Електрически коли, но Не от TOYOTA

Публикувай отговор
Аватар
Filbor
Автомобил: Renault Zoe Intens 2021, R135
Благодарил/а: 16 пъти
Получена  благодарност: 53 пъти

Мнение от Filbor » 15 Апр 2026 08:11

Мирослав Петков написа: 13 Апр 2026 19:26 Вътре и супер луксозно ,материалите са истински. Спира ме батерията, аз си търся нещо 110 kw , за по дълъг рейнж. Но пък тук е 800 V платформа и зареждането е бързо на мощни зарядни станции
Ето една:
https://www.mobile.bg/obiava-2177567895 ... he-macan-4
08.2014 - 11.2021 11.2021 - <Днес>

Аватар
BOz
Благодарил/а: 10 пъти
Получена  благодарност: 259 пъти

Мнение от BOz » 17 Апр 2026 13:16

Изчаках малко преди да пусна този пост, за да събера малко допълнителна информация.
А именно какво стана със сметките за ток януари месец.
Помните, че имаше доста шум около драстично завишаване на сметките за ток тогава. Аз бях от тези хора, които получи неестествено висока сметка за ток на колата. Чистата статистика и какво се получи при мен:
В периода на отчитане на изразходваната електроенергия (23.12-22.01), по фактура имам начислени 264 кВтч енергия. По записки, които правя непрекъснато, имам заредени 145 кВтч електроенергия. До този момент, както съм споделил и тук, КПД-то на зареждане е винаги между 18% и 20%. Което като добавим 20% към зареденото количество, трябва да съм изразходвал ~174 кВтч по електромер. Сметките почти винаги ми излизат, за което ще пиша защо "почти винаги" след малко.
Но точно в този месец, когато имаше много оплаквания и при мен нещата не излязоха както трябва и/или очаквам. Както се вижда, при мен е имало завишаване от порядъка на 120 кВтч, което прави ~+52%. Тази разлика е приблизително и точно толкова завишаване, спрямо измерения среден разход на колата в този период (показание на БК+20% загуба при зареждане).
Изчаках 2 месеца, за да съм сигурен, че отчетния период не се е изместил. Като за пример, имам едно такова завишаване на фактура преди това, която в следващия месец е компенсирана. Явно разминаване във времето на реалното отчетена енергия по електромер. Но вече 3 фактури подред нещата изглеждат точни, изразходваната енергия си е такава, каквато съм записал, с изключение на липсващите около 120 кВтч.
Та така, дали е била конспирация, дали грешка в софтуера, както се оправдаваха, не знам. Ама факта си е факт, изчезнаха ми 120 кВтч точно в този период, в който имаше голям шум и това е. Аз лично го отчитам на някакъв фърмуер бъг в електромерите, защото реално на дисплея на електромера си показва, че това количество е изразходвано, ама това никога няма да се разбере.
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 444 пъти
Получена  благодарност: 472 пъти

Мнение от slowtraveler » 18 Апр 2026 01:19

BOz написа: 17 Апр 2026 13:16 Аз лично го отчитам на някакъв фърмуер бъг в електромерите, защото реално на дисплея на електромера си показва, че това количество е изразходвано, ама това никога няма да се разбере.
И според мен това е единственият вероятен сценарий с конкретен модел... При мен не съм видял такава разлика... По-точно я видях, ама съм сигурен, че е обоснована заради лични повишени разходи :)
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Публикувай отговор