Необходимост от заземяване на зарядната станция

Аватар
Filbor
Автомобил: Renault Zoe Intens 2021, R135
Благодарил/а: 16 пъти
Получена  благодарност: 53 пъти

Мнение от Filbor » 15 Апр 2026 07:55

За по-голяма безопасност може да се използва и по-модерен фазомер без да се пипат клемите на Земята:
По-модерен фазомер.png
По-модерен фазомер.png (191.39 KiB) Преглеждано 245 пъти
На апартаментите от един вход се е случвало да им пуснат едно "интересно" напрежение. Ако не го бях видял, нямаше да повярвам, че подобна глупост е възможна:
Пренапрежение.png
Пренапрежение.png (331.93 KiB) Преглеждано 245 пъти
08.2014 - 11.2021 11.2021 - <Днес>

Hursa
Благодарил/а: 57 пъти
Получена  благодарност: 229 пъти

Мнение от Hursa » 15 Апр 2026 09:39

zorbata написа: 14 Апр 2026 23:20 ако те бие тока въртиш щепсела
Затова е предвидено това допълнително заземяване. За да не "бие ток" в случаи на утечка или "пробив" на изолация. А по този начин свързано - може не просто да бие, а да убие, защото изолацията на тоководещите части се "заобикаля". smile.gif (В случая - въртенето на щепсела не помага.) Има уреди, които не се нуждаят от заземяване, но явно зарядната станция не е такъв, не е такъв и готварската печка, не са такива и болшинството отоплителни уреди, а с тях имаме постоянен контакт. И са мощни уреди, които могат да предизвикат "прегаряне" в случай на засегнат кабел или "слаба" връзка по ел инсталацията, както на "фазата", така и на "нулата".
Filbor написа: 15 Апр 2026 07:55 За по-голяма безопасност може да се използва и по-модерен фазомер
В споменатия случай - не е проблема във фазомера, а в свързването. Вие може да ползвате обезопасения фазомер, но детето няма и може да пипне клемата на иначе обезопасения контакт. Може да се "пипнат" и заземителните клеми на щепсела, докато се поставя или вади.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
Filbor
Автомобил: Renault Zoe Intens 2021, R135
Благодарил/а: 16 пъти
Получена  благодарност: 53 пъти

Мнение от Filbor » 15 Апр 2026 10:35

Това същото любопитно дете може да намери тънък метален остър предмет и да бръкне във фазата.
_______
Аз като бях дете и си играех със съседчето (на моя възраст) у тях. Седяхме с него на една маса в двора им. Над главите ни минаваше един кабел, който беше вързан на възел, а от възела стърчаха надолу три жици, до които имаше лесен достъп. Аз ги пернах с ръка и казах, че няма ток и си помислих, че не може да са толкова прости, че да оставят жици с ток да висят необезопасени така. Съседчето ми се засмя и каза, че има ток. Не вярвайки ги хванах и трите жици в ръката си. Е, тогава нещо започна да пълзи в ръката ми и стигна между лакътя и рамото ми. В същото време майка му ме видя и започна да крещи обезумяла "НЕ ПИПАЙ ТАМ". Тогава ги пуснах и казах "Вярно има ток". tooth.gif Явно простия съм бил аз.
След години имаше дори пожар в къщата им.
Както е казал някой мъдрец "Токът е добър приятел, но лош господар"
_______
Два пъти ми се е случвало да скъсявам без да искам фаза и нула по време на проверка/монтаж . Получава се взрив пред ръцете ми и пада/изгаря бушона tooth.gif
Последно промяна от Filbor на 15 Апр 2026 10:48, променено общо 1 път.
08.2014 - 11.2021 11.2021 - <Днес>

Оги
Благодарил/а: 46 пъти
Получена  благодарност: 30 пъти

Мнение от Оги » 15 Апр 2026 10:41

Ха, ха... като хванеш тока няма начин да не станеш приятел с него. smile.gif
Та по темата: земното на контакта е втора защита. Т.е. ако се прекъсне нулата уреда е защитен. Какво става. Дупчиш стената да окачиш нещо и свредлото нацелило кабел. Вътре не знаеш какво се случва. Може да изпръщи и падне бушона. Но може да прекъсне нулата или земното и в момента да не се случи нищо. Но може контакта или вързан за линията уред с метален корпус да е останал без нула, без земно или без двете... последният може да не тръгне, но защитата не е за подценяване.
Надявам се колегата със зарядната станция да се е осветил отвсякъде и подкарването и да е малка грижа. smile.gif
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;

Hursa
Благодарил/а: 57 пъти
Получена  благодарност: 229 пъти

Мнение от Hursa » 15 Апр 2026 11:12

Filbor написа: 15 Апр 2026 10:35 Това същото любопитно дете може да намери тънък метален остър предмет и да бръкне във фазата.
В случая не трябва да бърка във фазата, а и обезопасените контакти "затварят" достъпа до "фазата" и "нулата". В случая, както показвате, под напрежение ще е заземителната клема (две клеми - по нашите евростандарти smile.gif), вероятно много по-ниско от работното, но дали достатъчно ниско.
► Виж съдържание
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
FearSoft
Автомобил: Corolla Hybrid 1.8. Tук е!
Благодарил/а: 71 пъти
Получена  благодарност: 136 пъти

Мнение от FearSoft » 15 Апр 2026 13:36

Аз мисля, че на автора вече трябва да му е станало ясно какво да направи - да извика правоспособен електротехник tooth.gif
Toyota Corolla 1.8L (HEV Special), Ex+, MC23
Изображение

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 91 пъти
Получена  благодарност: 154 пъти

Мнение от zorbata » 15 Апр 2026 20:18

Няма ли кой да заключи тая тема?
caryЦар

Публикувай отговор