Ето и моите скромни 5 минути по темата.
Благодарение на тази тема си отремонтирах модула на шофьорското място над педалите, който на практика регулира дали да духа топъл или студен въздух от страната на шофьора,
НО
ето къде можете да сбъркате.
На практика няма никакво значение дали ще бележите позицията на лоста преди да разглобите модула.
Защото
Защото зъбчатото колело, на което е закачен лостът, на практика се явява потенциометър, по чиято стойност колата отчита позицията на лоста и подава управление към мотора от схемата, който го движи в различни посоки. Или какво искам да кажа. Както и да сглобите след профилактиката модула, по съответното съпротивление, което се получава от конкретната позиция на лоста, електрониката в колата разбира къде се намира той и го коригира.
Каква грешка допуснах аз и за какво всъщност трябва да се внимава.
Не за позицията на лоста, а като извадите моторчето, за да залепите пластината, която не позволява на червяка да излиза от оста на мотора, внимавайте
ДА НЕ ОБЪРНЕТЕ МОТОРА
Тъй като на него няма никакви означения, той изглежда напълно симетричен и вероятността като го поставите да му обърнете полюсите е 50%
Какво става като го обърнете, както аз бях направил
Електрониката управлява модула като сменя поляритета на захранването на мотора. Така той се движи в различна посока в зависимост от това дали трябва да отваря или затваря клапана на въздуха. Ако обърнете полюсите, получавайки плюс на неподходящата клема, моторът върти в обратна посока и лостът започва да се мъчи да се върти не в лилаво маркирания от първата снимка диапазон, което всъщност е нормалното му функциониране, а точно в останалата част от окръжността, което води до залостването му в края на модула, подпрян в издутина с риск да се счупи.
Затова направете следното
Когато разглобите за първи път модула, преди да извадите моторчето маркирайте коя страна е външна и коя вътрешна спрямо модула, за да паснат клемите в правилната посока.
Ако сте забравили, закачете го за куплунга в колата, без да го зацепвате към клапата и да го монтирате, просто така, както си виси, дайте на контакт и започнете да променяте температурата. Ако всичко е наред, той се движи напред или назад, по лилавата траектория от първата снимка. Ако сте обърнали клемите ще забележите движение в странна посока и склонност да се залоства в един от краищата на модула.