RAV4 XA30 – “дрънчащ“ преден капак.

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 36 пъти
Получена  благодарност: 108 пъти

RAV4 XA30 – “дрънчащ“ преден капак.

Мнение от Двигателист » 14 Апр 2026 20:24

Здравейте!
Откакто имам тази РАВ4 има един козметичен проблем, който много ме дразнеше, но понеже рядко ми се набиваше в ушите и все не го оправях. Става въпрос за звук тип варел, при затваряне (хлопване) на предния капак. Който е имал досег с Вартбург, ще ме разбере веднага.
Първоначално мислих, че по-принцип са си така и бях решил просто отвътре на ламарината да залепя няколко парчета 2 мм Silent Coat. Но когато махнах изолционната кора, всъщност разбрах за какво става въпрос. Рамката (скелета) се беше разлепила от външната ламарина. Принципно е лепена на малко точки, по метода на „кюфтенцата“, като и самите точки са доста икономични – около 20 мм, но пък аз сложих доста по-щедро.

Как процедирах? Първо почистих, доколкото може старото лепило. На 20 години е и не е трудно, после обезмасляване и после лепене. Използвах полиуретанов уплътнител на CarSystem. Сив. Белият е прекалено мек, подходящ е за фугиране, а черният има риск след изсъхване да дръпне, така да се каже и ако ламарината е тънка, да си личи отвън къде е лепено.

Хубаво е да си направите една дузина дървени клинчета, които внимателно да набиете между рамката и външния панел, за да нанесете силикона. След нанасянето, веднага ги вадите и така си осигурявате естествен натиск.

Друго важно, ако рамката е доста разлепена – не подпирайте капака на пръчката, а централно, защото може да остане усукан след залепването и да си отворите доста работа с напасване!

Накрая – подсигурете си нови щипки за изолационната кора защото при ваденето доста от тях се чупят/деформират.

След залепването капака вече е друг и не дрънчи. Аз така и така си имах малко SilentCoat та го лепнах и него на тънките открити места между ребрата и с това вече звука от затваряне е глухо хлопване. Също и при почукване се усеща много различно.
Проблема и козметичен и повечето хора не биха му обърнали внимание, но все пак, ако някой реши...

Сега се сещам, че някъде бях чел, че и при стари XA40 също го имало това и чак на магистрала с висока скорост се виждало как вибрира ламарината на предния капак, но само визуално, без да някакви шумове в движение. Вероятно и вареловия звук също се появява при затваряне.

Извинявам се лошите снимки, но се бях поомазал...
► Виж съдържание

Публикувай отговор