Проблем с дпф

mirott
Благодарил/а: 54 пъти
Получена  благодарност: 50 пъти

Проблем с дпф

Мнение от mirott » 08 Май 2026 22:19

Четвърто -не е вярно третото. Градското каране например не е проблем(освен задръствания, висок разход на пари и време), но създава проблеми на ДПФ, без да има други предходни проблеми. Като цяло ДПФ сам по себе си е проблем tooth.gif

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 1017 пъти
Получена  благодарност: 362 пъти

Проблем с дпф

Мнение от WoLF » 08 Май 2026 22:46

Градското шофиране е в разрез с правилната експлоатация на автомобил с такава система, съответно е проблем :whistle:
ИзображениеИзображениеИзображение

Тинк
Автомобил: Авенсис Т25
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 43 пъти

Проблем с дпф

Мнение от Тинк » 09 Май 2026 09:04

mirott написа: 08 Май 2026 22:19 Като цяло ДПФ сам по себе си е проблем tooth.gif
Така е. Като караш с 50 км/ч и чакаш по светофарите, регенерация на ДПФ не се пуска. И съответно след време може да се задръсти.
Имаме тука един 20 годишен Авенсис фабрично без ДПФ - като пушка е. punk.gif

А умниците от комисиите по Евро 5,6,7 трябва да измислят не как да усложнят и оскъпят ауспуха, а как да стимулират хората да карат по-малко и да съкратят ненужните пътувания. Така най-добре се пази екологията, не с палиативни мерки. Да караш кола с ДВГ, ама да не пуши. Е, няма как да стане - хляб без кора няма. :whistle:
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

vfr800
Автомобил: Тойота,Митсубиши,Нисан,Лексус
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 115 пъти

Проблем с дпф

Мнение от vfr800 » 11 Май 2026 15:14

Регенерация на DPF, почти никога не може да се случи, освен спомагателно или принудително. Мисля, че на теория само тежкотоварните и евентуално бусовете, когато са натоварени или лятото има някакъв шанс да достигнат температура за регенерация , ако се карат на по-ниска предавка при изкачване. Но това е само теория, не може да се провери, защото малко преди да се достигне въпросната температура се активира алгоритъма за спомагателна регенерация. Небоходимата температура за изгаряне на саждите в DPF-a е 600 градуса. Мисля че самото изгаряне започва някъде при около 550 градуса. Повечето автомобили имат два алгоритъма, един за принудителна регенрация, обикновено когато диференциалното налягане достигне определена стойност и втори за спомагателна регенерация. Втория обикновено се активира, когато автомобила при нормална експлоатация достигне над 400-450 градуса и тогава алгоритъма решава, че е подходящ момент да активира 5та дюза или допълнително впръскване според това каква точно е системата при определния автомобил. 600 градуса дизелов автомобил не може да достигне в DPF_а при нормална експлоатация при никакъв режим на работа. Абсолютно винаги регенерацията е или принудителна или спомагателна, на теория при продължително каране на дълъг път би трябвало саждите да изгарят сами, но честно казано не си го представям, въпреки че съм виждал лека промяна в диференциалното налягане и без да е минавала регенерация. Между другото запушването на DPF-a в повечето случаи не е от сажди, а от маслени отлагания и реално единственото решение тогава е механично почистване или подмяна.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 456 пъти
Получена  благодарност: 477 пъти

Проблем с дпф

Мнение от slowtraveler » 11 Май 2026 16:18

vfr800, не съм съгласен... С дизелака съм си правил доста опити в реално време... При мен принудителната регенерация при само градско шофиране бе през около 170км... Но дори и да я пусна ръчно - ефектът бе абсолютно еднакъв - смъкваше до 8% запушването (или по-малко ако съм запомнил точно числото).. Извън града бързо достигаше до около 34% и се въртеше около тази стойност... Ако е било над това запушване, излизането извън града го връщаше до около 34%... Ако е бил чист - 'го дозапушваше' до тази стойност... Карането на магистрала интересно за мен се оказа, че 'цапа' филтъра и процентът се увеличаваше... Докато спокойното каране с около 100-110км/ч в установен режим го смъкваше пак до тази стойност.. (при мен бе с допълнителни впръсквания на дюзите - май 7-9 впръскване на оборот бяха за това - намаляване на азотните окиси и регенерация)
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Hursa
Благодарил/а: 60 пъти
Получена  благодарност: 236 пъти

Проблем с дпф

Мнение от Hursa » 11 Май 2026 19:12

Пасивната регенерация започва при температури от около 350 градуса. Особено, ако наслояванията по каталитичните повърхности са "тънки" и не са плътни.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 566 пъти
Получена  благодарност: 121 пъти

Проблем с дпф

Мнение от gena_bs » 11 Май 2026 19:40

За да се стартират алгоритмите за почистване на саждите в DPF се изискв да са изпълнени и други условия.
Минимални прагове и значения на доста повече параметри на автомобилните системи.
Общо взето за всички марки се припокриват, но има и специфични.
Най-важното - двигателят да е изправен.
И второ - да не е пипан софтуера в ECU на автомобила от пишман тунери!

Има и по-стари полезни клипчета по въпроса.

Публикувай отговор