температура на двигателя
температура на двигателя
Мнение от Енев » 05 Авг 2017 14:41

Auris Hybrid Touring Sports 2016
Енев
-
- Получена благодарност: 39 пъти
температура на двигателя
Мнение от мехаННика » 05 Авг 2017 15:40
мехаННика
температура на двигателя
Мнение от Енев » 05 Авг 2017 18:25
Енев
-
температура на двигателя
Мнение от Iliyа Damyanov » 05 Авг 2017 18:41
Това как да го разбираме? Че ако имаш стрелкови индикатор на температурата ще си контролираш (управляваш) износването и разхода на двигателя ли?
Iliyа Damyanov
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 360 пъти
- Получена благодарност: 395 пъти
температура на двигателя
Мнение от slowtraveler » 05 Авг 2017 18:55
Температурата трябва да е в определени граници... Когато е в тези нормални експлоатационни граници няма проблем...
Днес катерих едни сериозни баири (16км с денивелация около 1200м по лош път, на места и на бавни) и видях как стрелката се повдигна малко от стандартното си положение... Вентилаторът също се включи.... Далеч от червената зона... Погледнах температурата на маслото - от 'стандартните' 93С се бе покачила на 112С...
С какво ми помогна стрелката? Да видя, че двигателят е малко по-загрял от обичайното, но отново си е в правилните норми?
Да, удовлетвори любопитството ми, но какво от това? Една лампа от тип 'недозагрял' и 'прегряващ' би свършила перфектна работа...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
Енев
- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 47 пъти
- Получена благодарност: 138 пъти
температура на двигателя
Мнение от Митхат » 05 Авг 2017 19:51
И какъв е смисълът от индикатор ,когато има лампа с нейните различни опции,,
Например на моя друга кола стрелката стои на 12ч на индикатора за антифриза,но погледнато през диагностична програма стрелката стои там от 70 до 105 градуса.
Митхат
- slowtraveler
температура на двигателя
Мнение от slowtraveler » 05 Авг 2017 23:19
Разбира се, че има разлика колега.... Когато температурата е под +60С обикновено свети синя ламБа, показвайки, че автомобилът не е загрял (на голфа светеше жълта

Ако се вдигне над 100-105С вероятно свети червена, показвайки, че автомобилът е прегрял....
А когато е между 60 и 100С навярно нищо не свети, защото в този интервал всичко е ОК... Горе-долу такава е логиката на тойотските 'безстрелкови' индикации, и не виждам повод за притеснение....
Като няма да ме учуди в бъдеще да изчезне например синята лампа, и всичко да се реши по друг начин...
За мен логичното е:
1. Когато двигателя е студен, просто компа ти отрязва възможностите да го юркаш, за да загрее плавно и нормално
2. Ако в продължение на няколко минути автомобилът не загрява, а тенденцията е да остане студен (няма темп за покачване на температурата) - вдигаш 'грешка', че навярно термостатът ти е умрял...
И ти изчезва още една индикация - 'студената' температура става нещо, което не те интересува.... Защото нещата, заради което би трябвало да ти свети 'студен двигател' са да не го юркаш докато е студен, и да знаеш, че парното ти няма да топли достатъчно

slowtraveler
-
температура на двигателя
Мнение от Iliyа Damyanov » 06 Авг 2017 01:33
ПС. Аз се занимавам с енергийната ефективнист на умните къщи. Там е още по-интересно и предстоят революции и еволюции.
Iliyа Damyanov
-
температура на двигателя
Мнение от Iliyа Damyanov » 06 Авг 2017 01:33
ПС. Аз се занимавам с енергийната ефективнист на умните къщи. Там е още по-интересно и предстоят революции и еволюции.
Iliyа Damyanov
температура на двигателя
Мнение от Енев » 06 Авг 2017 14:42
А лампата не е ли индикатор?

@Slowtraveler, с последното си изречение не казваш ли на 100% това, което към казал - точно юркането при студен двигател води до по-голям разход, износване на двигателя и неправилна експлоатация като цяло.
Енев
- spiridoncho
температура на двигателя
Мнение от spiridoncho » 06 Авг 2017 17:06
На всеки му се е случвало да кара при по-висока температура за кратко и това не е проблем. Но ако се налага да кара повечко с такава температура, то е редно да се съобрази с това иначе си рискува здравето на моторетката.
Дори на най-ниско оборудваната Фиеста от 2011-та има нормален индикатор (дигитален с квадратчета) за температурата, като ясно са показани нормалните граници на същата.
Края на Юни, някъде към 15:30ч прибирайки се от Балчик, при ужасна жега, на Варненската магистрала индикатора на температурата ми се покачи с едно деление над нормалното, при което интуитивно свалих оборотите от 5 на 4к(съответно и скоростта падна). В рамките на 5 минути температурата се нормализира. Та ако нямах такъв индикатор, то остава да си джиткам спокойно докато нещо изтрещи, защото изобщо не направих сметка, че отвън е като в Африка и не трябва карам при тежки режими за двигателя. Та тези индикатори определено ти променят режима на каране. Да, при Тойота може да не е така, но при Пежо светне ли ти лампата, в повечето случи двигателя е за ремонт.
Дано мехаННика е прав и все пак има някакви междинни диско ефекти по таблото.
Интересното е, че и мен не ме интересува служебните коли имат ли индикация или не. Каквото хвана и "бой по гърба". Служебната кола е като чуждата жена - чужда жена кости нямаIliyа Damyanov написа: Спринтерите на Мерцедес които са си за професионални цели отдавна нямат активна индикация в реално време която да следиш. Даже не знам какво трябва да светне ама ги караме на пет смени. Кой каквото набара свободно го взима и бой в гърба. Така че индикацията е най малкия проблем при екслоатацията.

spiridoncho
- slowtraveler
температура на двигателя
Мнение от slowtraveler » 06 Авг 2017 21:08
slowtraveler
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru