Здравейте Колеги,
Колата е Toyota Corolla XI (E180), Model: ZRE181L със CVT кутия, модел: K311 на почти 129 000км. Започна леко да притреперва или придърпва при потегляне напред и назад, но не го проявява всеки път и след това изчезва. Същото поведение се появява при нормален работен режим ако отпусна газта и оставя колата да контролира оборотите, но не е всеки път. В последствие се появи едно много глухо пристъргване при потегляне или ускорение особено при 1800-2000 оборота, докато загрее и изчезва след като загрее. Не е всеки път, но отчетливо се чува при изкачване. Този звук при форсиране на мотора на P и N го няма. Та се насочих към скоростната кутия и осъзнах, че не съм бил достатъчно информиран по темата. Колата се обслужваше дълги години в оторизираният сервиз и като питах дали трябва да имам нещо предвид за поддръжката на кутията, отговора беше "карай спокойно", няма какво да се пипа по кутията. В последствие видях по книжка, че на 60К е трябвало да проверят маслото в кутията, но никъде в документацията не пише, че е направено. Затова приемам, че не е. След доста дълго проучване и също четене тук във форума си насочих вниманието към смяна на маслото и се надявам да има някакво подобрение. Ще го обсъдя в детайли и със сервиза да направят някаква диагностика или друга проверка ако е възможно, но исках да се допитам първо за мнение тук.
Смяната на маслото би ли оправила/подобрила поведението на колата ако имате наблюдения?
Каква смяна бихте препоръчали, частична или пълна, при положение, че не е пипано досега?
Има ли нещо допълнително, което да имам предвид в този случай и да питам в сервиза?
Насочил съм се към 6+ сервиз, но ако имате друга полезна информация ще съм благодарен.
Благодаря предварително.
Потенциален проблем с автоматична скоростна кутия CVT K311
-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 407 пъти
- Получена благодарност: 103 пъти
Смяната на маслото вече би трябвало да е поне втора подред!
Дали ще ти помогне - зависи какво е състоянието на кутията.
За мен единствената правилна смяна е пълната. Ако има филтри - според вида им или се сменят или се почистват от отлагания.
Това са общи указания за всички кутии, независимо от производител и модел.
Със сервиз в твоята част на България, която ми е неизвестна, не мога да помогна.
Късмет!
Дали ще ти помогне - зависи какво е състоянието на кутията.
За мен единствената правилна смяна е пълната. Ако има филтри - според вида им или се сменят или се почистват от отлагания.
Това са общи указания за всички кутии, независимо от производител и модел.
Със сервиз в твоята част на България, която ми е неизвестна, не мога да помогна.
Късмет!
- Zekan
- Автомобил: Toyota Corolla XI (ZRE181))
Съгласен съм напълно за смяната на маслото колега, но с липсата на адекватна консултация и доверието от моя страна ето я сутиацията. Принципно винаги си проверявам нещата, но с нова кола влязох в други води и нали гаранции за километри, и т.н. Както и да е, да не навлизам в излишни разсъждения.
Има филтър на картера на кутията и 3 магнита, които също трябва да се почистят много добре, доколкото ми е известно.
Пропуснал съм да спомена местоположението, за София става дума.
Благодаря!
Има филтър на картера на кутията и 3 магнита, които също трябва да се почистят много добре, доколкото ми е известно.
Пропуснал съм да спомена местоположението, за София става дума.
Благодаря!
Toyota Corolla XI
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 792 пъти
- Получена благодарност: 296 пъти
Аз бих сменил частично и да видя резултата как е. Според поведението преценявам какво се задава...