Yaris Cross - има ли вече собственици?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 178 пъти
Получена  благодарност: 678 пъти

Мнение от mapamop » 05 Юли 2025 17:44

Тинк написа: 05 Юли 2025 14:38 Багажника му е достатъчно голям, за да побере и една кора яйца
Стават на омлет от другия багаж.
Тинк написа: 05 Юли 2025 14:38 Яриса не е лоша колица
Не съм казал че е лоша, но е извън идеите ми за семеен автомобил. Предвид наличието на 2 деца, жена, триколка и тротинетка - не ми е малък катуна като ще се ходи далеч от вкъщи. Вероятно и Яриса ще свърши работа, но ще е измъчено с багажа.
Тинк написа: 05 Юли 2025 14:38 Сега ако трябва да се носят перални и шкафове, има си други МПС-та за тая работа
Има. Но Авенсиса ми е винаги подръка и събира. Единствените неща които не е успял да глътне са хладилник 1.80м височина, и задна врата от Авенсис Т22 хечбек.
За хладилника скосените задни колонки не позволиха да се затвори вратата, а за задната врата не стигнаха 4-5 см ширина на отвора на багажника.
Тинк написа: 05 Юли 2025 14:38 На Авенсиса пък силата му е в извънградското - доста по-комфортен и безшумен
Не знам дизеловият как е, но бензиновия на магистрала не е склонен да пази много тишина. Не е брутално шумен, но не е и съвсем безшумен. Астмата беше още по-зле с "концертните способности". Откъм возия нямам оплаквания, предвид че на дълго никога не се е налагало да излизам от него с чужда помощ, и мога да се движа свободно на собствен ход.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Тинк
Автомобил: Авенсис Т25
Благодарил/а: 13 пъти
Получена  благодарност: 22 пъти

Мнение от Тинк » 05 Юли 2025 18:49

mapamop написа: 05 Юли 2025 17:44 Стават на омлет от другия багаж.
В днешно време кой носи кора с яйца, когато отива на море? tongue.gif Просто си купуваш яйцата от магазина на морето.
А ако пазаруваш от местната Била, предполагам, че може да ги сложиш и на задната седалка, ако чак толкова напълниш големия багажник на Авенсиса. :thumbsup:
mapamop написа: 05 Юли 2025 17:44 Не съм казал че е лоша, но е извън идеите ми за семеен автомобил.
Така е, Яриса е градска кола - да си возиш Д-то до работа, да се качваш по бордюри, да висиш в задръстванията и да ти е икономично (гори около и под 4/100 градско). Ако ще ходиш да пазаруваш от голям супермаркет или на море/планина, Авенсиса еднозначно е по-добрият избор.
Освен това задните седалки на Яриса са ми много неудобни. За къси разстояния и деца може би стават, но за дълъг път си е мъчение отзад. guns.gif Което си е още един показател, че това е (малка) градска кола за всеки ден.
mapamop написа: 05 Юли 2025 17:44 Не знам дизеловият как е, но бензиновия на магистрала не е склонен да пази много тишина.
В сравнение с e-CVT-то на Яриса си е направо тих. Особено при скорости над 100 км/ч. :angel4:
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

Тинк

Мнение от Тинк » 21 Юли 2025 17:32

Колеги, някой пробвали е през Techstreem да деактивира LDA (Lane Departure Assist)? Дали въобще е възможно?
Досадно е при всяко стартиране на колата да бъзикам в менюто, за да го изключвам. mad.gif

Тинк

Мнение от Тинк » 21 Окт 2025 09:36

Yaris Cross на газ - и такова чудо вече видях. :)

Колата работи като такси в Полша. Таксиджийката която го кара ще ви разкаже повече (но само ако поназнайвате руски). :D

Hursa
Благодарил/а: 39 пъти
Получена  благодарност: 204 пъти

Мнение от Hursa » 21 Окт 2025 12:16

Защо да няма? Още повече за такси. От преди над 10 години тойота беше представила хибриди работещи само на газ, за съжаление само за вътрешния си пазар и само за таксита. Проблема е основно в "евросъюза" - въпреки крещящите си еко лозунги така и не разви газификацията, и за разлика от азиатските, че и американските пазари - предложенията на газови двигатели и дори двугоривни модели от производители са много ограничени. А явно има голям интерес - вижте, колко модела газови уредби се предлагат. Може би дачия ще компенсират с новите си газови двигатели с директно впръскване на пропан-бутан.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Тинк

Мнение от Тинк » 21 Окт 2025 13:07

Hursa написа: 21 Окт 2025 12:16 Защо да няма? Още повече за такси.
Ако изгледа клипа, изводът на таксиджийката е че икономията от гориво е незначителна. И това за такси дето минава по 250 км на ден. За обикновените граждани е още по-малка, защото 1. не минават толкова километри и 2. бутилката отнема значително пространство от скромния багажник. Като 3. мога да посоча повишената опасност от взрив при ПТП, което не е за подценяване. Ще се случи един път и ще изгориш жив, заклещен в колата докато чакаш да те изкарат.

Мен ме устройва и с тоя разход на бензин. :cheers: Да не говорим, че ако газовата нещо се развали, почват едни филми дето не искам да ги гледам. Да не говорим, че има годишен ГТП само за газовото. Да не говорим, че гаранцията на Яриса е 10 години и при слагане на АГУ гаранцията автоматично отпада, щото вече си разбъзикал двигателя. :)

Hursa
Благодарил/а: 39 пъти
Получена  благодарност: 204 пъти

Мнение от Hursa » 21 Окт 2025 13:27

Съвсем не е необходимо да минавате "много километри" за да се изплати газовата уредба - у нас. В различните страни - ситуацията е различна и явно в много страни си заслужава. Но коментара ми бе за газови двигатели - те далеч не са така скъпи, тъй като са на базата на стандартните бензинови двигатели. Там горивната система е една, което също сваля цената. Няма преминаване от бензин към газ, не сумираш разходи, работи си само на газ. Няма и бутилка в багажника, а един резервоар - газовия. Но най-вече не е присадена и настроена, често от не особено голям спец, а от конструкторския екип разработил двг. Преминала фина настройка, при продължителни изпитания от експерти. Най-вече - самия двигател е оптимизиран да работи именно с това гориво. И поради всичко това е значително по-икономичен на газ. И вече, ако на такъв двигател се присади от някой си "бензинова горивна система" - може да се опасявате от изгаряне. smile.gif
► Виж съдържание
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Публикувай отговор