Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
SFINKS

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от SFINKS » 17 Юли 2014 10:21

IVOtuning написа:Prius 3 : Браво, поздравления, много добър разход си показал. Свалям ти шапка. :thumbsup:
Би ли споделил колко ти е нормалния среден, а не най-добрия.

Явно моя стил на каране не е подходящ за Приус, защото аз на моя 3Г никога не съм му правил под 4л по борд, камо ли за толкова много километри.
Щом ти го можеш и аз трябва да го мога, нали така biggrin.gif
Което ме навежда на мисълта, че трябва да се кара "по-икономично" ( в повечето случаи е равно на "по-бавно"). Аз не мисля заради няколко стотин грама гориво на 100км да си променям начина на каране.
От друга страна бензина е по скъп от дизела в Европа.

За багажника бих те изслушал , за теглича също - не е добре да коментираме само това което ни е угодно.

Също така за шума на дизел и хибрид..провери какво дават Тойота в каталозите си и ще се изненадаш- Дизеловите Ярис и Аурис са по тихи от бензиновите и хибридите.

BoZ Колко километра си навъртял на твоя Приус? Какъв разход имаше твоето БМВ?

Mirott Кото е студена пали на бензин . Един път загряла само на бензин пали. АГУ Тартарини. Все още не съм намерил подходящ начин как да подредя багажника след поставянето АГУ. На дълъг път вземам нормална резервна гума....тогава е ужас..трябва да се избира или куфари или сигурност....Но така е с този "огромния" багажник
За шума потвърждавам , Приуса вади звук на изнасилено водно конче , ужасно дразнещ , идваше ми да го застрелям да не се мъчи tooth.gif Ярис хибрид , същата работа .. пълен смях

Дизела за разлика от хибрида когато искаш може да го сриташ и да върви , хибрида си е куц кон и да го риташ и да не го риташ се тая , ок може би ще направи 1-2 ускорения докато има пълна батерия и дотам , после е пълен ташак като свърши тока , сега не ми обяснявайте че щяла да се презареди батерията ... ще се презареди при някой с меки колене , при мен примерно никога няма да може да се зареди и наполовината :thumbsup:

Абе както съм казвал много пъти пенсионерска кола , или за меки китки и крака tooth.gif
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от andrian999999 » 17 Юли 2014 11:08

prius 3 написа:Типично по български да търсим вината винаги някъде другаде, но не и в нас. :whistle:

Каза германския възпитаник и приключи. Всъщност ти самият си един хибрид в Германия, но няма да ти го обяснявам за да не се обидиш. Темата започна от една твоя пръдня в друга тема ,че средния ти разход е 2, и нещо литра и снимки беше сложил. а това е нереален разход, и ти наддаваш вой с компетентното си мнение. В което и зелено такси в София да се качиш разхода е между 4,5 и 5 литра , а бакшишите търсят икономичност. и ако това приемем за реален разход , а на един дизел 6л/100 разлика от 1,5 до 1 литър не е много голяма , което показва ,че не е толкова икономичен.Това е самата истина.
професионален мапер

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 17 Юли 2014 11:40

IVOtuning написа:Prius 3 : Браво, поздравления, много добър разход си показал. Свалям ти шапка. :thumbsup:
Би ли споделил колко ти е нормалния среден, а не най-добрия. - Какъв по-нормален от този? wacko.gif Не разчиташ ли снимката с хистограмата? Обяснил съм го даже. Няма как близо 3000 км. да съм карал по нанадолнище, попътен вятър или там още бисери измислени от някой капацитети тук. Ако искаш да отида до гаража да ти снимам сега колко ми е в момента разхода, без да съм се „подготвял“ точно за това, както вероятно някой мислят! 3,9/100 ми е в момента и в повечето случай разхода ми е около 4/100. Това ми е „реалния среден“ разход, а явно нереалния ми е по-нисък. biggrin.gif

Явно моя стил на каране не е подходящ за Приус, защото аз на моя 3Г никога не съм му правил под 4л по борд, камо ли за толкова много километри.
Щом ти го можеш и аз трябва да го мога, нали така biggrin.gif - Ами явно не е задължително щом ти не можеш да го докараш под 4/100, което страшно много ме учудва. Ти си в Испания нали? Там климата е много по-мек отколкото в Германия и карането на Приус ще е просто благодат от към разход. Да не казвам голяма приказка, но аз на такъв климат сигурно разход над 4/100 нямаше да имам. :whistle:
Което ме навежда на мисълта, че трябва да се кара "по-икономично" ( в повечето случаи е равно на "по-бавно"). Аз не мисля заради няколко стотин грама гориво на 100км да си променям начина на каране.
От друга страна бензина е по скъп от дизела в Европа. - Ако не можеш да си променяш начина на каране, няма и как да имаш нисък разход. Ето на аз имам дизелова, бензинова и хибридна кола. И трите се карат по различен начин. Променяш ли си начина на каране, като седнеш от бензинова на дизелова? Да, нали! Така е и с хибридите. Това за по-бавното повече не го казвай! Влизаш в тона на тези които никога не са имали и нищо не разбират от хибриди. Би трябвало да си го разбрал, че икономията на Приус не е от бавното каране. Аз лично съм почти винаги в нарушение с 10-15 км/ч над позволеното. Предния месец дори малко прекалих със скоростта и ме хванаха и изгорях с 1 контролна точка + глоба над 100 евро. Ако това за теб е бавно, значи карам наистина бавно. Виж и видеотата, ако не си ги гледал и забележи, какво показват табелите, а с колко се движа аз! Така, че който си мисли, че с ниски скорости се смъква разход на Приус, много се лъже. Ниска скорост единствено на магистрала. Но там разрешената е 140 в БГ, ако нещо не са променили, а при тази скорост П3 харчи колкото дизелов еквивалент. Ако смъкна на 130, каквато е препоръчителната в повечето случай в Германия, разхода още повече ще падне. И за тези неща има видео. Потърси!

За багажника бих те изслушал , за теглича също - не е добре да коментираме само това което ни е угодно. - Това не го разбрах. Кое ми е угодно на мен? Пиша не което ми е „угодно“, а това за което не съм съгласен с някой, имам опит, знания, чел съм и т.н. Аз не съм като някой представители на нафтовите печки да се вра точно от това за което нямам понятие. Те са по-активни в темите за Приус, отколкото за техните си коли. Това нормално ли е според теб?

Също така за шума на дизел и хибрид..провери какво дават Тойота в каталозите си и ще се изненадаш- Дизеловите Ярис и Аурис са по тихи от бензиновите и хибридите. - Хм, това би ме учудило доста много, ако е така. Не съм го виждал, но имам дизел, карал съм доста коли и дизели и бензини и по-безшумна от П3 още не съм карал. Единствено при даване на повече газ при ускорение се чува по-силен звук от двигателя, но това е само при рязко ускорение. В останалото време колата е изключително безшумна.

mirott
Благодарил/а: 20 пъти
Получена  благодарност: 29 пъти

Мнение от mirott » 17 Юли 2014 11:46

Mirott Кото е студена пали на бензин . Един път загряла само на бензин пали. АГУ Тартарини. [/quote]
Добре де, примерно в градско каране по колко пъти преминава на газ за 20 км в задръстване? Примерно.

Аватар
Rudy

Мнение от Rudy » 17 Юли 2014 12:28

andrian999999 написа: В което и зелено такси в София да се качиш разхода е между 4,5 и 5 литра , а бакшишите търсят икономичност.
Ами всъщност от фирмата собственик са определили норма 6/100 и ако не надвишават този разход - не глобяват водачите. Иначе ги глобяват за доста неща: чалга, отворени прозорци, пушене, температура по-висока от 25 през лятото (климатика на стоянка работи нон стоп), ако не са с чиста риза и т.н.
Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 17 Юли 2014 12:36

andrian999999 написа:
prius 3 написа:Типично по български да търсим вината винаги някъде другаде, но не и в нас. :whistle:

Каза германския възпитаник и приключи. Всъщност ти самият си един хибрид в Германия, но няма да ти го обяснявам за да не се обидиш. Темата започна от една твоя пръдня в друга тема ,че средния ти разход е 2, и нещо литра и снимки беше сложил. а това е нереален разход, и ти наддаваш вой с компетентното си мнение. В което и зелено такси в София да се качиш разхода е между 4,5 и 5 литра , а бакшишите търсят икономичност. и ако това приемем за реален разход , а на един дизел 6л/100 разлика от 1,5 до 1 литър не е много голяма , което показва ,че не е толкова икономичен.Това е самата истина.
Хибрид, като комплимент или като обида да го приема? biggrin.gif
Пръдните с елементи на осиране ги правиш ти и още няколко индивида. worthy.gif
Ако искаш да ме опровергаеш, че не си се осрал ми покажи и ме цитирай къде точно съм казал, че имам среден разход на Приус-а ми 2 и нещо литра? Къде?

Аватар
Rudy

Мнение от Rudy » 17 Юли 2014 12:43

Приус постави нов рекорд на Нюрбургринг:
http://auto.dir.bg/news.php?id=17051900
Изображение

mirott
Благодарил/а: 20 пъти
Получена  благодарност: 29 пъти

Мнение от mirott » 17 Юли 2014 12:50

Тоя Джо Клифърд много добър шофьор! Ако я беше бутал... :whistle:

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 217 пъти

Мнение от BOz » 17 Юли 2014 16:59

Да погледнем философски над въпроса в темата.
Отговорът би бил да, икономичен автомобил е.
Както и един дизелов автомобил, който може да харчи 4/100, то и той е икономичен също така.
Също така и Приуса може да харчи 4/100.
Демек чистия отговор на въпроса на темата е - да, икономичен е.

Темата все пак не се казва - "По-икономичен ли е Приус от дизелов еквивалент?" или от този род, нали?

Та още малко да определим термина "икономичен".
Благодарение на сайт за статистика на разход, то средностатистически бензинов автомобил харчи 7,94л/100км. Това е статистиката от около 63 хиляди автомобила. Демек приемаме средната линия от 7.94л/100 километра за среден разход.
Логично погледнато всички автомобили, които дават усреднен разход под това число, то биха били икономични.

Средния разход на Приус от този сайт се равнява на 5,18л/100км. Демек Приус е един икономичен автомобил, погледнато от чистата техническа част на нещата. tooth.gif
Последно промяна от BOz на 17 Юли 2014 17:07, променено общо 1 път.
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 360 пъти
Получена  благодарност: 395 пъти

Мнение от slowtraveler » 17 Юли 2014 17:07

Rudy написа:Приус постави нов рекорд на Нюрбургринг:
http://auto.dir.bg/news.php?id=17051900
За получаване на същия ефект биха могли да засилят и една лагерна количка без двигател по надолнище - ще изгори 0л/100км, ама след това ще трябва да се бута отново по баира (или да се зареди батерията както е в случая де) tooth.gif
Ама все повече ме надъхвате с тези хибриди - ще взема да разкарам кашкая и да взема един 400h за експеримента :whistle:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 17 Юли 2014 18:17

prius 3 написа:
Би ли споделил колко ти е нормалния среден, а не най-добрия. - Какъв по-нормален от този? wacko.gif Не разчиташ ли снимката с хистограмата? Обяснил съм го даже. Няма как близо 3000 км. да съм карал по нанадолнище, попътен вятър или там още бисери измислени от някой капацитети тук. Ако искаш да отида до гаража да ти снимам сега колко ми е в момента разхода, без да съм се „подготвял“ точно за това, както вероятно някой мислят! 3,9/100 ми е в момента и в повечето случай разхода ми е около 4/100. Това ми е „реалния среден“ разход, а явно нереалния ми е по-нисък. biggrin.gif

Щом ти го можеш и аз трябва да го мога, нали така biggrin.gif - Ами явно не е задължително щом ти не можеш да го докараш под 4/100, което страшно много ме учудва. Ти си в Испания нали? Там климата е много по-мек отколкото в Германия и карането на Приус ще е просто благодат от към разход. Да не казвам голяма приказка, но аз на такъв климат сигурно разход над 4/100 нямаше да имам. :whistle:
От друга страна бензина е по скъп от дизела в Европа. - Ако не можеш да си променяш начина на каране, няма и как да имаш нисък разход. Ето на аз имам дизелова, бензинова и хибридна кола. И трите се карат по различен начин. Променяш ли си начина на каране, като седнеш от бензинова на дизелова? Да, нали! Така е и с хибридите. Това за по-бавното повече не го казвай! Влизаш в тона на тези които никога не са имали и нищо не разбират от хибриди. Би трябвало да си го разбрал, че икономията на Приус не е от бавното каране. Аз лично съм почти винаги в нарушение с 10-15 км/ч над позволеното. Предния месец дори малко прекалих със скоростта и ме хванаха и изгорях с 1 контролна точка + глоба над 100 евро. Ако това за теб е бавно, значи карам наистина бавно. Виж и видеотата, ако не си ги гледал и забележи, какво показват табелите, а с колко се движа аз! Така, че който си мисли, че с ниски скорости се смъква разход на Приус, много се лъже. Ниска скорост единствено на магистрала. Но там разрешената е 140 в БГ, ако нещо не са променили, а при тази скорост П3 харчи колкото дизелов еквивалент. Ако смъкна на 130, каквато е препоръчителната в повечето случай в Германия, разхода още повече ще падне. И за тези неща има видео. Потърси!

За багажника бих те изслушал , за теглича също - не е добре да коментираме само това което ни е угодно. - Това не го разбрах. Кое ми е угодно на мен? Пиша не което ми е „угодно“, а това за което не съм съгласен с някой, имам опит, знания, чел съм и т.н. Аз не съм като някой представители на нафтовите печки да се вра точно от това за което нямам понятие. Те са по-активни в темите за Приус, отколкото за техните си коли. Това нормално ли е според теб?

Също така за шума на дизел и хибрид..провери какво дават Тойота в каталозите си и ще се изненадаш- Дизеловите Ярис и Аурис са по тихи от бензиновите и хибридите. - Хм, това би ме учудило доста много, ако е така. Не съм го виждал, но имам дизел, карал съм доста коли и дизели и бензини и по-безшумна от П3 още не съм карал. Единствено при даване на повече газ при ускорение се чува по-силен звук от двигателя, но това е само при рязко ускорение. В останалото време колата е изключително безшумна.
Не ми се селектира точно цитата, ама каква е разликата дали караш бензинова, хибридна или дизелова кола? Само пред коя бензиноколонка спираш. Иначе и трите имат газ, спирачка и волан. Какво трябва да му се нагажда човек на различните автомобили?
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

IVOtuning
Получена  благодарност: 2 пъти
Обратна връзка:

Мнение от IVOtuning » 18 Юли 2014 15:21

mirott написа:Mirott Кото е студена пали на бензин . Един път загряла само на бензин пали. АГУ Тартарини.
Добре де, примерно в градско каране по колко пъти преминава на газ за 20 км в задръстване? Примерно.[/quote]
Един път загрее ли пали само на газ..
в 20км задръстване ще пали само на газ.

Не знам какво трябва да се нагаждам, но аз Приус не карам със 140-150 както правя с дизел.
Отделно се стремя всичко да е по-плавно, но предвид постигнатите резултати явно не умея да карам хибрид. ohmy.gif

Prius3- мин. година аз с Приус 3, от Варна-Шумен на темпомат на 140км/ч разхода ми беше 6,4л.. доколкото си спомням...Публикувах ги в някоя тема, не ми се рови къде беше.
Приус 2 500км- 120км/ч средна скорост, пак на темпомат, разход 6л по борд.комп.
В тези обстоятелства разхода не зависи кой знае колко от шофьора.

Разходите на Приус 2 са за различни автомобили, през годините съм имал седем П2, единия от който на газ и един П3.

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път

Мнение от andrian999999 » 19 Юли 2014 00:51

IVOtuning написа:
Prius3- мин. година аз с Приус 3, от Варна-Шумен на темпомат на 140км/ч разхода ми беше 6,4л.. доколкото си спомням...Публикувах ги в някоя тема, не ми се рови къде беше.

Разходите на Приус 2 са за различни автомобили, през годините съм имал седем П2, единия от който на газ и един П3.
невъзможно !!! приус не може да харчи 6,4л/100км. реалният разход е макс около 3л /100км tongue.gif
професионален мапер

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 19 Юли 2014 12:19

Vesko написа: Не ми се селектира точно цитата, ама каква е разликата дали караш бензинова, хибридна или дизелова кола? Само пред коя бензиноколонка спираш. Иначе и трите имат газ, спирачка и волан. Какво трябва да му се нагажда човек на различните автомобили?
Щом не намираш разлика, ясно защо винаги имаш високи разходи. biggrin.gif
Малко като жената си. Седне тя да кара дизеловата кола и е кара, като бензиновата. Гаааз и сменя предавките на 2500-3000 об./мин. Буталата ще изскочат, ама тя си дава газ, като за последно. wacko.gif Викам и що караш така, не виждаш ли, че мъчиш колата, а тя ми отговаря, че така съм е бил учил на времето да кара бензиновата и така кара дизеловата. Чак тогава се сетих, че наистина не съм и бил споменал и обяснявал, че дизела се кара малко по-така лекинко... biggrin.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 19 Юли 2014 12:30

IVOtuning написа:...

Приус 2 500км- 120км/ч средна скорост, пак на темпомат, разход 6л по борд.комп.
В тези обстоятелства разхода не зависи кой знае колко от шофьора.

140 km/ч средна скорост или си карал с толкова, защото са различни неща?
При 120 средна скорост 6/100 е доста висок мисля. На темпомат със 120 км/ч ми е около 4,5, а и няма логика при 140 да ти е 6,4, а при 120 да ти е 6. Просто не става...
Ето ти един мой разход да се успокоиш: biggrin.gif
0pcxixn.jpg
0pcxixn.jpg (862.32 KiB) Преглеждано 1806 пъти

Публикувай отговор