Търся решение за неудобни седалки на CHR
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 171 пъти
- Обратна връзка:
Мнение от TATI » 06 Мар 2021 16:23
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
TATI
Madlen
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 360 пъти
- Получена благодарност: 395 пъти
Мнение от slowtraveler » 06 Мар 2021 19:07
Какви градуси смятате?!!! Основното е при отпуснато състояние плътно седнала в седалката педалите да са на точното място - краката ЛЕКО свити и ЛЕКО докосвайки бедрата в седалката само при напълно натиснат педал... За каква подпора на бедрата говорите докато карате?! Това го приемам като сигнал, че все пак не сте си наместили правилно седалката...
Ръцете - леко свити в лактите, докато отпуснато стоите на седалката (след като сте наместили педалите), с опрели в облегалката рамене (но в естествено положение), и държейки волана...
В такова отпуснато положение можете леееко да модифицирате стойката с положението на волана (което ще промени и ъгъла на облегалката разбира се....
След което да покарате и да пробвате, дори и да смятате, че 'в първия момент това не ми е удобно'....
Неслучайно споменах за неправилната стойка - тя уморява... Имал съм неправилна настройка на луксозен автомобил, със сума ти настройки на седалките, барабар с вентилации и отопления.
Докато не се отказах от вредните навици - се чувствах изморен след пътуване, а и понякога ме болеше гърба...
Сега смея да твърдя, че нещата се оправиха - наложих си правилния стил, умората отлетя, а гърба не ме е болял след шофиране от години...
Сменям автомобили, но начина на настройка 'по навик' вече е друг. И затова продължавам да нямам проблем...
Едва ли с възрастта съм станал по-здрав

Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
Мнение от Madlen » 06 Мар 2021 20:30
Ето един коментар на колега с Хонда, много точно описва моя преблем, като аз не съм си слагала колани с метални пластини и до момента не съм намерила дори приемлива позиция:
"Мина повече време, и взех тази седалка и тази лумбална опора. Отделно се стягам и с колан с метални пластини през кръста, дори и да трябва да шофирмат за 5 мин. в града. За справка, в Toyota Avensis 2002 г., Citroen Berlingo 2001, Skoda Octavia 2009 г., Renault Megane 2000г. нямам такива проблеми и си шофирам без тези добавки и без болки.
И като че ли най-големия ми проблем е, че не мога да се настроя към таблото. Има доста филмчета в Интернет как да се нагласиш, но на практика при мен в Honda CRV не могат да се изпълнят: Ако педалите са ми удобни се оказва, че съм много далеч от волана, дори и при максималното му разтягане и при най-долното му положение. Единственото спасение е да вдигна седалката нагоре и да изправя облегалката, но тогава става наистина неудобно да се кара при седалка почти на 90 градуса, а и от тавана преставам да виждам светофарите, защото съм високо. Другия вариант е да се приближа към таблото и волана да ми е удобен, т.е. при опъната ръка горната му част да ми е под китката. Тогава обаче краката са ми свити почти на 90 градуса и трябва да ги вдигам от педалите нагоре при всяка промяна, а това е ужасно неудобно.
Вие как я шофирате тази кола !?!"
Накрая си е решил проблема с редизайн на седарката с дунапрени, като колегата от този форум с Королата 2016г.
Madlen
Sandocan
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 07 Мар 2021 09:57
Това е точна илюстрация до какво води грешка в обучението - не са го научили да си настройва правилно седалката... И човекът е свикнал да си настройва неправилно седалката, (да кара полулегнал) затова сега му е неудобно друго положение... Или пък са го учили, ама той е бил млад и зелен и е решил, че знае повече, и че той е по-особен (всичките на тази възраст сме правили тази грешка

Ще го боли кръста - сам си го прави... Горното точно илюстрира и моят проблем когато бях 'млад и зелен'...
В момента, в който (преглътнах 'падението' - как така няма да карам полулегнал като отворко и) изчистих грешките, нещата си дойдоха на мястото

Да попитам - на колко от колегите не им пречи тавана за да видят горния светофар, и настройват ли си седалките полулегнали заради това?

slowtraveler
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
Мнение от jim_beam » 11 Мар 2021 18:41
Иначе повечето коли, особено японските, правят твърде къси седалищните части. Но пък на последния Акорд например, седалката е разкошна.
jim_beam
Kiki
jim_beam
chukich
Мнение от Madlen » 07 Апр 2021 21:10
От Тойота ми влезнаха в положение все пак и започнаха да ми предлагат други коли за тест. Така тествах Лексус - малкото SUV-че и средното също и усещането за дискомфорт също се проявавя, само дето всичко вътре е пълен лукс и трябва по-дълго време да се шофира и се получава само лек дискомфорт. Седалките са много по-хубави, но явно по-късото място за кратата и по-високото положение на тялото винаги водят до дискомфорт при мен. Тествах и Рено Каджар - пак SUV-че със същите размери отвътре. Пак същото, само че поради по-меката седалка дискомфорта е доста по-слаб. Така се ориентирах към ниските коли. И най-удобната от всички е Lexus LC500

Madlen
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
Мнение от jim_beam » 07 Апр 2021 23:44

jim_beam
Мнение от Madlen » 08 Апр 2021 00:03
Madlen
-
- Автомобил: Ford Kuga 2.5 hybrid, 2025
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 4 пъти
Мнение от chukich » 08 Апр 2021 06:54

chukich
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 08 Апр 2021 08:54
Съгласен съм... Субективното усещане, особено когато няма желание за адаптация не можеш да го пребориш - трябва нещо кардинално да се смени за да останеш доволна...
Често ми се налагаше да сменям няколко автомобила през ден-два - лични и служебни. Особено ме дразнеше една Зафира - волана под друг ъгъл, краката/педалите долу в ниското, стоиш доста по изправен и т.н...
След минута настройка на седалката - положението пак е несвойствено, но ти става удобно... След 1000км 'на екс: Варна-София-Варна' чувстваш автомобила 'като свой'...
Обратното превключване към следващият автомобил - същата работа. Като промяната в някои случаи е МНОГО кардинална - от голям Джип на малък и нисък градски автомобил...
За 'масовите оплаквания' - навярно са гледали да не те обидят... Не съм чул 'масови оплаквания' за нито един автомобил. Да, периодично има 'истерични кризи' в някои социални мрежи, които ги смятам повече за социален експеримент...
Защото когато един се оплаче от нещо, има група хора които 'търсят дефекти' - веднага ще открият, 'че и при тях е така и е много неудобно', макар преди това да не им е правело никакво впечатление и да им е било удобно...
Някои теми тук също доказват горното

slowtraveler
Обратно към “Интериор/екстериор”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru