Avensis T25 2.0 D4D 1AD-FTV 126HP 2007 - Диагностика на код P2002 ?

peshinga
Автомобил: Avensis t25 D4D комби
Благодарил/а: 1 път

Мнение от peshinga » 17 Мар 2026 09:33

Здравейте колеги. От четири години притежавам Тойота Авенсис Т25 дизел. на 220 000 км е. Купих я от България на 170 хил. и я карам предимно извънградско. Двигател 1AD FTV , 2.0 , 126 конски сили.

По магистралата светна чек на двигателя + TRC off + VSC off. Колата не промени поведението си. Отбих и загасих. Продължих след това и след няколко кимолетра темпомата се изключи и колата загуби мощност. Отново отбих и загасих. След 5 минути тръгнах при светещи чекове, но колата не показваше призначи на проблем (темпомата си работеше). Достигнах до желатаната дестинация и се чудех как на следващата сутрин ще се прибера до София. На следващата сутрин чековете бяха изгаснали. Карах пак по магистралата извесно време и - пак светнаха. Първоначално колата вървеше нормално с тези си натрушани грешки, но темпомата пак се изключи и колата ряско загуби мощност и заби муцината. Отново спирах на два-три пъти и така се прибрах. Три-четири дена не карах колата. При следващо ползване - чековете пак бяха се изгасили и в градски условия от жк Дружба до Панчарево - колата си беше ок.

Поинтересувах се за дигностик - звънях на ТМ Ауто, които ми дадоха час за след месец. Намерих тук в форума координати на човек който от години се занимава с такава дейност и имаше добри отзиви за него. Говорих с него - той ме посъветва когато светват чековете отново, тогава да го потърся.

Изкарах колата на околовръстното. Покарах я 15-20 минути и чековете се появиха. Отидох на диагностиката. В два различни уреда гледа колата - Техстрийм и друга универсална. ( Пуснал съм скрийшот от диагностиката.)
Казано ми беше следното: ГРЕШКА P2002 и вторична С1201.
1. две от дюзите ти са заминали(1ва и 4та) - рециклирай всички или купи нови.
2. ЕГР клапана ти е заминал(блокирал и не работи) - купи нов или премахни(софтуерно и хардуерно).
3. ДПФ е запушен - колата е на почти 20 години - скапал се е филтъра и дори и да почистиш пак ще се запуши, няма смисъл и от приудителна регенерация. Купи нов или по добре премахни.

Наложи се да започна да търся информация относно всичко казано. Купих от Алиекспрес кабели и си инсталирах Техстрийм 18.

1. Намерих информация, че отклоненията на дюзите за допустими от - 3 до +3 mm3/st. Чрез последвали наблюдения двете дюзи се движеха от минус 1,8 - 1 едната, и 1 - 1.7 другата.
2. Разглобих ЕГР. Почистих го. И тръбата му и входа към колектора. Мерих буксата и самия ЕРГ(напрежение и омове) - показанията са в норма. При подаване на напрежение от акумулатора на първия и последен пин - стеблото на ЕГР прецъква - отваря и затваря. След изчистване на грешките показанието в меню Монитор на ЕГР е ок. Но след като покарах до Нови хан и обратно пак излиза FAIL TEST. (качил съм скрийншот - и двата теста са fail). След изчистване на този тест и работа ба място на двигателя - показва PASS.
ЕГР има в диагностиката 5 реда с данни. Показания CLose Learn Val. и Close Lrn. Val. са константа - и на контакт и при работещ двигател. между 3,95 и 3,98 волта. Target EGR Posicion e 0% контакт и се мени при работа на двигателя. EGR Lift sensor Volt - на контакт е 79.2 процента(напълно затворен) - променя се стойността при работа на двигателя. Правих тест на ЕГР през диагностиката – показал съм скрийн шот.
3.Относно ДПФ – сензора му за налягане показва отрицателна стойност, дори на контакт при неработещ двигател. При натоварване на двигателя стига до 8-10 кРа. На място около -1 кРА. Стойността Diff. Press. Sensor Corr. под това показание не е константа. Проходимост на тръбичките на сензора има, като на тази преди ДПФ е по малка. Показал съм на скрийн шот от диагностиката.
Не успявам да направя принудителна регенерация. Има два теста на ЕГР които правих, като съм показал единия.
Някой може ли да помогне ? Имал ли е някой подобни казуси? Показания на ЕГР и ДПФ сензора коректни ли са?
Прикачени файлове
Показания платена диагностика
Показания платена диагностика
ImageToStl.com_merged-document (5) (2) (3) (1).png (1.93 MiB) Преглеждано 121 пъти
показания ЕГР
показания ЕГР
Показания относно ЕГР.png (377.35 KiB) Преглеждано 121 пъти
показания ДПФ сензор
показания ДПФ сензор
DPF сензор.png (421.26 KiB) Преглеждано 121 пъти
Последно промяна от Akima на 17 Мар 2026 14:25, променено общо 1 път.
Причина: Променено заглавие.Преместена в правилния раздел.

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 136 пъти
Получена  благодарност: 242 пъти

Мнение от Akima » 17 Мар 2026 14:27

peshinga написа: 17 Мар 2026 09:33 Имал ли е някой подобни казуси?
viewtopic.php?t=30883

Премерете и сензора за диф.налягане.
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

Публикувай отговор