Здравейте, имам РАВ-ка на която тази седмица сложих нов радиатор за парно в купето и сега искам да ѝ сложа и свеж антифриз тъй като не е сменян доста време. Колата е с 2AD-FTV двигателя от 136 к.с., намерих двата винта за отпускане на антифриз има един на радиатора и един на двигателя. Дали ще стане само да ги отворя и да изчакам да изтече антифриза и след това да сложа новия антифриз микс чрез разширителния съд?
Ако някой е правил тази смяна бих искал информация дали има други стъпки, майстора който ми сменя масло, филтри е много зает и съм на мнение че ще изпусне течноста само от радиатора и затова се налагам Аз да си направя този сервиз.
Промяна на антифриз РАВ4 2.2
-
schizoDude
- Благодарил/а: 2 пъти
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 190 пъти
- Получена благодарност: 784 пъти
Защо не е сменен когато е сменян радиатора на парното в купето? За него се източва целият или почти целият антифриз по спомен...
Като отворите "кранчето" - пробка на блока на двигателя, плюс пробката на радиатора би следвало да източите почти 100% от антифриза. Това от опит с бензиновия ми двигател. Само пробката на радиатора излива около 3 литра от 6. Двете пробки изливат около 5, разширителния съд събира и той около литър и нещо, но като е със разкачен маркуч от радиатора си остава количеството му в него. Знам че на дизеловите радиатори няма отделна капачка, а се налива през разширителният съд.
Генерално с отворена пробка/кран на блока и отворен радиатор, ще излезе почти цялото количество антифриз, с изключение на радиатора на парното в купето. Ако не е сменян много дълго време антифриза бих я напълнил с дестилирана или дейонизирана вода 2-3 пъти и да я източвам през седмица-две пробег, за да излязат утайките от стария антифриз. Като пълните системата е желателно на пробката на блока да закачите един маркуч и да го вдигнете високо. В момента в който се напълни маркуча с течност затягате пробката на блока - дота по-малко въздух остава за обезвъздушаване.
Като отворите "кранчето" - пробка на блока на двигателя, плюс пробката на радиатора би следвало да източите почти 100% от антифриза. Това от опит с бензиновия ми двигател. Само пробката на радиатора излива около 3 литра от 6. Двете пробки изливат около 5, разширителния съд събира и той около литър и нещо, но като е със разкачен маркуч от радиатора си остава количеството му в него. Знам че на дизеловите радиатори няма отделна капачка, а се налива през разширителният съд.
Генерално с отворена пробка/кран на блока и отворен радиатор, ще излезе почти цялото количество антифриз, с изключение на радиатора на парното в купето. Ако не е сменян много дълго време антифриза бих я напълнил с дестилирана или дейонизирана вода 2-3 пъти и да я източвам през седмица-две пробег, за да излязат утайките от стария антифриз. Като пълните системата е желателно на пробката на блока да закачите един маркуч и да го вдигнете високо. В момента в който се напълни маркуча с течност затягате пробката на блока - дота по-малко въздух остава за обезвъздушаване.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
schizoDude
- Благодарил/а: 2 пъти
Благодаря на отговора mapamop, честно казано не знаех каква е точната процедура при смяна на казанчето, па оставих на сервиса да си завършат работа. Но след като си я взех колата видях че само са добавили антифриз около 800мл, имаше бутилка от литър в багажника и също така кората под двигателя нямаше следи че е била махната, която трябва да е за подмяна на антифриз. Също така и таблото не беше сглобено както трябва и сам го оправях след сервиза, така че там не се връщам повече.
За самата смяна ще правя точно както казахте, стига само още прозрачен маркуч да взема днес/утре, намерих по форуми че за пробката на двигателя е нужен маркуч с вътрешен диаметър 8мм и ще обезвъздуша система, слагат маркуча от пробката на двигателя до разширителния съд, да не се губи от новия антифриз. И естествено преди да сложа новия антифриз ще изпера охладителната система с дестилирана вода.
За самата смяна ще правя точно както казахте, стига само още прозрачен маркуч да взема днес/утре, намерих по форуми че за пробката на двигателя е нужен маркуч с вътрешен диаметър 8мм и ще обезвъздуша система, слагат маркуча от пробката на двигателя до разширителния съд, да не се губи от новия антифриз. И естествено преди да сложа новия антифриз ще изпера охладителната система с дестилирана вода.
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 190 пъти
- Получена благодарност: 784 пъти
Винаги се разлива от крана на блока. С натикан маркуч и втори съд под колата разлива е минимален.
Не карай дълго време само с вода. Не е същото като антифриза.
Купи си оригинален Toyota SLLC антифриз. Периодът на смяната е удължен, и не образува утайки и наноси в охладителната система. Или поне в двата двигателя които имам в ръцете си нямаше - единият е вече на 264 000км, а другият е на 400 000км реален пробег. И нямат запушени радиатори или мръсотия в охладителната система.
Не карай дълго време само с вода. Не е същото като антифриза.
Купи си оригинален Toyota SLLC антифриз. Периодът на смяната е удължен, и не образува утайки и наноси в охладителната система. Или поне в двата двигателя които имам в ръцете си нямаше - единият е вече на 264 000км, а другият е на 400 000км реален пробег. И нямат запушени радиатори или мръсотия в охладителната система.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...