Мнение
от Teo67 » 19 Фев 2026 16:14
Здравейте,
Реших да опиша по-подробно.
Всички части, подменяни до момента, са по № на рама и оригинални (поне така се водят).
Т.е. не е правен компромис с цената.
Какво е сменено до момента от края на миналата пролет:
- Водна помпа, естествено + пистовия ремък, от Майстор-1.
Майстор-2 имаше съмнения, че може да не е за този модел, но по номера установи, че е за тази кола.
- Капачка казанче радиатор - Майстор-1.
В началото ми бе предложил да пробваме с някоя по-евтина, но после каза, че за този модел има само такава, която се води оригинална.
Майстор-2 му се видяла странна и поръчал и той оригинална, но дошла същата.Та я върнал без да я разопакова.
Тест за газове с три различни типа тестери - отрицателни.
- Смяна на термостат - Майстор-2.
Макар че видимо стария термостат си работеше, той предложи да го сменим с нов (оригинален), че няма как да му се проследи работата ...
- Промиване на охладителната система и нов антифриз - Майстор-2
След всички процедури, тества я до Перник и обратно.
Всичко било ОК и маркучите не са били твърди.
Взимам си я от сервиза.
Колата се държеше нормално. Само че майстор-2 бе сложил старата капачка (виждала му се по-оригинална), но я затегнал малко след стопера, и шишенце на маркучето под капачката. Карай, вика, и наблюдавай дали изхвърля в шишето.
Следва градско каране около месец-два и в шишето нищо (само пари около 1 см на дъното. Нивото в казанчето бе межди L и F и не се забелязваха някакви сериозни отклонения. Естествено градко рядко стигам до 2000 оборота. Предвид топлото време, колата бързо стига работна температура и не мърда.
Следва пътуване до Созопол - стандарно каране с до 2500 - 2700 оборота (На 6-та 140 - 180 км/ч).
Стрелката за температура не мръдна през целия път - стои по средата. Естествено едното ми око винаги в нея ...
Спирам в Бургас и вдигам капака - мазало ...
Шишенцето пълно и даже преливало, по кората на двигателя пръски като от шампанско, в казанчето не се вижда антифриз.
Връщам каквото има в шишето обратно в радиатора и тръгвам за Созопол.
На излизане от Бургас стрелката за температурата започна да мърда нагоре-надолу от средата.
Спирам веднага и вдигам капака - казанчето празно.
Запалвам колата и бавно на малки порции наливам от резервния антифриз, който бях взел - за всеки случай.
Наливам го всичкия и нивото стига до L.
Стигам в Созопол и се обаждам на Майстор-2. Съветва ме да спожа новата капачка и като тръгна към София да направя тест:
През 100 км да карам първо с 1500 оборота, после с 1800, 2000 и 2200.
На всеки 100 км спирам и гледам какво има в шишето.
Тестът издържа без проблеми и не изхвърляше в шишето антифриз при всики проверки.
Даже по баира преди последния мост Вакарел, карах между 2500 и 3000 оборота на по-ниска предавка.
Спирам след последния мост и в шишето нищо.
Щастлив вече, разбира се, ама не за дълго.
Естествено премахвам шишето - вече не ми тряябва ...
Първо ходене до Перник след месец-два, решавам да тествам пак и до там карам на 4-та със 140 - 3000 - 3500 оборота.
В Перник отварям капака и е пръскало дори по кората от капачката.
Доливам антифриз до ниво L и тръгвам обратно, но карам нормално - до 2500 оборота.
В София отварям капака и няма пръски от капачката и нивото си стои на L.
Успокоявам се, но временно ..
Второ ходене до Перник - пръски по кората и в двете посоки при нормално каране.
Започвам да поддържам нивото в казанчето 2 см под L - не знам защо реших, че може би колата иска по-ниско ниво ...
Последващи пътувания извънградско - изхвърла антифриз и аз доливам до един пръст под L.
И така до втори тест за газове преди 3 седмици (разлика от около 5000 км от предходните тестове) - отрицателен.
Влизане отново при майстор-2:
- Сваляне и хидравличен тест на охладителя на EGR, по съвет от колега - не изпуска, имам видеофайл.
- Разглобяване на всички водни връзки за проверка.
- последно свалил водната помпа - да я огледа ... Нищо й нямало според него.
Майстор-2 е разколачил отпред почти всичко - прати ми снимки и видео.
Днес ми сметна цена за свалане на главата ....
Също и цена да я събере отново и да си я взема, без ремот на главата.
Довечера ще мисля, но май ще си я взема и после ще реша какво да я правя.
Искам да благодаря на всички, които нещо ме посъветваха в този форум.
Ако си я взема и случайно се е оправила - ще информирам.
Успех на всички!
Последно промяна от
Teo67 на 19 Фев 2026 17:04, променено общо 14 пъти.