Здравейте, колеги. За съжаление моята любима Тойота Авенсис Т25, 1.8, бензин, ме предаде наскоро. Тя е от партидата с дефектните сегменти, гореше масло - около литър на 1000км в продължение на години. Преди около месец започна да мига чека на двигателя. Прегледът в сервиз показа липса на компресия на първи цилиндър. Сега трудно пали, на ниските обороти тресе стабилно, като ги вдигне е малко по-добре. С 2 думи - за основен ремонт на двигателя е.
Има и външни и вътрешни забележки, не много сериозни, които подлежат на оправяне, но пак си изискват финанси.
Реших, че не си заслужава да я оправям и я пуснах в най-известния сайт за обяви за автомобили като посочих какви са й забележките. Оказа се голям филм да продаваш кола за части. Буквално 1 минута след това почнаха да ми звънят разни хора. Единият едва ли не заплашително ми "заповяда" по телефона да му дам локация къде се намира колата и веднага да сваля обявата. Искал да види как я няма обявата вече. Друг пък щял да идва на момента да я капарира и пак ми иска местоположение. И всичко това се случва някъде около 22-22:30 в петък вечер. Търговците на части явно си правят мръсни номера помежду си, звънят постоянно и настоятелно.
Молбата ми е да ми дадете съвет какво да правя, защото не ми се занимава с някакви псевдо мутренски истории. Звънях и на една от големите фирми, които се занимават с продажба на части, но те ми казаха, че само за скрап можели да ми я изкупят и ми даваха 850лв., което ми се стори много малко, при положение, че има части от тази кола, които могат да се свалят и пуснат за продажба, а останалото да се предаде за скрап.
Също - ако може да ми препоръчате читави търговци на части, автоморги, сервизи или каквото и да е, на които мога да я продам.
Или пък съвет дали изобщо си заслужава да се опитвам да я вкарвам в сервиз и да я оправям тази кола?
Продажба на Тойота Авенсис Т25 за части - молба за съвети
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 175 пъти
- Получена благодарност: 655 пъти
Ще излязат много повече от 860 лева, АКО ОБАЧЕ имаш собствен гараж или терен да я разглобиш и да чакаш да се изкупят частите.
В другия вариант си вероятно за сегменти, клапани и шлайф на главата. Ако е карана на газ не е изключено да си за друга глава или 16 клапана. Сегментите по спомен не бяха цифра, но ако няма ти да си я правиш труда си е цифра. Разбира се ще ти трябва комплект гарнитури, маслообирачи и той си е цифра. Но от него няма как да избягаш. За мен ако не е карана на газ е възстановим мотора. Ако е карана на газ, вероятно не си струва панаира.
В другия вариант си вероятно за сегменти, клапани и шлайф на главата. Ако е карана на газ не е изключено да си за друга глава или 16 клапана. Сегментите по спомен не бяха цифра, но ако няма ти да си я правиш труда си е цифра. Разбира се ще ти трябва комплект гарнитури, маслообирачи и той си е цифра. Но от него няма как да избягаш. За мен ако не е карана на газ е възстановим мотора. Ако е карана на газ, вероятно не си струва панаира.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
- Получена благодарност: 39 пъти
Разликата между каране с газ и без газ в повечето случаи е осем клапана по 20лв. Всичко останало е същото. Ако всичко останало по колата работи, струва си да се ремонтира. В случай че тръгнеш да продаваш сам на части, ще вземат скоростите, фарове, калници, пр. капак и другото ще стои с години. И разни хора ще те скъсат с обаждания от сорта "снимай ми тази дръжка, онази коричка" като всяка сума над 20лв им е скъпо.
Не е карана на газ. Но звуците, които издава са доста притеснителни - едно "пърпорене" като от двутактов мотор, вероятно нещо и с газоразпределението има, защото като се стартира - има гаден мирис и пушекът от ауспуха излиза на пресекулки. Не знам дали ще я бъде тая колица... Иначе ми е сантиментална и ми се иска да я оправя, но се съмнявам дали ще си заслужава.mapamop написа: ↑31 Авг 2025 16:43 Ще излязат много повече от 860 лева, АКО ОБАЧЕ имаш собствен гараж или терен да я разглобиш и да чакаш да се изкупят частите.
Благодаря и на двама ви за съветите иначе! Ако е в разумни граници ремонтът, може и да се замисля, но все ми се струва, че едни 4000-5000лв. ще излезе. Или бъркам? А за тия пари може да се купи добър технически Авенсис на същите години.
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 175 пъти
- Получена благодарност: 655 пъти
Много зависи какво е родило. Ако ще си я отваряш сам тази кола и няма да плащаш труд може и да излезе доста под тая цифра която си цитирал.
Технически здрав същия Авенсис на тези години трудно ще намериш. Просто всичко в него ще е на близо 20 години и вероятно ще е почти толкова износено. В общи линии си пак на същото влакче. Докато срещу тези пари и твоята си кола, в общи линии ще реновираш.
Ревизията на главата не е чак толкова брутална цифра откъм части. Цената и количеството на труда обаче са стряскащи. Каквото и да решиш да правиш, без значение ти или сервиз, трябва да си сигурен че не е сбръчкала някое бутало. Не се опитвам да те бутам наникъде - ти трябва да си решиш сам. Аз съм взел моите решения за себе си.
Увери се преди всичко, че в тоя цилиндър със никаквата компресия, не се е случило нещо от сорта на това от снимката по-долу. Снимката е от същия двигател като твоя, но е от масларка карана на газ, със сериозен разход на масло. Двигателя не е мой, и не ми е в гаража.
Технически здрав същия Авенсис на тези години трудно ще намериш. Просто всичко в него ще е на близо 20 години и вероятно ще е почти толкова износено. В общи линии си пак на същото влакче. Докато срещу тези пари и твоята си кола, в общи линии ще реновираш.
Ревизията на главата не е чак толкова брутална цифра откъм части. Цената и количеството на труда обаче са стряскащи. Каквото и да решиш да правиш, без значение ти или сервиз, трябва да си сигурен че не е сбръчкала някое бутало. Не се опитвам да те бутам наникъде - ти трябва да си решиш сам. Аз съм взел моите решения за себе си.
Увери се преди всичко, че в тоя цилиндър със никаквата компресия, не се е случило нещо от сорта на това от снимката по-долу. Снимката е от същия двигател като твоя, но е от масларка карана на газ, със сериозен разход на масло. Двигателя не е мой, и не ми е в гаража.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
- Получена благодарност: 39 пъти
Не чакай решение от форума. Потърси, разпитай, и тогава реши за себе си. Ще чуеш отговори от 2 до 5 хиляди, но истината е че никой не може да каже с точност преди да разглоби и измери всичко. Това от снимката по горе е от чуждо тяло в цилиндъра. Няма как да знаеш дали е така.