Няма мощност на бензин, на газ е добре
-
- Автомобил: Toyota Auris Touring Sports
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 4 пъти
Здравейте,
Колата ми е Toyota Auris 2014 г. с газова система Vialle Liquid Si. Имам проблеми с работата на бензин — губи мощност, оборотите падат, но на газ работи добре.
След като бях в сервиз Nito Autogas преди няколко дни, смениха свещите, почистиха дюзите и смениха газовата бутилка. След това тръгнах на път, спокойна, че всичко е наред. Но не е - до сега карах на газ и е ок, но газта свърши и се наложи да продължа на бензин - оборотите падат рязко и няма мощност. При диагностика с сервиза ми казаха, че има грешки на 2-ри и 4-ти клапан. Изчистиха ги, но сега лампичката за check engine отново свети и проблемът на бензин е сериозен, нямаше го преди да ида в сервиза в Пловдив, тоест аз шофирах до тях поне 100 км на бензин и имаше мощност колата.
В момента съм в Хърватска и имам 1000 км, за да се прибера в България, притеснявам се, ще карам само на газ, надявам се да успея да стигна до България така.
Моля за помощ и за съвет как да процедирам.
Благодаря предварително!
Колата ми е Toyota Auris 2014 г. с газова система Vialle Liquid Si. Имам проблеми с работата на бензин — губи мощност, оборотите падат, но на газ работи добре.
След като бях в сервиз Nito Autogas преди няколко дни, смениха свещите, почистиха дюзите и смениха газовата бутилка. След това тръгнах на път, спокойна, че всичко е наред. Но не е - до сега карах на газ и е ок, но газта свърши и се наложи да продължа на бензин - оборотите падат рязко и няма мощност. При диагностика с сервиза ми казаха, че има грешки на 2-ри и 4-ти клапан. Изчистиха ги, но сега лампичката за check engine отново свети и проблемът на бензин е сериозен, нямаше го преди да ида в сервиза в Пловдив, тоест аз шофирах до тях поне 100 км на бензин и имаше мощност колата.
В момента съм в Хърватска и имам 1000 км, за да се прибера в България, притеснявам се, ще карам само на газ, надявам се да успея да стигна до България така.
Моля за помощ и за съвет как да процедирам.
Благодаря предварително!
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 59 пъти
- Получена благодарност: 83 пъти
Освен да караш само на газ не виждам какво можеш да направиш, без да даваш на някой сервиз пари.
По принцип имаш ли проблеми на бензин е трябвало да ги оправиш още тук. В сервиза са оправили "нещо", но най вероятно след това не си карала на бензин за да видиш дали е така.
Дано не ти прави проблеми и на газ.
По принцип имаш ли проблеми на бензин е трябвало да ги оправиш още тук. В сервиза са оправили "нещо", но най вероятно след това не си карала на бензин за да видиш дали е така.
caryЦар
-
- Автомобил: Avensis t 22 d4d
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 5 пъти
Затворете крановете на газовата бутилка и пробвайте да шофирате на бензин.
-
Аз при всички положения ще я заведа в сервиз, щеше да ви е полезно да знам дали някой друг е имал такъв проблем и от какво е той - така ще мога да насоча механиците в сервиза по-добреzorbata написа: ↑04 Май 2025 21:28 Освен да караш само на газ не виждам какво можеш да направиш, без да даваш на някой сервиз пари.
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 54 пъти
- Получена благодарност: 126 пъти
Те механиците много обичат форумни съвети.
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016

-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 364 пъти
- Получена благодарност: 94 пъти
Причината за проблемна работа на бензин е газовата уредба.
Какво конкретно - след компетентна проверка в сервиз!
Съветвам те първо да отстраниш проблема при работа на бензин. Пък след това да провериш и настройките на газовата.
В движение и живи данни.
Успех!
p.s.Уточни за себе си кой е кодът на мотора и конкретният модел контролер на газовата?
За останалите компоненти на системата няма да питам.
Какво конкретно - след компетентна проверка в сервиз!
Съветвам те първо да отстраниш проблема при работа на бензин. Пък след това да провериш и настройките на газовата.
В движение и живи данни.
Успех!
p.s.Уточни за себе си кой е кодът на мотора и конкретният модел контролер на газовата?
За останалите компоненти на системата няма да питам.

- zorbata
Колежке много ме съмнява някой тук да е имал подобен проблем тъй като системата която сте посочили работи в тъй наречената ГИ на течна фаза. И не е чак толкова разпространена, а и няма много общо с другият вид ГИ.
Та закарайте колата в сервиз да видят защо не работи на бензин, а не при "газаджийте". Една правилна диагностика ще покаже къде е проблема.
п.п. за предпочитане е в сервиза да разбират от Тойота и да имат софтуер за нея.
caryЦар
-
- Автомобил: Авенсис Т25
- Благодарил/а: 9 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Кога последно е сменян филтъра за бензина?
Може проблема да е съвсем банален. От наш'те сервизи всичко може да се очаква.
Може проблема да е съвсем банален. От наш'те сервизи всичко може да се очаква.

Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 165 пъти
- Получена благодарност: 611 пъти
В кошницата на резервоара е. Много вероятно да се сменя с цялата кошница срещу една шапка пари, понеже се води "несменяем". Последния модел на който се сещам че горивният филтър е външен, и може да се смени лесно е Авенсис Т22 от 1997 до 2003. Вероятно и Корола от тези години. На Корола Версо след 2003 го има като отделен каталожен номер, но пак е в кошницата.
Не казвам че не може да е замърсен, но ми се струва малко вероятно от моята камбанария.
Преди месец извадих кошницата на барака която е на 390000 пробег и 19 години - не намерих никакви утайки по дъното на резервоара.
В случая или бензиновата помпа е заминала ако е стояла с малко или никакъв бензин. Или има опечени от газта и неработещи коректно инжектори. Помпата ако е останала на сухо може и да е повредена.
Помпата се проверява с елементарно мерене на налягането на горивото - манометър, шлаух 8мм и конектор за 5 лева от китайците.
Инжекторите са малко по-тегави за проверка без стенд, но и тях си ги проверих миналата седмица, та и те не са особена спънка.
Ако имаше ядове със вакуум/въздух или клапани/глава, си мисля че щеше да има ядове и на газ.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 364 пъти
- Получена благодарност: 94 пъти
С тази течна фаза при натоварване на двигателя не се ли впръскваше и бензин в определено съотношение?
Тогава е логично на високи обороти да се проявяват същите проблеми.
Тогава е логично на високи обороти да се проявяват същите проблеми.
-
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 24 пъти
- Получена благодарност: 66 пъти
Не. Работи само на пропан-бутан в целия товарен и оборотен диапазон. Отделно, на бензин работи съвсем кратко, доста по-кратко, отколкото при стандартен газов инжекцион (изпарена фаза), което е предпоставка за спичане на бензиновите дюзи. По спомен Виале след запалване на бензин изчакваше много малко, колкото да заработи ламбда-сондата и преминава на газ.
- zorbata
Не знам кога е монтирана системата на колежката, но съвременните ГИ течна фаза ползват бензиновите инжектори.
Не е нужно, по спомен октановото число на газта е 105 и май беше по-калорична от бензина.
Може въобще да не работи на бензин - пали си на газ без проблеми(газта влиза в цилиндъра в течно състояние и свещта я пали).
caryЦар
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 54 пъти
- Получена благодарност: 126 пъти
Що не си направите тема: Теория и практика, как работят газовите уредби. Може и друго заглавие да си изберете. Това ще е поредната тема за коша. Колежката ще се прибере, ще си оправи колата, а ние надали ще разберем, какъв е бил проблема.
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя

-
Върнах се, закарах колата на довереният ми механик, който я поддържа от години и се занимава с Тойота, той провери нужните неща, пусна дигностика, оказа се, че има грешка в клапани, почистил ги е, след това е налял добавка за дюзите и колата върви безпроблемно както на бензин, така и на газ. С половин уста каза, че т.нар. "газаджии" са търсели за какво да ми вземат парите и не са направили нищо, а също така са сменили свещите без да е имало нужда, защото са били сменени миналата година. Все още не съм проверявала какво ще се случи, когато съм на газ, и горивото свърши, тоест дали ще имам правилна индикация, и т.н.
-
- Автомобил: Аурис е180
- Получена благодарност: 2 пъти
При мен на опелски екотек двигател, с газов инжекцион, газовата рейка при работа на бензин подаваше газ (изпарена фаза) на един от цилиндрите, давеше го, съответно компа го игнорираше с грешка "misfire" и оттам колата работеше на три цилиндъра. Набедихме бобината, но не беше тя. Открихме го случайно, след като прекъснахме кабела, от който газаджиите взимаха данни за оборотите. Затова мисля, че има резон в мнението на колегата, който предложи да се спре газта от клапана на бутилката.