Последното мога да го оборя със снимков материял biggrin.gifprius 3 написа: Можеш да го караш с голяма икономия, но ако решиш да го понастъпваш пак няма да ти даде голям разход.
Не си съвсем прав....Hursa написа:...
Но искам да уточня нещо, в което съм почти сигурен. Консуматорите като климатик, фарове, музика харчат от акумулатора, който е с много малък капацитет, колкото на мотор, до колкото знам. И акумулатора не се зарежда от батерията (почти на 100% съм сигурен, макар да е логично обратното). Т. е. при голяма консумация от акумулатора, двигателя се включва да му възстанови заряда когато падне по значително. Вярно при включен двигател зарежда и батерията, основния поток енергия отива натам при спрян автомобил, но причината за включването на двигателя ще е падналият акумулатор, при голяма консумация например с климатик.
slowtraveler написа:За да се зарежда акумулаторчето колата трябва да е в режим 'ready'...
Не е ли в този режим, дори и радиото може да ти изсмуче малкото акумулаторче, а то е нужно за да тръгнат компютрите за управление на целия автомобил...
Затова и се препоръчва при престой на място с включени консуматори автомобила да е в режим готовност...
Винаги можеш да си лепнеш такъв стикър:BOz написа:... Едвам се навивам да слеза от БМВ с навигации, кожи, телевизори и т.н. на такъв автомобил...
Ами отговора е пред очите тиHursa написа:За другото съм съгласен, само за зареждането се твърдеше, че не става от батерията, а само директно от генератора, през инвертор, но не и от батерията. Май имаше и обяснение защо предполагат е така. За климатика, на 12 волта ли е?
Сигурно може да се провери опитно, както казвате. Включени фарове и дали се разрежда еднакво при рейди преди да се включи двигателя и при изключен автомобил. Т. е. в първият случай не би се разреждал акумулатора, а би черпил директно през инвертор от батерията? Поне акумулатора е лесно достъпен за дилетант:) Макар, че досега дори от любопитство не съм го гледал точно къде е и какво представлява.
Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 2 госта