Култура на шофиране
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 253 пъти
- Получена благодарност: 259 пъти
Култура на шофиране
От доста време поглеждам върху работата на аварийните служби из Европа и културата на движение из пътищата извън България...
Общо взето - навсякъде има блейки, незнаещи какво да правят в нестандартна ситуация, блокиращи пътя 'само и само да не нарушат нещо' и т.н. и т.н..
И в същото време ГЕРОИЗМЪТ на хората, опитващи се да помогнат...
Какво имам предвид - една много добра и ефективна (но и много опасна - почти като май на бразилските мото-полицаи ) работа на холандския мото-екскорт...
Предполагам доста колеги са виждали как работят тези момчета, но все пак - удивителен пример...
Също и пример колко малко мисъл трябва за да освободиш движението (намалявайки или спирайки на определено място).
Или да го блокираш, мръдвайки малко или спирайки неподходящо...
Общо взето - навсякъде има блейки, незнаещи какво да правят в нестандартна ситуация, блокиращи пътя 'само и само да не нарушат нещо' и т.н. и т.н..
И в същото време ГЕРОИЗМЪТ на хората, опитващи се да помогнат...
Какво имам предвид - една много добра и ефективна (но и много опасна - почти като май на бразилските мото-полицаи ) работа на холандския мото-екскорт...
Предполагам доста колеги са виждали как работят тези момчета, но все пак - удивителен пример...
Също и пример колко малко мисъл трябва за да освободиш движението (намалявайки или спирайки на определено място).
Или да го блокираш, мръдвайки малко или спирайки неподходящо...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
- Автомобил: AT220 4A-FE
- Благодарил/а: 43 пъти
- Получена благодарност: 56 пъти
Култура на шофиране
В ТикТок някаква немска пожарна бригада редовно качват записи от видеорегистраторите...изобщо не чакат някой да им прави път - 80% от времето се движат по пешеходни пътеки и велоалеи
Баба Яга -
- WoLF
- Благодарил/а: 411 пъти
- Получена благодарност: 177 пъти
Култура на шофиране
И двете крайности ги видях за един месец на почни едно и също място тук в Стара Загора. Единият път никой не мръдна адекватно, слепи и глухи, а линейката се чудеше откъде да се провре. Вторият път едва не се просълзих - целия булевард се разтвори отдалече и минаха като по магистрала. И в двата случая си беше час пик и с еднакъв трафик
- slowtraveler
Култура на шофиране
Точно това имам предвид - нека МИСЛИМ - малко трябва и да освободиш пътя, и да го блокираш... Нека не сме от вторите
Като същото се отнася не само за аварийните автомобили...
За толкова години за щастие само два пъти ми се е налагало да бързам наистина до степен, да не ми пука за правилата... (случките с полицейски ескорт не ги смятам, но и те са единици)..
Веднъж по личен въпрос - спешен медицински проблем. И веднъж - служебен (като по филмите - залавяне на дезертьор с неясни цели )...
Затова и при нормално шофиране правилата ми са пределно прости - настигне ли те някой - явно се движи по-бързо от това, от което ти имаш нужда.
Дали има наистина спешна нужда или не - не ме интересува. Не съм аз този да спирам да го питам...
Пускаш го (улесняваш преминаването му) при първа възможност и толкова...
Като същото се отнася не само за аварийните автомобили...
За толкова години за щастие само два пъти ми се е налагало да бързам наистина до степен, да не ми пука за правилата... (случките с полицейски ескорт не ги смятам, но и те са единици)..
Веднъж по личен въпрос - спешен медицински проблем. И веднъж - служебен (като по филмите - залавяне на дезертьор с неясни цели )...
Затова и при нормално шофиране правилата ми са пределно прости - настигне ли те някой - явно се движи по-бързо от това, от което ти имаш нужда.
Дали има наистина спешна нужда или не - не ме интересува. Не съм аз този да спирам да го питам...
Пускаш го (улесняваш преминаването му) при първа възможност и толкова...
-
Култура на шофиране
Значи е грешно, че позиционирам автомобила в средата на платното, когато видя, че някой започва изпреварваща маневра спрямо мен, а отсреща има друг автомобил и преценя, че няма да могат да се разминат безопасно? Поне петима щях да съм пратил в гробищата, да не говорим, че моята съдба също е неясна в тази ситуация.slowtraveler написа: ↑16 Апр 2024 12:59 Пускаш го (улесняваш преминаването му) при първа възможност и толкова...
Улесняването на преминаването на автомобили със специален режим на движение или цивилни с включени аварийни светлини (това съм го виждал само 1-2 пъти, сигурен съм, че са имали причина да бързат така) е ясно как трябва да се случи.
Баба Яга -
- slowtraveler
Култура на шофиране
r34c7, трудно е да се прави оценка на ситуация, в която не съм бил, но за мен - да - грешно е
Навярно просто бих дал навреме ляв мигач...
П.С. но съм бил в обратната ситуация - динамиката на автомобила позволява да изпреваря безопасно, ама докато изпреварвам предходния ме хвърля в банкета, измествайки се посредата на платното...
Навярно просто бих дал навреме ляв мигач...
П.С. но съм бил в обратната ситуация - динамиката на автомобила позволява да изпреваря безопасно, ама докато изпреварвам предходния ме хвърля в банкета, измествайки се посредата на платното...
-
Култура на шофиране
Никога не съм попадал в обратната ситуация, може би не е било случайно . Динамичен автомобил е относително понятие, в общия случай за ежедневни коли е над 150к.с. на тон.
Баба Яга -
- WoLF
Култура на шофиране
Грешно е да нямаш понятие за обкръжението си. Аз като карам помня кои коли са покрай мен и като не ги виждам почвам като пилот да ги търся.
- slowtraveler
Култура на шофиране
Разбира се... Факторите, които влияят на дистанцията на изпреварване са много - как си се подготвил, с каква скорост се доближаваш и т.н. и т.н.. Доста от тези параметри са по-важни от 'декларираната мощност/маса'... И разбира се голям фактор е и поведението на изпреварваният... Затова и не смятам за правилно да пречиш на изпреварвания по какъвто и да е начин... Да го предупредиш - ДА разбира се. Но да пречиш?!
Едно от притеснителните и запомнени от мен с години изпреварвания ми бе на прав участък сигурно 2км дълъг без никакъв трафик... Изпреварваният до него момент се движеше доста време със скорост 75-80км/ч.. След като го изпреварих - продължи пак с такова темпо... Ама в момента, в който вече се бях изравнил с него реши, че трябва да предприеме действия да не го изпреварвам...
- WoLF
Култура на шофиране
Да пречиш на изпреварващ не е много хитро - той като си е наумил и ще го направи, а ти само можеш да застрашиш допълнително здравето си като му пречиш...
-
Култура на шофиране
Важно да поясня, че горе имах предвид участъци като дефилето по дължината на язовир посока Самоков, Кресненското дефиле, Искърското, участъка Симитли-Разлог. Дори суперкар (кола с динамика и възможности близки до телепортация) да стои зад мен , не преценя ли аз, че тримата можем да се разминем безопасно правя така, че този отзад да не може да предприеме нищо. В 99% от случаите да му блокираш видимостта е достатъчно да го спре да направи простотия, не е нужно да го набиваш в канавката. В пристъп на адреналин на предприемащия маневрата може да му е все едно за неговия живот, но на мен за моя и пътниците в колата ми не ми е.slowtraveler написа: ↑16 Апр 2024 17:45 Но да пречиш?!
Едно от притеснителните и запомнени от мен с години изпреварвания ми бе на прав участък сигурно 2км дълъг без никакъв трафик
Разбира се, че няма смисъл да пречиш, ако отсреща няма никой и е безопасно, дори е редно да поставиш автомобила на платното така, че този отзад да има възможно най-добра видимост напред. Времената и културата ни на шофиране се променят към по-добро, но не разбирам, вие нямате ли инстинкт за самосъхранение? Да позволиш този зад теб да направи глупост, с която застрашава твоя живот е като да гледаш как на 5 метра от теб дете си играе с редуцир вентила на пълна газова бутилка, докато държи запалена клечка кибрит и да не го спреш.
Баба Яга -
-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 205 пъти
- Получена благодарност: 52 пъти
Култура на шофиране
Ти хубаво ще му пречиш, ама не знаеш "пилотът" на какво количество дрога и алкохол е.
Я си представи, че реши да те избута от пътя, за да може да премине? И какво правим тогава?
Другият аспект е, че така нарушаваш ЗДВП и Правилника за неговото приложение. При евентуален инцидент си на подсъдимата скамейка.
Онзи просто ще откаже полеви тест за каквото и да било!
Я си представи, че реши да те избута от пътя, за да може да премине? И какво правим тогава?
Другият аспект е, че така нарушаваш ЗДВП и Правилника за неговото приложение. При евентуален инцидент си на подсъдимата скамейка.
Онзи просто ще откаже полеви тест за каквото и да било!
-
Култура на шофиране
Може, ако е НСО...и пак са те виновни. Преди 2-3 години някой ги осъди за такава маневра на Тракия или Хемус, не помня къде беше.
Какво ще докаже? Миналото лято имах такъв случай с 911, на първия ляв завой след предела между Симитли и Разлог. Представи си колона дълга 2-3км по цялото изкачване, всички се движат със 60-70км/ч. Тариката с астматик стокова Карера 2 от първите 996 изпреварва цялата колона на "трета лента", тотален хаос в движението, хора отбиват за да се разминат с него, свирят, лудница. Стига до мен, прилагам вече описаната тактика и му позволявам да ме изпревари, когато вече няма никой отсреща. След като ме изпревари успя да изправи в мантинелата буквално първия ляв завой, колата подскочи метър след удара. Според теб какво последва от това?
Баба Яга -
- WoLF
Култура на шофиране
Какъв ти съд, какво ти разследване. Аз говоря, че като попаднеш на силно желаещ да изпреварва, твоето пречкане само застрашава допълнително живота и здравето ти. Караш си нормално и по правилата и като го видиш, че е башка луд и тръгне опасно, гледаш да не те закачи евентуалното произшествие...
- slowtraveler
Култура на шофиране
Не виждам връзка - в повечето случаи осигурената видимост, че отсреща идва автомобил, е достатъчна 'да го спре'... В други случаи - има и такива, които и без никаква видимост си тръгват да изпреварват...
Колкото по-бързо се оттървеш около себе си в трафика от вторите - толкова по-безопасно ще пътуваш... Т.е. - по-добре да го пуснеш по-рано, пък той да си търси мантинелата, а не да се нацепи в теб...