Корола или Авенсис - различни класове, на мен ми трябваше по-голям автомобил, затова за мен королата отпадна.
Дали корола е по-здрава - нямам лични наблюдения, но статистиките говорят така; на какво се дължи не мога да кажа, но имам някой предположения:
- моделът е важен за компанията и се стараят повече (съмнително);
- моделът (корола) се прави не само за европа (и за америка, и за япония), поради което броя на европейските подизпълнители е малък (при авенсис много от нещата са европейски, вкл. сегменти, бутала, кормилна рейка

) - туй ми звучи по-логично - не е проблем че е сглобено в европа, а че частите са правени от същите фирми, който доставят на всички европейски производители.
Факт е обаче, че в UK корола е на върха на статистиките за надеждност, накъдето авенсис не е и поглеждал ...
Както беше споменал някой, за псевдо-японска кола е добре да търсиш модел или модификация, която е глобална - да я има и на европейския, и на американския пазар, че ако може и в япония и азия. Причината е че в този случай има по-голям избор от афтърмаркет производители на части, което значи по-евтини части.
Ако е бензинов авенсис, търси 2.0 мотора, за него се твърди че няма изброените масларски проблеми на малките VVTi !

, а и ще ти легне на сърце по вървене.
За конете - ми и 130 са малко, ама пусти данъци и разход не са за пренебрегване. Лошото на тия мотори, вкл. и 1.6 е че са над 74KW и си в скъпия данък. Ако искаш по-тънко, корола с 1.3-1.4 бензин.