GreenText-Pepe написа: ↑24 Сеп 2025 22:39
Така или иначе хората в Шоурума какво са виновни, че Тойота са решили да спестяват от всичко
Ти нямаш договор с Тойота и не си платил на тях. Отговорност за несъответствията носи продавача. От там нататък не е твоя грижа да мислиш чия е вината и на кого е отговорност да ти отстрани дефекта.
Ако си купиш хипотетично електроуред Gorenje от Технополис, който е 99% произведен от фирмата собственик Midea China, и той се повреди на кого го носиш за рекламация, и от кого очакваш да ти поеме ремонта или подмяната ако не се получи с ремонта?
Предполагаемо го рекламираш в Технополис, които или го ремонтират за тяхна сметка, или го пращат на вносителя, а той го прехвърля по веригата на Словенците, които пък си търсят или пари или части от жълтите, които изначално са сговнили продукта с кофти части. Но теб това не те касае, след подадената рекламация в Технополис, България. Не съдиш китайците в китай или словенците да ти отстранят дефекта. То те и не знаят че ти си закупил въпросната бройка, и не им е и работа да знаят коя бройка къде е кацнала.
Същото е и с автомобилът ти - закупен е в България от представителството Х. И ти имаш отношвние само с тях. Отделно че са сгънали всни пари от теб при продажбата у не е да не са замесени.
Жалба до КЗП се пише на страницата им или по електронна поща със прикачени сканирани документи и снимки. Отнема примерно 15 минути. Ако има нужда ще те помолят да ги представиш на хартия, но пак поне в Русе става за минути като те повикат и не чакаш на опашка.
Поне при мен за 2 телефона и сбъркана митническа декларация със 8 лева разлика си свършиха работата за 2-3 седмици. Глобул ми смениха телефона с нов модел за тяхна сметка, InTime май още ме помнят с панаира който вдигнаха КЗП в митниците, НАП и Комисията по регулация на далекосъобщенията.
Мисля че поне може да пробваш, и това няма да ти струва кой знае какви усилия.
В другия вариант си траеш и не се оплакваш. И ще те гъбаркат докато изтече гаранцията и си останеш със скъсаната седалка и другите досадни проблеми.
А повярвай ми КЗП имат дарбата да правят продавачите креативни в решаване на проблемите.
Намесата на НАП води до профилактична данъчна проверка на обекта и през това време той не работи, но гълта пари за ток и заплати поне.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...