променено общо 1 път.
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
Rudy

Мнение от Rudy » 26 Сеп 2013 15:37

BOz написа:За това съм се ориентирал и към Приус - един вид заради спортната злоба. Заради технологията. Заради тръпката. А не, че ще спестя кой знае колко в сравнение със сегашния ми автомобил.

Както казах - разхода ми е вид спорт - просто вътрешно съм приел да видя една кола колко малко може да харчи.
Я да вземеш да се обадиш на Веско, че само се оплаква от хибрида - да не се окаже че неговия харчи почти колкото приус :whistle: biggrin.gif
Изображение

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 26 Сеп 2013 16:44

Rudy написа:
BOz написа:За това съм се ориентирал и към Приус - един вид заради спортната злоба. Заради технологията. Заради тръпката. А не, че ще спестя кой знае колко в сравнение със сегашния ми автомобил.

Я да вземеш да се обадиш на Веско, че само се оплаква от хибрида - да не се окаже че неговия харчи почти колкото приус :whistle: biggrin.gif
Днес ми светна една досадна жълта лампичка (почти като месечен цикъл). Ама от предишното светване до сега само градско ми показва 8.4 л/100 biggrin.gif (Климатика не знам май от къде се изключва)
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

E60_Power

Мнение от E60_Power » 26 Сеп 2013 18:05

Uncle Dido написа:SFINKS, здравей!
Мисля, че ти бях обещал нещо.

Имаш месец почивка от мен. А след това, ако отново се издъниш, завинаги. cool.gif

Колеги, не ме карайте и тази тема да пратя в небитието.....

Спорете колкото си искате, но ако още един път прочета нападки, изразени с тон на чалгар, ще раздавам БАН-ове с усмивка.

Успех.
Предполагам, че да се издъниш означава да изразяваш мнение, различно от телешкия възторг на хибридолюбците. Това, че на теб не ти харесва начина му на изразяване или позициите, които заема си е твой проблем. Личното ми мнение е, че този форум съществува в този си вид и е активен поради наличието на диаметрално противоположни мнения. След няколко подобни БАН-а, ще останеш генерал без армия, просто защото хората с по-различни мнения ще спрат да пишат .... и активността тук ще тръгне към нулата. Ако не ти харесват нападки и обидни квалификации, излез на улицата и калявай ранимата си душа.

Hursa
Благодарил/а: 27 пъти
Получена  благодарност: 175 пъти

Мнение от Hursa » 26 Сеп 2013 18:59

При много ниска средна скорост все по съществено значение започват да играят други фактори – според мен. Много голямо е значението на това колко време си прекарал във висене в задръствания или си карал действително много бавно. При тези условия много е голямо значението и на това дали караш с климатик или се топлиш от двигателя. Голямо е значението и на околната температура. При тези условия си все по близко за измерване в мото часове :). За аурис хибрида мога да споделя – в жегите при пътуванията до работа и обратно в задръстванията (не големи) при нормално каране, не икономично, разхода ми падаше под 3,8 колкото е по книжка (дори с климатик). В момента сутрин не е жега, но не бих го нарекъл и студ – разхода ми е 4,1 – просто по продължително работи за да достигне работна температура и за да я поддържа. Но може би приус в студено време би се представил по добре от ауриса - има до колкото знам подгрев на охлаждащата течност от изходящите газове, което в ауриса вероятно е спестено.
А за изказванията на Свинкс, макар и провокативни постоянно не смятам, че са обидни. И той не носи сам вината, че му се впрягат. Все пак тук всички сме възрастни хора и тези които се „впрягат” също така да се каже имат „вина” :).
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 26 Сеп 2013 19:42

E60_Power написа:
Uncle Dido написа:SFINKS, здравей!
Мисля, че ти бях обещал нещо.

Имаш месец почивка от мен. А след това, ако отново се издъниш, завинаги. cool.gif

Колеги, не ме карайте и тази тема да пратя в небитието.....

Спорете колкото си искате, но ако още един път прочета нападки, изразени с тон на чалгар, ще раздавам БАН-ове с усмивка.

Успех.
Предполагам, че да се издъниш означава да изразяваш мнение, различно от телешкия възторг на хибридолюбците. Това, че на теб не ти харесва начина му на изразяване или позициите, които заема си е твой проблем. Личното ми мнение е, че този форум съществува в този си вид и е активен поради наличието на диаметрално противоположни мнения. След няколко подобни БАН-а, ще останеш генерал без армия, просто защото хората с по-различни мнения ще спрат да пишат .... и активността тук ще тръгне към нулата. Ако не ти харесват нападки и обидни квалификации, излез на улицата и калявай ранимата си душа.
Добре, така да бъде. Съжалявам, но вече нямаш място в този форум. Довиждане и успех.

Други желаещи?

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 360 пъти
Получена  благодарност: 394 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Сеп 2013 21:46

Колеги, явно първото предупреждение не е подействало :whistle:
Защо трябва да се стига до крайни мерки за да може да се общува нормално в автомобилен форум?
Та нали идеята тук е да се помага и да се обменят полезни идеи и съвети....
И от време на време - да се разтоварваме с някоя друга 'офтопик' тема...
Напълно подкрепям Дидо, защото не е нормално и коректно някои хора да използват форума за избиване на комплекси и навярно - на компенсиране на лични проблеми...
Това, че един форум е по-либерален не значи, че трябва да стане арена на лични нападки и мерене на някои принадлежности unsure.gif
Надявам се дискусията да продължи в достатъчно информативен и коректен вид....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 26 Сеп 2013 23:42

@Hursa
Колега, може ли да споделиш тази ниска скорост, за която говориш за Ауриса реално колко ниска е била?
Интересува ме това, за да имам някаква представа все пак и да имам някакъв аналог за разход на тези хибриди при истинско градско каране.

Благодаря.

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 27 Сеп 2013 00:52

BOz написа: @acf_prius - колега, виждам, че си от София. Може ли някой ден да се видим някъде, да ме повозиш малко във въпросния автомобил, за да добия пряко мнение?
Здрасти, колега, нямаш никакви проблеми за возенето, естествено. Има само едно-единствено условие, което не зависи нито от теб, нито от мен - трябва колата ми от това:

Изображение

да се превърне отново в това:

Изображение

Да се надяваме, че ще бъде сравнително скоро и ще си работи както преди... Изображение Иначе аз под 5,1 не успях да докарам градския разход. Ако карам в райони с по-малко движение, със сигурност ще падне още, но при динамиката в централните части аз лично не мога, а и ни искам да карам като идиот заради 300 грама разлика, пък и ако ще и половин литър да е. Последното ми каране беше преди месец и нещо по новата "Тракия" - от София до Бургас с препълнен багажник и 4 човека със 140-150 км/ч по КК - 6,8 л/100 км. На връщане напомпах гумите, че се оказаха меки - даде ми разход от 6,5 л/100 км, въпреки че под 150 км/ч почти не паднах от Бургас до Пловдив, тъй като се наложи да пришпорим връщането. Единствено около Пловдив карах и в двете посоки със 120-130, защото има ограничение. И в тунелите, естествено.
Последно промяна от acf_prius на 28 Сеп 2013 23:29, променено общо 1 път.
Изображение

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 27 Сеп 2013 01:21

Искрено съжалявам за случката с колата!
Дано всичко да е наред и да се върне по-бързо на пътя.

А като споменаваш разход от 5.1 в центъра, това включва ли наистина големите задръствания? Демек ако не се лъжа често минаваш по Евлоги Георгиев. Та за задръстванията питам от НДК, опашката да започне на 200 метра след светофара на България и НДК, демек 500 метра преди светофара на Драган Цанков и задръстването да е до Орлов мост. След това цяло задръстване примерно на Орлов мост да завиеш на ляво, към центъра, и там да зациклиш чак до ЦУМ. Демек маршрута НДК, Орлов мост, ЦУМ да ти е да речем 50 минути.

А случайно да си попадал в задръстване поради някаква причина, където движението не се движи с десетки минути?
Идеята на въпроса ми е, ако си в такова задръстване, където не се движиш, нали двигателя трябва да е изключен? Ако времето е някакво средно, демек нито много студено, за да работи парното постоянно, или пък много топло и климатика да бичи на макс.
Въпроса ми е свързан с това, колко време колата може да стои на едно място, без да запали двигателя? Примерно може ли да изкара 30 минути на място без да запали двигателя, или няма такъв капацитет батерията?

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 27 Сеп 2013 04:17

BOz написа:Искрено съжалявам за случката с колата!
Дано всичко да е наред и да се върне по-бързо на пътя.

А като споменаваш разход от 5.1 в центъра, това включва ли наистина големите задръствания? Демек ако не се лъжа често минаваш по Евлоги Георгиев. Та за задръстванията питам от НДК, опашката да започне на 200 метра след светофара на България и НДК, демек 500 метра преди светофара на Драган Цанков и задръстването да е до Орлов мост. След това цяло задръстване примерно на Орлов мост да завиеш на ляво, към центъра, и там да зациклиш чак до ЦУМ. Демек маршрута НДК, Орлов мост, ЦУМ да ти е да речем 50 минути.

А случайно да си попадал в задръстване поради някаква причина, където движението не се движи с десетки минути?
Идеята на въпроса ми е, ако си в такова задръстване, където не се движиш, нали двигателя трябва да е изключен? Ако времето е някакво средно, демек нито много студено, за да работи парното постоянно, или пък много топло и климатика да бичи на макс.
Въпроса ми е свързан с това, колко време колата може да стои на едно място, без да запали двигателя? Примерно може ли да изкара 30 минути на място без да запали двигателя, или няма такъв капацитет батерията?
Поне RX-a не може. За да е ефективен катализатора, трябва да е в работна температура. Затова и двигателя се припалва от време на време.
Изображение

Публикувай отговор