Размери на ДЖАНТИ за Toyota - Справочник.
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 23 пъти
- Получена благодарност: 67 пъти
Можеш да сложиш джанти с по-малък офсет, но е почти задължително да коригираш геометрията, като това може да се прави и няколко пъти, особено ако усетиш някаква нестабилност в поведението на колата...
-
- Автомобил: Toyota land Cruiser J150
Здравейте колеги.
Имам Land cruiser 150 с гуми 265/65/17 и искам да мина на по-новите джанти от новия Land cruiser 150 които джанти са с гуми 265/55/19. Та въпроса ми е, може ли да се разбие раздатката? Гледах че на калкулатора за гуми, че разликата е -2мм. Казаха ми, че можело да се разбие раздатката, но дали?
Имам Land cruiser 150 с гуми 265/65/17 и искам да мина на по-новите джанти от новия Land cruiser 150 които джанти са с гуми 265/55/19. Та въпроса ми е, може ли да се разбие раздатката? Гледах че на калкулатора за гуми, че разликата е -2мм. Казаха ми, че можело да се разбие раздатката, но дали?
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 281 пъти
- Получена благодарност: 296 пъти
Ако гумите и джантите са еднакви на четирите колела - не би трябвало да има каквито и да е проблеми... Да не говорим, че 2мм разлика е незначителна (равнозначна на съвсем малко износване на гума) и не би трябвало да окаже видим ефект дори върху скоростомера..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 21 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Колега не се впечатлявай толкава.
Първо това е на диаметър.
Второ една нова гума с 6-7 мм. грайфер като почне да се износва и стигне до 2 мм. например, значи че в диаметър е намаляла с 8-10 мм.
Та това с раздатката е малко ЕЖК.
caryЦар
-
- Автомобил: Авенсис Т25 1,8 1zzfe
- Получена благодарност: 2 пъти
Здравейте ,
Поръчал съм си нова Корола Туринг спорт и я очаквам средата на февруари. 1,8 Хибрид , ниво Екзекутив. Първоначално ми бе казано , да я очаквам края на Март - до средата на април , с което за момента отлагаше закупуване на зимни гуми , но след приятната изненада , че ще идва скоро.... ще ми е необходимо да я преобуя веднега след като я взема.
Ще помоля да потвърдите , че размера на джантите са :
7x16 ET40 5x114.3 60.1
Благодаря Ви предварително!
Поздрави!
Поръчал съм си нова Корола Туринг спорт и я очаквам средата на февруари. 1,8 Хибрид , ниво Екзекутив. Първоначално ми бе казано , да я очаквам края на Март - до средата на април , с което за момента отлагаше закупуване на зимни гуми , но след приятната изненада , че ще идва скоро.... ще ми е необходимо да я преобуя веднега след като я взема.
Ще помоля да потвърдите , че размера на джантите са :
7x16 ET40 5x114.3 60.1
Благодаря Ви предварително!
Поздрави!
- WoLF
- Благодарил/а: 510 пъти
- Получена благодарност: 219 пъти
Уточни с какви гуми ще идва. При всички случаи ще е законно да я караш с тях заради размера на грайфера, но какви ще за условията по това време...
Размера го дават да е този на 16ки джантите, да
Размера го дават да е този на 16ки джантите, да
-
Сори , води се , че е със 205х55х R16 - това е за съответното ниво.
Само че се замислих , дали има смисъл да правя два комплекта джанти или да се сменят само гумите. Грубо допълните парички за джанти и датчици са 1200 лв. Все едно 6 години си сменям гумите есен и зима.
Поздрави.
Само че се замислих , дали има смисъл да правя два комплекта джанти или да се сменят само гумите. Грубо допълните парички за джанти и датчици са 1200 лв. Все едно 6 години си сменям гумите есен и зима.
Поздрави.
- WoLF
- Благодарил/а: 510 пъти
- Получена благодарност: 219 пъти
Имах предвид типа гуми - зимни, летни, всесезонни. Да не се окаже, че не идва с летни, предвид условията, и ти да си купиш ненужно още един комплект
-
Според дилъра идват само с летни. И тъй като ще е някъде средата на февруари - искам да се подготвя със зимен комплект. Обаче си сметнах , че "инвестицията" от нови джанти , датчици и т.н. ще се изплати евентуално след 6-8 години. Говоря за нови джанти - около 900лв. + датчици - 260 лв. - което се равнява на грубо 12 смени. Това е без допълнителните баланси на гумите - поне по два на година. Та според мен не си заслужава.
Затова като дойде ще си взема само гуми и ще ги мятам на оригиналните джанти.
Благодаря за Вниманието!
Поздрави на всички!
Затова като дойде ще си взема само гуми и ще ги мятам на оригиналните джанти.
Благодаря за Вниманието!
Поздрави на всички!
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 23 пъти
- Получена благодарност: 67 пъти
Докато дойде и регистрираш колата, пролетта ще дойде, пък и с новите летни гуми нямаш забрана за шофиране през зимата, освен ако нямаш планински пътувания при сняг...
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 281 пъти
- Получена благодарност: 296 пъти
Това сме го коментирали многократно. За мен решението твърдо бе два комплекта джанти ако имаш два комплекта гуми... Така първо няма нужда от толкова често балансиране, и второ - гумата се деформира при монтаж/демонтаж, и вторият път вече не ляга точно, и започват вибрации не заради дисбаланс, а заради некръгла форма...der_jordan написа: ↑14 Яну 2025 12:34 дали има смисъл да правя два комплекта джанти или да се сменят само гумите
Т.е. ако шофираш много - ще сменяш единият комплект през две години, а вторият - през 3-4 (по този метод карах доста от автомобилите си)...
Ако не шофираш много - не бих вземал втори комплект джанти, а като 'поизтънеят' летните просто бих преминал на всесезонни с един комплект джанти...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- FearSoft
- Автомобил: Corolla Hybrid 1.8. Tук е!
- Благодарил/а: 56 пъти
- Получена благодарност: 79 пъти
Да не говорим, че и "майсторите" гумаджии като нищо могат да прецакат и летите джанти... Затова за предпочитане е отделен к-т за зимни гуми. И аз лично предпочитам стоманени за зимата. Или както адаша каза - като се изтъркат сегашните - All Season. Със съответния компромис.
Toyota Corolla 1.8L (HEV Special), Ex+, MC23