Проблем с принудителен празен ход

Stanislav96
Автомобил: Toyota avensis t22 1.8vvti
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от Stanislav96 » 10 Юли 2026 20:12

zorbata написа: 10 Юли 2026 13:05 Обаче, колегата иска готово решение, ако правилно съм разбрал "Нали за това е форума , да си помагаме".
Не иска готово решение, споделям проблема и търся такова.

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 103 пъти
Получена  благодарност: 172 пъти

Мнение от zorbata » 13 Юли 2026 20:24

Ммм дааа объркал съм нещата с ППХ-то.
И това с готовото решение не съм го писал аз.
caryЦар

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 38 пъти
Получена  благодарност: 125 пъти

Мнение от Двигателист » 13 Юли 2026 22:14

Stanislav96, опитал ли си да изключиш напълно газовата от уравнението? В смисъл, нулираш адаптациите (не знам дали при този модел става с изключване на акумулатора, или е необходима диагностична апаратура) и караш само на бензин. Достатъчно километри с достъчно студени и топли стартове, за да се изгради нова и точна само за бензин адаптационна крива, както за горивоподаването, така и за ъгъл на изпреварване на запалването и позицията на валвматика. Изключи газовата от акумулатора, за да е сигурно, че тя няма да комуникира през обд порта и да смущава нещо в процесите!

Тук се сещам и нещо друго. Ако приемем, че трябва влизането в принудителен празен ход (на бензин) да става не с директен cut-off, тоест след влизане в зоната ППХ примерно инжекторното време от 4-5 мс (съвсем примерни стойности) да не пада веднага на 0, а да има някаква кратка серия от кратки инжекторни времена под 2 мс. Проблемът с тези малки времена и газова уредба е, че понякога този импулс се явява прекалено къс за реакция на примитивния газов инжектор и на практика, въпреки командата, реално впръскване на газ не се реализира. Тоест на бензин, може да има низходяща крива на времената при влизане в ППХ, което на на практика да не може да се копира при работа на газ.
Поради тази особеност на газовите инжектори да не могат да реализират коректно впръскване при къси, често пъти и в самият газов компютър има заложен минимален праг (минимално бензиново инжекторно време), под който газовия инжекцион просто не реагира (филтрира) на тези импулси.
Разбира се, това надали ти е проблема, защото доколкото разбирам няма изявена разлика в проявяването на дефекта на газ и на бензин, но все пак е добре да се знае, когато се „рови“.

Повтарям се, но аз лично първо бих изключил всякакво влияние на газовата и тогава бих търсил проблем на друго място.

Публикувай отговор