Кои застрахователи не искат поставяне на допълнителен имобилайзeр

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 368 пъти
Получена  благодарност: 399 пъти

Мнение от slowtraveler » 09 Юли 2025 15:47

Това е като темата с маслото :) Факторите са много и опитът - различен... Всеки сам решава къде да си застрахова автомобила...
На времето си застраховахме всички автомобили във Витоша - имахме много добър приятел - управител, и ни даваше много добри цени, особено имайки предвид 'корпоративната заявка' (дори и личните - в тази група :) ) ...
Но дори и те ми искаха протокол от кат за счупеният ми фар (което бе голям проблем, защото просто на оживен булевард във Варна от движещ се в другото платно камион (предполагам - от него), изхвърча парче от алуминиева стойка за алтернатор и умери точно десният ми фар - е как да убедя полицая и застрахователя в такава случайност :) След това имах заведена 'щета', че се отлепи лака от предния капак докато Кашкая бе на 3г (тъкмо излезе от гаранция :) )... Веднъж го пребоядисаха, и след два месеца - подобен ефект пак върху този капак на друго място... 'Ама то било вече оправено - нищо не можем да направим' :) И да, имахме и една тоталка при Витоша (автомобилът май бе на около година - забравил съм вече) - бяха коректни и платиха всичко...
След промените във Витоша, минах май през няколко застрахователя 'по предложение на дилъра'... Бях много доволен от Алианц (но не и от цената им :) ), докато не ми спретнаха номер с джипа - при преподписване на застраховката гледаха с лупа за поражения... Петънце по лака, или драскотинка от камъче по предния капак... Т.е. - изведнъж си поискаха още едни 300 Евро 'за щетимост' за неща, които не биха направили впечатление на никого, който си експлоатира автомобила, а не е в изложбена зала (вярно, че не държа на външният вид, но в случая Джипът наистина си бе лъскарка и нямаше нищо за което да се хванеш)...
Въпреки, че полиците вече бяха платени и у мен, върнах всичко (не бе настъпил момента за встъпване в сила на новата застраховка), и този път аз излязох с лупата, и от неща като допир на пешеходец с чанта по вратата (малко по-матов лак) и описване на всички следи от мухи по маска, калници и т.н. им се натрупа някаква няколко хилядна сметка (ами полирането в Балканстар не е евтино :) ) ... И се прехвърлих в ДЗИ, където на всичкото отгоре полицата бе МНОГО ПО-ЕВТИНА... Джипът го продадох преди години, но в ДЗИ продължава да е застрахован Кашкая... Да, има поражения по боята (отлюпен лак и т.н.), и съпругата имаше няква щета на паркинг, но въобще не съм се занимавал със застрахователя - пред вкъщи закачих откачените щипки и всичко си дойде на мястото :) Дали съм доволен? От цената - да... От услугата - ами не ми се е налагало...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 763 пъти
Получена  благодарност: 291 пъти

Мнение от WoLF » 09 Юли 2025 15:58

Винаги е било въпрос на време да те разочарова застраховател, все пак твоите и неговите интереси са в конкуренция...
ИзображениеИзображениеИзображение

mirott
Благодарил/а: 21 пъти
Получена  благодарност: 29 пъти

Мнение от mirott » 09 Юли 2025 23:46

Алианц отказаха щета на камион ударен от мълния. Излязоха от строя де що имаше компютри, датчици даже и единия борд беше приключил. Сметката с части втора употреба бе над 20К лв. Официалните констатации на оторизиран и официален сервизи(след разглобяване на компютри, щателни огледи и замервания, и тн) бяха високо моментно напрежение причинено от несвързан с камиона източник, или нещо подобно. Справка от НИМХ, доказваща висока активност на мълнии в посочения час и ден(по-точно нощ). След оглед Алианц не откриха къде е ударила мълнията и отказаха щетата. А от нея нощ, шофьорът отказва да спи в камион повече. Казва, че такъв ужас не бил изпитвал досега. tooth.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 10 Юли 2025 06:57

За такава сума вероятно бих включил адвокат и друг експерт в историята...
Защото с директора на друг застраховател за диста по-ниска сума водихме доста твърда комуникация заради една неавтомобилна 'щета'... При което при разговор със служителите на застрахователя (докато завеждах писмата) ми казаха 'ама ние сме длъжни първият път да откажем, пък ако човека настоява - чак тогава да видим има ли основание' :)
При мен накрая мина без адвокати - правилно представена информация ги убеди, че ще им е по-евтино да си платят веднага вместо да се продължава в съд...
Въпреки, че не знам конкретния случай, на времето в Градски транспорт имахме сериозни проблеми с устройствата, установяващи позицията на автобуса и спазването на разписанията... Защото автобусите редовно 'ги удряха мълнии' и отказваха устройствата (за да не може да се следят и контролират дали е направен курса).. Няколко техници се занимаваха с ежедневният ремонт на поне няколко 'изгорели от 'високо моментно напрежение' :) Просто шофьорите бяха научили, че ако изключат консуматорите, откачат акумулатора и дадат няколко пъти газ, и електрониката, която не могат да изключат (радиопредавателя ) изгаря, защото напрежението скача от нормалните 24В на над 60В :)

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 375 пъти
Получена  благодарност: 98 пъти

Мнение от gena_bs » 10 Юли 2025 07:04

При мълния има няколко физически фактора, определящи пораженията в/у обектите.
Не е задължително попадението да е точно в/у конкретния предмет, за да бъде засегнат от електромагнитния импулс, примерно.

borisfx
Автомобил: Yaris XP21, 1,5 Petrol
Благодарил/а: 47 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от borisfx » 10 Юли 2025 10:38

Аз за себе си реших да се застраховам в компания която не ми иска задължително поставяне на втори имобилайзър (защото колата си има вече един фабричен такъв) за да ми признае застраховката против кражба. Досега и аз бях в ДЗИ и всичко беше идеално при тях - имах няколко щети на паркинг, оправиха ги без да правят никакъв проблем, цената им е доста добра, но след като ме сюрпризираха преди няколко дни, че за новият ми автомобил, Тойота C-HR, задължително ще искат да ми поставят втори имобилайзър, вече няма да съм при тях. Не виждам никакъв смисъл да ходя в някакъв гараж в София, някоя си фирма МАК 90, да ми слагат някакъв китайски имоб. уж срещу кражба. Те тези измислени гаражни имоб. сигурно със затворени очи ги преодоляват крадците.
Питах ги, може ли да не си поставям втория имобилайзър, те ми казаха, че може, няма проблем, насила не могат да ме накарат да си сложа втори имобилайзър, застраховката ще си важи за всичко друго, НО ако ми откраднат колата, няма да ми я изплатят. Иначе за всичко друго застраховката си важи, но за кражба, ако няма втори имобил. не важи.
Алианц не искат втори имоб. но пък цените им са двойни и тройни на другите застрахователи, не знам на какво отгоре държат такива високи цени.
Сигурно ще ходя в Армеец, цените им са поносими и не искат втори имоб.
Лев Инс също ми казаха, че за гаранционни автомобили не искат да се поставя каквото и да било, цените им са още по-ниски от Армеец, но не знам колко може да се вярва на компании които имат "ИНС" в името. Така съм чувал, че има ли думата "ИНС" в името на компанията по-далеч от нея.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 10 Юли 2025 12:36

Ами то и АрмеНец е същата работа като с ИНС :) Точно с тях бе 'спора' в който съвсем неофициално и пряко ми казаха 'ами ние първият път сме длъжни да откажем изплащане' tooth.gif tooth.gif

Публикувай отговор