Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
acf_prius

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от acf_prius » 27 Сеп 2013 11:41

BOz, обикновено пътувам до НДК по "Евлоги", а понякога по "Дондуков", "Васил Левски" и "Витошка". В задръствания, в които да не се движа десетки минути, не съм попадал biggrin.gif Но пък колата е стояла достатъчно време на едно място, когато е включена, за да имам известни наблюдения. Естествено, тук говорим за страшно много условия, от които зависи всичко - какво си пуснал да работи, колко силно натискаш педала, за да потеглиш в задръстването, успяваш ли да регенерираш поне малко, много пъти ли тръгваш и спираш или само стоиш... Все едно някой да те пита (ако имаш смартфон) колко време ще ти издържи батерията на телефона - ми може и 10 часа, може и 2 дни smile.gif На едно място колата спокойно може да работи 10-15 минути, че и повече, без да пуска бензиновия двигател, ако има достатъчно ток. Например като се връщам от работа редовното забавление на някои скучаещи комшии е да зяпат как паркирам и маневрирам из квартала само и единствено на ток, докато я прибирам в гаража, защото всичко се случва в абсолютна тишина. Но това е без климатик. С климатик нещата са светкавични и много бързо се изцежда всичко. Честно казано, малко вероятно е да попаднеш на идеални условия, в които да се озовеш в задръстване и да имаш пълна батерия, която да ти издържи 15 минути без бензиновия двигател да се включи поне веднъж. Да не кажа, че си е направо невероятно. Хубавото е, че след няколко минути пак се изключва, защото е заредила ток, докато работи. А и си е подгряла и каквото трябва там да е в работна температура (не му разбирам). И отново отбелязвам, че това е за моята кола, която е декември 2005-а, при по-новите е по-добре. Да не говорим за третото поколение, където нещата са няколко нива нагоре. Поздрави, дано съм ти бил полезен :thumbsup:
Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 27 Сеп 2013 12:53

BOz,
Софийско градско около 4,5/100 с движение из задръствания, по центъра и т.н. без да гледам икономията. Ако почна да карам по-внимателно разхода ще падне под 4/100 със сигурност. В Мюнхен среден разход под 4/100. Средната ми скорост е висока, защото карам бързо из града. Има пътни рингове (пръстени), които опасват центъра, среден пръстен и външен пръстен, който си е аутобан. Външния не го смятам. Та значи вътрешните пръстени са със скорост 60 км/ч, а аз карам с 80-90. Няма кръстовища и светофари или са малко. Много пътища са под земята и те са без пресичане на други. Там където е ограничение 50 съм с 60-70 км. мога да си го позволя защото знам къде обикновено дебнат и къде има камери. Другото нещо за разхода е настроението. Ако си нервен или разсеян разхода е един, ако си спокоен е друг. Има и разни трикове за каране икономично. Например, за да стигнеш бързо работна температура първите 5 мин. е караш малко по-спортно. След тези 5 мин. колата хубаво е вече загряла и започваш големите икономии. Има и други, ама като си е вземеш ще ти кажа за тях, че става много дълго. Хубавото на Приуса е че колкото и да го пържа из града повече от 6,5/100 не ми е давал. Говоря ти за каране тип газ-спирачка. На едно място спрял без да пали двигателя може да изкара 20-25 мин., но това зависи колко ти е загряла колата, колко ти е заредена батерията и какви консуматори си пуснал. С пуснат климатик примерно изкарва 5-10 мин. без да пали. През зимата се пали по-често, заради външната температура и пускането на парното в купето, а и при по-ниски температури капацитета на батериите е малко по-малък отколкото при високи. Защо напълно отписваш Приус 2? Тук в Мюнхен има все още таксита от този модел и са с доста сериозно навъртени км (400-500 000+)без да имат проблеми. Говорил съм за това с таксиджии. Има и таксиджийски форуми, където самите таксиджии си го казват, че по-здрава, безпроблемна и икономична кола от Приус просто няма. Ако не ти стигат парите за П3 се мятай на П2! Ако обаче си решил, като ще е гарга да е рошава събери още малко пари и си вземи П3. Можеш и Аурис хибрид да видиш как върви, като цена. Те са по-евтини, но ползват системата на П3. Замисли се и за Ярис хибрид, ако само из града бръмчиш! Щом си маниак на икономичното каране ще имаш много приятни моменти с Приус и доста добри резултати. Аз лично не съм голям фен на икономичното каране, но някой път, като ме ухапе си поставям за цел да постигна някакъв нисък разход и го правя, а друг път просто ей така си карам спокойно без да гледам разходомера и се получават също добри резултати. Като цяло мога да ти кажа, че Приус (и изобщо хибридите на Тойота) е много мислен автомобил и е върха на технологиите. Можеш да го караш с голяма икономия, но ако решиш да го понастъпваш пак няма да ти даде голям разход. smile.gif

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 27 Сеп 2013 13:17

prius 3 написа: Можеш да го караш с голяма икономия, но ако решиш да го понастъпваш пак няма да ти даде голям разход. smile.gif
Последното мога да го оборя със снимков материял biggrin.gif
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 217 пъти

Мнение от BOz » 27 Сеп 2013 13:25

Благодара и на двама ви за обясненията. drunk.gif

Още малко ще го мисля и ще видя как ще го измисля, че съм много раздвоен вече.
От една страна да доунгрейдна от един автомобил, който отговаря за представите ми за такъв, от друга искам да карам "друга" технология.
Именно идеята да карам друга технология ме насочи към Приус. Както вече споделих не ме блазни по-малкия разход толкова, колкото самия гъдел, че карам следващата стъпка в автомобилостроенето.

Относно предложението на Ярис или Аурис - просто няма да го понеса, особено за Яриса. Едвам се навивам да слеза от БМВ с навигации, кожи, телевизори и т.н. на такъв автомобил, то вече за Ярис не може и дума да става. Това си е женска кола. biggrin.gif
А и винаги една по-голяма кола е по-сигурна ако някой ме млатне (и това го мисля) и ако трябва дори и 5% да залагам на ламарината да ме спаси, то бих избрал по-сигурната кола в това естество, за сметка на други кусури, като големина да речем. А и картинг усещането в автомобил не ми харесва. Да не говорим за шумоизолации и т.н и т.н.
Ако ще е хибрид, то ще бъде Приус.

Още веднъж благодаря за мненията и ако изникват още въпроси за въпросния Приус, ще си ги задавам. punk.gif
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Hursa
Благодарил/а: 27 пъти
Получена  благодарност: 175 пъти

Мнение от Hursa » 27 Сеп 2013 20:16

BOz
До работа и обратно скоростта не е много ниска, защото примерно само 1/2 е в града маршрута. Но това е малък град, до излизането от града има само едно „кръстовище” където на отиване на работа сутрин се сливат 2 потока коли, което предизвиква по сериозно забавяне. На връщане съответно на това кръстовище(у образно) потока се разделя което почти не предизвиква забавяне. Няма светофари. Потока коли е плътен, но дълго стоене на място няма. Има пропускателен пункт който също предизвиква забавяне само на отиване. Така че средната скорост предполагам е около 25 км/ч. Климатика го избягвам, че имах приключение с него в предишната кола. Пускам го на връщане от работа в жегата и то малко след като потегля и горещия въздух се издуха от купето, настроен е на 24 25 гр. Специално не съм засичал разхода, просто понякога съм зареждал в неделя когато съм се прибирал от някъде и занулявам показанията на компа. От пролетта му следя показанията за среден разход, и ги сравнявам със зареденото количество. При такива зареждания са ми наблюденията за чисто пътуване до работа и обратно.
Колко дълго може да работи на място без да запали двигателя също не съм засичал. Но много често съм спирал уж за малко да слезем да направим снимки в планината и сме стояли по 10 15 мин без да гася. Но тогава разхода на тока е само от радиото или музиката и от дневните фарчета, че в планината климатик рядко го пускам, на отворени прозорци карам.
Но искам да уточня нещо, в което съм почти сигурен. Консуматорите като климатик, фарове, музика харчат от акумулатора, който е с много малък капацитет, колкото на мотор, до колкото знам. И акумулатора не се зарежда от батерията (почти на 100% съм сигурен, макар да е логично обратното). Т. е. при голяма консумация от акумулатора, двигателя се включва да му възстанови заряда когато падне по значително. Вярно при включен двигател зарежда и батерията, основния поток енергия отива натам при спрян автомобил, но причината за включването на двигателя ще е падналият акумулатор, при голяма консумация например с климатик.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 360 пъти
Получена  благодарност: 394 пъти

Мнение от slowtraveler » 27 Сеп 2013 22:02

Hursa написа:...
Но искам да уточня нещо, в което съм почти сигурен. Консуматорите като климатик, фарове, музика харчат от акумулатора, който е с много малък капацитет, колкото на мотор, до колкото знам. И акумулатора не се зарежда от батерията (почти на 100% съм сигурен, макар да е логично обратното). Т. е. при голяма консумация от акумулатора, двигателя се включва да му възстанови заряда когато падне по значително. Вярно при включен двигател зарежда и батерията, основния поток енергия отива натам при спрян автомобил, но причината за включването на двигателя ще е падналият акумулатор, при голяма консумация например с климатик.
Не си съвсем прав....
Вярно е, че музика/фарове харчат от малкото акумулаторче (климатика не черпи ток от там)..
Но малкото акумулаторче се зарежда през инвертор от големия акумулатор дори и да не работи ДВГ.
T.e. в режим готовност целия товар се поема от големия акумулатор, който допълнително зарежда и малкото акумулаторче, освен че покрива всички енергийни нужди.
За да се зарежда акумулаторчето колата трябва да е в режим 'ready'...
Не е ли в този режим, дори и радиото може да ти изсмуче малкото акумулаторче, а то е нужно за да тръгнат компютрите за управление на целия автомобил...
Затова и се препоръчва при престой на място с включени консуматори автомобила да е в режим готовност...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Hursa

Мнение от Hursa » 27 Сеп 2013 22:24

Логично е да е така както казвате, но бях срещнал обратното твърдение, че не се зарежда от батерията. За климатика сигурно ли е, че не е на 12 волта?
Не мога да го намеря. Беше някакъв превод от американски форум за приус. Превод на руски. Всъщност ако на климатика консумацията е около 200 вата това са си около 15 20 ампера ток, не е малко. От къде е информацията?
Последно промяна от Hursa на 27 Сеп 2013 22:36, променено общо 1 път.

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 27 Сеп 2013 22:31

slowtraveler написа:За да се зарежда акумулаторчето колата трябва да е в режим 'ready'...
Не е ли в този режим, дори и радиото може да ти изсмуче малкото акумулаторче, а то е нужно за да тръгнат компютрите за управление на целия автомобил...
Затова и се препоръчва при престой на място с включени консуматори автомобила да е в режим готовност...
:thumbsup: Точно така!
Изображение

Hursa

Мнение от Hursa » 27 Сеп 2013 22:39

За това с консумацията да, но при рейди ще се включи двигателя за да избегне изтощаването на акумулатора. Но това според тази информация която имам, може и да е невярна.
В книжката на лексуса има ли по подробна информация?

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 27 Сеп 2013 22:46

Не, при ready се включва електрониката, но не и ДВГ...
Вече електрониката би включила ДВГ ако сметне за нужно.
ДВГ няма алтернатор на 12В, а ползва високоволтовите мотор-генератори за зареждане на големия акумулатор.
Точно затова е и инвертора - смъква напрежението до нормално за зареждане на 12В акумулаторче...
Ако искаш - замери напрежението на акумулаторчето при изключен и включен (ready) автомобил...
Ще видиш, че в единия случай няма зареждане, а в другия - независимо от това дали работи ДВГ или не, малкото акумулаторче ще се зарежда ( и останалите 12В консуматори ще си работят от големия акумулатор)...

Hursa

Мнение от Hursa » 27 Сеп 2013 22:58

За другото съм съгласен, само за зареждането се твърдеше, че не става от батерията, а само директно от генератора, през инвертор, но не и от батерията. Май имаше и обяснение защо предполагат е така. За климатика, на 12 волта ли е?
Сигурно може да се провери опитно, както казвате. Включени фарове и дали се разрежда еднакво при рейди преди да се включи двигателя и при изключен автомобил. Т. е. в първият случай не би се разреждал акумулатора, а би черпил директно през инвертор от батерията? Поне акумулатора е лесно достъпен за дилетант:) Макар, че досега дори от любопитство не съм го гледал точно къде е и какво представлява.

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 28 Сеп 2013 01:00

BOz написа:... Едвам се навивам да слеза от БМВ с навигации, кожи, телевизори и т.н. на такъв автомобил...
Винаги можеш да си лепнеш такъв стикър:
Изображение

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 28 Сеп 2013 07:32

Hursa написа:За другото съм съгласен, само за зареждането се твърдеше, че не става от батерията, а само директно от генератора, през инвертор, но не и от батерията. Май имаше и обяснение защо предполагат е така. За климатика, на 12 волта ли е?
Сигурно може да се провери опитно, както казвате. Включени фарове и дали се разрежда еднакво при рейди преди да се включи двигателя и при изключен автомобил. Т. е. в първият случай не би се разреждал акумулатора, а би черпил директно през инвертор от батерията? Поне акумулатора е лесно достъпен за дилетант:) Макар, че досега дори от любопитство не съм го гледал точно къде е и какво представлява.
Ами отговора е пред очите ти tooth.gif : фаровете ти намаляват ли интензитета като угасне двигателя ? :whistle:
Ето тук интересна история, в въпреки, че е малко странна, е съвсем по темата - сравняват колко е икономичен ПРИУС в сравнение с генератор ppp.gif
Да, човека сравнява 800W инвертор със навярно 4-5-10kW генератор, но все пак е интересно решение...
http://www.invertersrus.com/prius-power-inverter.html

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 28 Сеп 2013 07:34

Лесно се вижда дали малкият акумулатор се зарежда при реайди. Просто оставете врата отворена за да свети интериорното осветление. При включване на хибридната система се вижда разликата в силата на светене. :)
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Hursa

Мнение от Hursa » 28 Сеп 2013 18:08

Днес потърсих какъв е капацитета на акумулатора в книжката на автомобила и намерих това предупреждение – „За да не допуснете изтощаване на 12-волтовия акумулатор - изключвайте ненужните електрически компоненти, когато автомобилът се движи с ниска скорост за продължително време, например в натоварен трафик и т.н.” Ако когато е включен автомобила черпи енергия от батерията, как ще се стигне до изтощаване на 12 В акумулатор? За това, че фаровете светят различно при включен и изключен автомобил вероятно причината е минаването в режим на икономия на ел енергията при изключен автомобил – това го има в книжката и важи не само за хибрида, до колкото знам – при всички автомобили е така.
Все пак най вероятно не съм прав. Прекалено нелогично е, съгласен съм с доводите. Едва ли източника на енергия за климатик, фарове и т. н. е малкия акумулатор при нормална работа.

Публикувай отговор