Проблем с ABS на Ярис 2001 1.0 16V GLS
Проблем с ABS на Ярис 2001 1.0 16V GLS
Здравейте колеги. Нов съм във форума и като познания за Тойота Ярис. Собственик съм на Ярис от около месец. Сблъсквам се с един проблем на спирачната система и ще бъда благодарен ако някой сподели мнение . Накратко за проблема - при спиране на автомобила в последният момент при скорост 4-5 мили в час( забравих да спомена в Англия съм) се чува едно - ръъмммм и се усеща на педала една вибрация. Задейтва се ABS на предно дясно колело. Спирачният педал в този момент става твърд и при кратковременно отпускане и повторно натискане всичко е нормално. Спирачният ефект е добър и автомобила спира нормално. Това не го прави всеки път а само когато лекичко натисна педала. Закачах автомобила на диагностика - абсолютно чисто няма грешки. С закачена диагностика се опитаха да видят как реагират АBS датчиците и установиха , че преден десен датчик е ленив. Поръчах си един по EBAY и реших да го сменя. Като извадих колелото и видях , че болта който държи датчика за шенкела е скъсан. Почистих датчика и прегледах зъбците под него всичко изглеждаше добре. Спирачните дискове са сменени , накладките са на 2/3 ресурс . Вързах датчика с две свински опашки( само това имах под ръка ) и реших да пробвам - нямаше и помен от проблема. Карах колата около 2 седмици така, но пак изръмжа и реших да фиксирам датчика както си е редно(предположих , че от вибрациите датчика е мръднал и за това прави проблема) . Разпробих болта, почистих резбата , сложих нов болт 6 мм и всичко заспа. Само , че като тръгнах да тествам автомобила и светна лампата на ABS-а. Сега когато използвам автомобила след стартиране лампата остава да свети. След около 2-3 мин докато загрее на място и лампата угасва. Тръгвам и при първото спиране изръмжава и лампата отново светва. Впоследствие колкото и да спирам и тръгвам няма и помен от това ръмжене и трептене, добър спирачен ефект , но лампата остава да свети . И така до следващият ден - всичко се повтаря - 2-3 мин след стартиране лампата угасва . При първото спиране изръмжава и лампата светва отново. Ще съм много благодарен на всеки , ако се е сблъсквал с подобен проблем да сподели как е разрешен?