Кое моторче за въздуховодите трябва да махна и почистя!?

Kepenerov
Автомобил: Avensis t25 2008г.
Благодарил/а: 2 пъти

Мнение от Kepenerov » 16 Юни 2026 09:31

Здравейте!

Колата е Toyota Avensis T25 от профила ми – десен волан, автоматик.

Проблемът е следният: през зимата от шофьорската страна духа хладно, а през лятото климатикът не охлажда. От пасажерската страна всичко работи нормално – и парното, и климатикът.

Свалих моторчето, което се намира до левия ми крак (колата е с десен волан и автоматична скоростна кутия), отворих го, почистих го и го монтирах обратно, но проблемът не се оправи.

Възможно ли е да трябва да почистя и горното моторче? Изглежда ми, че има две моторчета едно над друго.

Аз почистих това, което съм отбелязал в жълто. До това, отбелязано в червено, нямам достъп и не знам как да сваля долната част на таблото.
Кое моторче трябва да почистя
Кое моторче трябва да почистя
FB_IMG_1781591092075.jpg (187.31 KiB) Преглеждано 143 пъти
Понеже колата е автоматик и няма педал на съединителя, предполагам, че би трябвало да е по-лесно за достъп.

Според вас трябва ли да се почисти и горното моторче? Ако някой е правил тази процедура, ще съм благодарен да обясни как се сваля долната част на таблото от и под волана.

Благодаря предварително!
Avensis, T25 ,фейслифт, automatic, 2008,hatchback
vin: SB1DR56L40E227396

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 190 пъти
Получена  благодарност: 779 пъти

Мнение от mapamop » 16 Юни 2026 10:19

В жълтото е за температурата на съответната зона. В червеното е за посоката на струята. На лявата дирекция свалянето на моторчето за посоката на струята е неприятно упражнение. Ако ти мести струята коректно в посоката която си задал не го пипай - на това моторче рамената са три и на мен след вече извадено 4-5 пъти това моторче, пак ми отнема 2-3 опита да наглася рамената по каналите им и да не се разместят докато завия поне 1 видия да го държи. Търси си причините другаде - да не са заседнали рамената на клапите, има ли достатъчно фреон и антифриз, да не е запушен някой радиатор, да не са пълни с прахоляк и мръсотия ламелите на радиаторите и т.н. Това с ламелите не съм сигурен как става без да извадиш таблото и радиаторите.
Self test на климатика какво дава като кодове?

* Можеше да пишеш и в тая тема примерно...
viewtopic.php?p=463805&hilit=%D1%82%D1% ... BE#p463805
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Kepenerov
Автомобил: Avensis t25 2008г.
Благодарил/а: 2 пъти

Мнение от Kepenerov » 16 Юни 2026 10:37

На диагностиката излиза код 00 – всичко е наред, няма открити неизправности.

Забравих да споделя и още нещо. През зимата от шофьорската страна не духа топло. Когато долея антифриз, започва да духа топло, а също така се затопля и когато подавам газ. На празен ход топлината намалява, но при форсиране започва да духа топло, докато двигателят е в обороти.

Забелязал съм и загуба на антифриз, но така и не успях да открия откъде е течът. Добавил съм добавка за запушване на течове, но това не реши проблема нито с парното, нито с климатика от шофьорската страна.

От пасажерската страна всичко работи нормално – и парното, и климатикът.
Avensis, T25 ,фейслифт, automatic, 2008,hatchback
vin: SB1DR56L40E227396

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 190 пъти
Получена  благодарност: 779 пъти

Мнение от mapamop » 16 Юни 2026 10:59

Kepenerov написа: 16 Юни 2026 10:37 На празен ход топлината намалява, но при форсиране започва да духа топло, докато двигателят е в обороти.
Запушен радиатор на парното. Намери да ти го промият с машина, и дано се оправи. Не искаш да го вадиш вероятно. Цената му не е особено стряскаща, но за да излезе ще ти искат стряскаща сума пари.
За студената част на климатика - ниско ниво на фреон (ще ти вдигне грешка чак когато няма, или много близо до нямането), дехидратора е задръстен с утайки и е блокирал част от капацитета на климатика. Виж кондензаторният радиатор отпред в коша на мотора да не е набит с кал, мизерии и насекоми.
Малко вероятно е в изпарителя да има набрани толкова много утайки че да е частично запушен. Другият заподозрян но пак с ниска вероятност е TXV valve (терморазширяемият клапан), но там ще има и други симптоми за мизерии. Евентуално контролния клапан на компресора, но и там не ми изглежда да е той, защото работи при пасажера.
Имаш два отделни проблема - запушено парно, и неизвестен проблем с климатика (липса/теч на фреон, клапите, моторчетата на клапите, кондензаторен радиатор с дехидратора в него, мръсни радиатори и т.н.

Не виждам какво може да се напише повече по тая тема, освен че трябва да минеш някъде през специализиран сервиз. Извън профилактиката на клапите, няма какво да направиш пред блока - за парното се източва антифриза, за климатика се източва фреона.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 100 пъти
Получена  благодарност: 164 пъти

Мнение от zorbata » 16 Юни 2026 19:06

Kepenerov написа: 16 Юни 2026 10:37 На празен ход топлината намалява, но при форсиране започва да духа топло, докато двигателят е в обороти.
Водната помпа как е?
caryЦар

Публикувай отговор