- Новият Toyota RAV4 е хибрид със 100 км пробег на ток
- Toyota представи новия RAV4 – вече с по-приветлив вид
Дали видът е "по-приветлив" или не, аз лично няма да го коментирам и ще го оставя на субективното усещане на всеки.

- С около 4 kwh по-голяма батерия, която очаквам да вдигна пробега с едни около 25 км. То ест ако сегашното поколение прави спокойно 85 км, следващото ще прави спокойно 110 км, а при по-икономично каране (което аз не умея) и доста повече. Аз лично тези допълнителни 4 kwh бих ги оценил най-много през зимата, където сегашния пробег от 50-60 км с парно и около 70 км без парно, понякога не ми стига с малко и налага междинно зареждане през деня.
- Трифазно зареждане - 11 kw AC и 50 kw DC. Честно казано бих предпочел 22 kw AC (дори да е за сметка на липсващо DC), но дано поне опционално добавят такъв тип зарядно (не вярвам, но надеждата умира последна предвид, че на новите си изцяло електрически модели Тойота предлагат 22 kw AC). 11 kw при трифазна инсталация със сигурност е по-добре от сегашното монофазно 7 kw зарядно, но не съм сигурен дали при монофазна инсталация колата няма да тегли монофазно едва 16А, което е само 3.5 kw.
- Батерията четох, че са я позиционирали в средата на пода, за разлика от позицията й при предното поколение, която беше под задните седалки. С това се твърди (според мен основателно), че пътното поведение в завои трябва да се е подобрило.
- Интериорни и екстериорни промени не искам да коментирам в детайли, тъй като е доста субективно. От моя гледна точка е ОК, промените с предното поколение не ми изглеждат твърде големи - има неща, които ми харесват, а има и такива, които в предното ми допадат повече.
Като цяло усещането ми е, че колата е надградила в положителен аспект предното поколение. Не съм сигурен дали промените са достатъчни да ме накарат да продам сегашната си Равка, за да взема нова - тук и цената поне за мен би била съществен фактор при взимането на такова решение. Когато аз купувах Тойотата цената й беше по-ниска от на конкурентни чисто електрически модели, а сега нещата се обърнаха - цените на чистите електрички паднаха, а на плъгин хибридите се вдигнаха. Аз като че ли повече клоня към чиста електричка за следващ семеен автомобил, предвид начина, по който лично аз ползвам колата - дори и със сегашния й пробег я карам с месеци само на ток и рядко използвам "екстрата" за бързо придвижване на дълги разстояния, посредством бензиновия двигател.
Ето и едно видео ревю на новото поколение на плъг-ин хибрида на Rav4: