Сензор за налягане на DPF филтър
Мнение от велко » 20 Яну 2020 15:44
и не може да я завърши. Подават се некоректни дании от датчик за диференциално налягане. Смути ме думата" диференциално". Може ли някой да ми каже къде
се намира този датчик и принцип на работа. Намерих такъв с номер 89480-42010. На него има две тръбички към които са присъединени гумени съединения. Това ли е датчика?
велко
Митхат
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 123 пъти
Мнение от biro » 20 Яну 2020 16:25
Защо те смути думата диференциално? Означава разлика при определени условия.
Сензорът измерва налягането преди и след филтъра. В идеалният случай разликата би била 0, тоест еднакво налягане преди и след филтъра. Обаче това е филтър, той създава съпротивление за изходящите газове, за да улавя нежеланите частици в мрежите си.
И така диференциалното налягане е различно от 0, винаги на входа ще е по-високо, а на изхода по-ниско (освен ако не вкараш картоф в ауспуха).
Когато диференциалното налягане стане по-високо от зададена стойност системата счита, че филтърът е запушен. Това е нежелано състояние понеже няма добра проходимост на газовете и съответно загуба на мощност. Влиза в режим на регенерация като подава гориво в изпускателната система, което се възпламенява и от високата температура частиците изгарят.
Обаче не винаги това е възможно, все пак карате стар дизел на незнайни километри и неизвестни експлоатационни условия - използван тип масло, редовната му смяна, изгарянето му в цилиндрите, хлопане на място в градските задръствания.
И така филтърът не може да се изчисти, а майсторът си мисли, че датчикът подава некоректни данни.
Иначе датчикът се намира ето тук: http://www.japan-parts.eu/toyota/eu/200 ... 80A#89480A
biro
Мнение от велко » 20 Яну 2020 16:40
Относно оборотите на ПХ. Да при пускане на климатик се вдигат до 1000 за няколко минути и спадат след това. При мен след като премина през този етап се заковават на 1100. Сигурно затова специалистите казват ,че пуска гориво през петата дюза,прави опит за регенерация,но не може да я завърши. Това е тяхно заключение. Миналата година същите заключиха ,че ДПФ не е запушен. Все пак мисля да пробвам с един датчик втора употреба.
велко
biro
todorakis
Мнение от велко » 21 Яну 2020 16:20
велко
-
Мнение от Iliyа Damyanov » 21 Яну 2020 19:58
Скоро ми закачаха някакъв софт да чете и забелязах , че тоя датчи дава някакви отрицателни стойности. В тая връзка искам да използвам темата и да попитам какви стойности тряба да отчита като нормални и какви като извън нормата. Освен това ме интересува как да проверя изправноста на този датчик?
Поздрави.
Iliyа Damyanov
Мнение от велко » 21 Яну 2020 21:19
велко
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 360 пъти
- Получена благодарност: 395 пъти
Мнение от slowtraveler » 22 Яну 2020 15:39
Както пише biro - датчикът измерва разликата (спада) в налягането между входа и изхода на DPF.... Ако разликата в налягането е голяма (отчетеното налягане е голямо) - значи ДПФ е запушен и е нужна интервенция - дали включване на регенерация или изскачане на грешка - това вече зависи от логиката и историята 'на заболяването' (при джипката например би трябвало да изскочи съобщение ако неколкократно се опита да регенерира, а налягането не спада, или пък неколкократно регенерацията е прекратена - ДВГ е изключен в момент на регенерация)...
За съжаление вече нямам дизел и не мога да споделя актуални стойности...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
Мнение от велко » 22 Яну 2020 16:13
велко
велко
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 22 Яну 2020 16:24
Тук има добра инструкция (включително кое къде е вързано) и референтни стойности: http://toyota-corolla.ru/rm04f1ru/repai ... 6005x.html
slowtraveler
Мнение от todorakis » 22 Яну 2020 16:30
Slow ме е изпреварил.
В сайта има начин, как да се провери, дали са запушени:
Be careful of being burned by exhaust gases during the following inspection.
1. Disconnect the vacuum hose (both upstream and downstream) on the differential pressure sensor side.
2. Start the engine.
3. Check if there is exhaust gas pulsations from both vacuum hoses while the engine is idling.
С една дума, като махнеш маркучите от тръбичките трябва да има пулсации на изгорели газове.
todorakis
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 22 Яну 2020 18:38
Според мен - запушването би било о-вероятно 'дълбоко в тръбичката' - до ДПФ - там, където са мръсотиите...
slowtraveler
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru