Премахване на миризма от купето и климатика Soap Coating

toyota777
Автомобил: RAV4 XA20 + echtes Auto
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 18 пъти

Мнение от toyota777 » 23 Май 2025 12:53

Колеги, след доста почистване на интериора и на климатичната система , миризмата на разпадащи се стари пластмасови тръби и дунапрен си оставаше, затова направих Soap Coating с Первол
На студен двигател пускате вентилатора на Max и без филтър пръскате спрей към парното. Целия интериор и таван също съм го пръскал.
Ето видео, сори, че е на немски, но без него нямаше да имам пари за рав4. :cheers:

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 165 пъти
Получена  благодарност: 611 пъти

Мнение от mapamop » 23 Май 2025 13:53

За интерира добре, но за изпарителя на климатика ми се струва рисково изпълнение. Изпарителя е гол, необработен алуминий и теоретично реагира дори и с водата. Тоя препарат за пране, беше направил рани по ръцета на съпругата преди време, и си е доста агресивен в концентриран вид. От години ползвам спрейове за климатик на Boost и няма ядове с миризми. В началото Авенсисиса си намирисваше на кална нива след проливен дъжд. Почти като блато.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

toyota777

Мнение от toyota777 » 23 Май 2025 14:05

Изпаряват се без следа тези клима- спрейчета и един сезон не караха при мен.

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 23 Май 2025 15:35

toyota777 написа: 23 Май 2025 14:05 Изпаряват се без следа тези клима- спрейчета и един сезон не караха при мен
Зависи кой вид от двата си ползвал. Този който аз ползвам се разбива флакона за поне 2 минути преди да се ползва. Излиза на относително гъста пяна, от сорта на тази за бръсненето. Преди месец налях 2 спрея във климатика и докато се изсуши "пушеше" около 2-3 дни. Това което аз правя е да бръмча с колата около час на максимално намален климатик (Lo), за да може да се намокрят от конденза радиаторите и въздуховодите. Един цял спрей го изпръсквам на максимално усилен вентилатор през отвора за филтъра на купето. След като свърши спрея си отварям втория, спирам климатика и половин спрей го разпределям по въздуховодите. После надигам мокета вдясно в краката на пасажера и откачам маркуча за конденза, и през отвора на ваничката вкарвам внимателно шлаухата максимално навътре. Започвам леко да пръскам от спрея, и започвам постепеннно да вадя шлаухата на спрея със движения напред-назад и да я клатя леко. Идеята е да залее питата отдолу изцяло. След като свърши и втория спрей, връщам обратно маркуча за конденза и оставям колата с отворени прозорци за около 30 минути до час - колкото да пусна прахосмукачка в купето и да избърша пластмасите и седалките от прахоляка. За това време през тръбичката вече започва обилно да тече втечнен препарат и мръсотия - вижда се като светнеш капките с фенерче че са мътни. Когато спре да капе интензивно - запалвам колата и пускам климатика на максимален вентилатор на пълна мощност да се изплакне с конденза и да се изсушат питите. Обикновено през радиатора на парното имам леко накапано с препарат, но той се изпарява от мокета без да оставя петна. По черните пластмаси обаче оставя петна и се чистят с пяна Tuff-Stuff на STP.
И това е в общи линии - правя го пролет и есен със смяна на филтъра на купето. Уловката е да хванеш време около 20-25 градуса, и нагоре за да може да накараш климатика да се изпоти здраво. Нормално е в началото да ти "пуши" климатика - изпарява прекомерната влага от този близо литър течност, която е налята.
Предвид че го ползвам от години по алуминиевите изпарители и на климатиците вкъщи - доказано е че не е агресивен към алуминия и разните пластмаси, порести гумички и дунапрени из климатиците.

Спрея и димящият климатик съм ги снимал преди години на втора страница в тая тема:
viewtopic.php?t=30017&start=15
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

toyota777

Мнение от toyota777 » 23 Май 2025 20:07

Парното миришеше повече от климатика, топлината разваля пластмасите. Ако искате само да го чистите , може с алкохол, но по-добре да има слой от нещо, да го запечата парното и тръбите.

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 59 пъти
Получена  благодарност: 83 пъти

Мнение от zorbata » 23 Май 2025 21:44

mapamop написа: 23 Май 2025 13:53 Изпарителя е гол, необработен алуминий и теоретично реагира дори и с водата.
Това е много грубо казано. Всеки алуминий е покрит с алклад - вид окисляване за защита - още при производството.
caryЦар

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 23 Май 2025 23:15

mapamop написа: 23 Май 2025 15:35 Всеки алуминий е покрит с алклад - вид окисляване за защита - още при производството.
Може. Но си е чист алуминий без видимо покритие от лак примерно. И стои лъскав като се измие. И се разлага. Референция към тая тема, за да се разбере какво си мисля:
viewtopic.php?t=38418&start=15

Та затова си мисля че нищо не е правено кой знае какво за консервация на изпарителя. И затова трябва да се избягват силни химикали.
Същото важи за "горещия радиатор" на климатика/парното
--
Тц...тц...тц...

toyota777

Мнение от toyota777 » 24 Май 2025 06:02

zorbata написа: 23 Май 2025 21:44
mapamop написа: 23 Май 2025 13:53 Изпарителя е гол, необработен алуминий и теоретично реагира дори и с водата.
Това е много грубо казано. Всеки алуминий е покрит с алклад - вид окисляване за защита - още при производството.
Не му се обяснявай. Да, всички радиатори за охлаждане са алу-сплав, нито автомивка, нито дъжд ги разваля,
но поенеже в лудницата има интернет, след всяко нещо трябва да се уточнява :compress: :)
Screenshot 2025-05-24 055433.png
Screenshot 2025-05-24 055433.png (848.83 KiB) Преглеждано 799 пъти

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 359 пъти
Получена  благодарност: 394 пъти

Мнение от slowtraveler » 24 Май 2025 08:11

Алуминият 'ръждясва' изключително бързо', но 'ръждата му' (окисът) е твърд и плътен, което предпазва долният метал... Т.е. чистият алуминий сам си прави защитното покритие за секунди, дори и да го надереш... Така, че е що годе стабилен към 'стандартно' окисляване...
ОБАЧЕ въпреки това някои вещества реагират бурно с алуминия, и направо го изяждат, ако достигнат до чист метал (например току-що надран участък)... Сигурно сте гледали клипчета какво прави капчица живак с блок алуминий... Ако не сте - съветвам Ви да хвърлите поглед - удивително е :)
От личният опит - преди половин година реших да капна с чисто нов електрожен някакво изделие... Електроженът - даден от баща ми, съхраняван незнайно къде и как. Вадя китайските алуминиеви кабели от упаковката и виждам дръжката и куплунзите - отделени... Гледам самите дебели силови кабели - вътре всичко бял прах... 'Изтупах' го и останах в ръцете с два маркуча и толкова :) НИКАКВА следа от алуминия не остана... Очаквах да е окислен само края, но не - алуминият си бе заминал по цялата дължина на кабелите. Та алуминият също гние, и то доста по-бързо и всеобхватно от желязото... Затова сигурно и сте забелязвали, че антифризите за чугунени и алуминиеви глави и двигатели се отличават..
Затова и не рискувам много с радиаторите. Основното за мен е правилната употреба на климатика - да работи постоянно, което му позволява да се самоизмива постоянно и да не развива гадорийки... Иначе съм го мил с една течност специално за климатици, която ми бе подарена от приятел в Белгия... Работеше в дилърство и по спомен течността бе брандирана... Да, ароматизираше до известна степен, ама то и със сапунена вода да го измиеш - ще ти ароматизира за известно време :) Иначе друг ефект не съм усещал, но от друга страна - от години не съм усещал тежката миризма пролетта при първото включване на климатика - явно постоянната му работа и зимата си върши работата :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Freedom
Благодарил/а: 9 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Freedom » 24 Май 2025 16:30

Аз се боря с миризмите с озонатор. На 2-3 месеца го пускам за половин час при работещ вентилатор и затворена клапа за външния въздух и след това изчаквам още два часа да се разпадне озона. Определено има ефект.

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 24 пъти
Получена  благодарност: 66 пъти

Мнение от Двигателист » 24 Май 2025 21:15

Прилагам прост метод досега - просто спирам компресора, малко преди да пристигна, където съм тръгнал, като естестествено оставям вентилатора да изсуши изпарителя и въздуховодите. Този метод работи безотказно дълги години, стига да не е заразена системата вече. Тогава няма ефект. Трябва някой от безбройните продукти за климатик, които вършат работа. Някои са на пяна, накои са газ, който се оставя да циркулира из купето/климатичната система. Повечето си вършат работата добре. Ако не става, значи нещо не е както трябва. Виждал съм какво ли не - котки са пикали във въздуховода, гнезда на мишки и подобни, трупове, лайна и т.н. Така че, първо си огледайте филтърното тяло и входа на внтилатора и ако там всичко е нормално, едно просто почитване с какъвто и да е препарат решава проблема. Ако проблема разбира се е там.

Аватар
zorbata

Мнение от zorbata » 26 Май 2025 22:27

Някои марки и особено по-високият клас модели вентилаторите на купето продължават да работят и след изгасване и заключване на автомобила точно с такава цел.

п.п. по принцип чист алуминий няма - в автомобилостронето(и не само) всичко е алуминиева сплав
caryЦар

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 27 Май 2025 09:04

zorbata написа: 26 Май 2025 22:27 по принцип чист алуминий няма - в автомобилостронето(и не само) всичко е алуминиева сплав
Така е - чист алуминий в автомобилите няма... Чисто желязо също няма... Но това не променя ефекта. Причините за ползване на сплави са подобни на причините за използване на железни сплави - постигане на правилни якостни параметри.. Което обаче не променя ПО НИКАКЪВ НАЧИН реакцията на корозия...
Пак личният опит - китайски фитинги за водна система неръждавейка. След месец клиента се оплаква, че фитингите сълзят... Имам някъде снимка - лъщящата сплав неръждавейка пак си е лъщяща, но все едно е дупчена с тънка топлийка. Според тръбарите - имало е малко съдържание на алуминий, който е корозирал моментално при контакт с морска вода.. Мисля и тук бях споделял снимка от този случай...

Аватар
zorbata

Мнение от zorbata » 27 Май 2025 10:55

slowtraveler написа: 27 Май 2025 09:04 Което обаче не променя ПО НИКАКЪВ НАЧИН реакцията на корозия...
Напротив - химичните елементи добавени към алуминия не са само за промяна на неговите физични свойства!
И тези легиращи елементи се добавят за да не корозира толкова бързо алуминия.
По тази ваша логика, самолетите - 70-80% направени от алуминий трябваше да се разпадат още във въздуха, а не да летят 30+ години.
caryЦар

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 27 Май 2025 11:17

zorbata написа: 27 Май 2025 10:55 По тази ваша логика, самолетите - 70-80% направени от алуминий трябваше да се разпадат още във въздуха, а не да летят 30+ години.
Това не е никакъв довод... Горе е описано защо - алуминият сам се защитава от 'природните химикали', но това не му пречи да е чувствителен към някои други елементи и химикали... Виж например дали в самолетите стандартно е разрешено дори превозването на живак :) По същата причина по-старите типове антифриз (предназначени за чугунени/железни ДВГ) биха корозирали алуминиеви блокове и глави...Нищо странно няма...
Но навярно наистина не се изразих точно - добавката на някои химични елементи може да променя скоростта на реагиране на външни въздействия, въпреки, че резултата е същият, макар и постигнат с друга скорост :thumbsup: .

Публикувай отговор